Πολιτική

Διερευνητικές: Πότε θα γίνει ο δεύτερος γύρος

Διερευνητικές: Η Hurriyet αναφέρει ότι ο δεύτερος γύρος των επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία θα γίνει στις 15 και 16 Μαρτίου στην Αθήνα.

Οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία θα γίνουν στις 15 και 16 Μαρτίου στην Αθήνα, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. Μέχρι αυτή την στιγμή, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει σχολιάσει τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα. Θυμίζουμε ότι για τον πρώτο γύρο ο Νίκος Δένδιας είχε πει ότι οι διερευνητικές επαφές είναι «σημαντικό, αλλά όχι μεγάλο βήμα».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η τουρκική Hurriyet, Αθήνα και Άγκυρα κατέληξαν σε συμφωνία όχι μόνο για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των διερευνητικών συνομιλιών, αλλά και για διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών. Σύμφωνα, πάντα με τη Hurriyet, στις συνεδριάσεις θα προεδρεύουν οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών.

Το προηγούμενο διάστημα η Ελλάδα είχε προτείνει ημερομηνίες στην Τουρκία για τη νέα συνάντηση στο πλαίσιο του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών, ωστόσο η τουρκική πλευρά δεν είχε απαντήσει. Ο Νίκος Δένδιας είχε αφήσει σαφείς αιχμές για παρελκυστική τακτική της Άγκυρας, η οποία επιπλέον είχε προχωρήσει σε έκδοση νέων Navtex και επιθετική ρητορική.

Διερευνητικές: Ο Νίκος Δένδιας είχε πει ότι είναι «σημαντικό, αλλά όχι μεγάλο βήμα»

Διερευνητικές: Τι είχε γίνει στον πρώτο γύρο

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα και Τουρκία κάθισαν ξανά στο ίδιο τραπέζι στις 25 Ιανουαρίου 2021 -ύστερα από πέντε χρόνια- σε μία συνάντηση που ήταν περισσότερο αναγνωριστική.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών στο παλάτι του Ντολμά Μπαχτσέ συζητήθηκαν η υπάρχουσα κατάσταση, οι τελευταίες εξελίξεις, καθώς και τα επόμενα βήματα που πιθανόν θα γίνουν. Η συνάντηση άρχισε στις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 3.30 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η τουρκική αντιπροσωπεία έθεσε στους Έλληνες συνομιλητές της θέματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, θέματα γκρίζων ζωνών, δηλαδή νησιά που δεν έχουν ονομαστικά ανατεθεί στην Ελλάδα, θέμα εναέριου χώρου και ζήτησαν τη δημιουργία μηχανισμού για το προσφυγικό.

Η ελληνική αποστολή, της οποίας ηγείτο ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα από το 2010, κάθισε στο ίδιο τραπέζι με την τουρκική αντιπρωσωπεία που είχε επικεφαλής τον Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, τον Τσαγατάι Ερτσιγές (διευθυντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ), ο οποίος κατά καιρούς είχε χρησιμοποιήσει ακραία ρητορική, ενώ στις διερευνητικές συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο