Πως Να

Ορχιδέα πότισμα: Πώς γίνεται σωστά

Ορχιδέα πότισμα: Είναι καλλωπιστικό μονοκοτυλήδονο φυτό το οποίο συνθέτει την οικογένεια των Ορχιδοειδών, τη μεγαλύτερη των ανθοφόρων φυτών.

Η ορχιδέα είναι ένα από τα πιο όμορφα φυτά που υπάρχουν και το πότισμά της πρέπει να σωστό με σκοπό να αντέξει όσο το δυνατόν περισσότερο στον χρόνο. Εξάλλου, τώρα που ακόμα δεν έχουμε βγει από το lockdown, πέρα από τη μαγειρική και το πώς, για παράδειγμα, φτιάχνουμε σάλτσα ντομάτας για την πίτσα, μπορεί κανείς να ασχοληθεί και με την κηπουρική, ακόμα κι αν δεν έχει μεγάλο κήπο.

Αρχικά να αναφέρουμε πως η ορχιδέα είναι καλλωπιστικό μονοκοτυλήδονο φυτό το οποίο συνθέτει την οικογένεια των Ορχιδοειδών, τη μεγαλύτερη των ανθοφόρων φυτών (Αγγειόσπερμων). Στον κατάλογο του Βασιλικού Βοτανικού Κήπου του Kew βρίσκονται 880 γένη και σχεδόν 22.000 είδη ορχιδέας! Ο συνολικός αριθμός των ειδών ορχιδέας σε όλον τον πλανήτη εκτιμάται γύρω στις 25.000, αλλά διαφωνίες ταξινόμησης μεταξύ των ειδικών κάνουν αδύνατο για την ώρα τον προσδιορισμό του ακριβή αριθμού των ειδών της οικογένειας.

Τα μεγαλύτερα γένη της οικογένειας είναι τα ακόλουθα:

  • Βολβόφυλλο – Bulbophyllum (περίπου 2.000 είδη).
  • Επίδενδρον – Epidendrum (περίπου 1.500 είδη).
  • Δεδρόβιο – Dendrobium (περίπου 1.400 είδη).
  • Πλευροθαλή – Pleurothallis (περίπου 1.000 είδη).

Επίσης, είναι εξαιρετικά δημοφιλή τα ακόλουθα καλλιεργούμενα γένη:

  • Βανίλια- Vanilla.
  • Όρχις – Orchis.
  • Φαλαίνοψις – Phalaenopsis.
  • Κατλέγια ή Κατλέια – Cattleya.

Ορχιδέα πότισμα: Ποια η θέση μέσα και έξω από το σπίτι;

Αν η ορχιδέα που έχουμε, είναι σε εσωτερικό χώρο, επιλέγουμε φωτεινή θέση μέσα στο σπίτι χωρίς να έρχεται σε επαφή με το απευθείας έντονο φως του ήλιου. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με το mistikakipou, αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο, καθώς προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα και ξήρανση των λουλουδιών. Επίσης, φροντίζουμε να τοποθετούμε την ορχιδέα μακριά από θερμαντικά σώματα, από ψυχρά και θερμά ρεύματα, καθώς και από τζάμια.

Από την άλλη, αν είναι σε εξωτερικό χώρο, εξασφαλίζουμε πολύ φωτεινή θέση που δεν τη χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Είναι σημαντικό να τις φυτεύουμε σε προστατευμένες θέσεις από ανέμους και ειδικά από βοριάδες, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν οι ανθοφόροι βλαστοί της.

Ορχιδέα πότισμα: Πώς πρέπει να γίνεται;

Ο πιο αποτελεσματικός και σωστός τρόπος ποτίσματος, είναι να βυθίζουμε το γλαστράκι με την ορχιδέα σε μια λεκάνη με λίγο χλιαρό νερό. Τοποθετούμε την ορχιδέα μαζί με το γλαστράκι για λίγα λεπτά στη λεκάνη μέχρι να απορροφήσει νερό όλο το υπόστρωμα του φυτού. Στη συνέχεια, βγάζουμε το γλαστράκι με την ορχιδέα και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά. Το πότισμα της ορχιδέας πρέπει να γίνεται σε σταθερή συχνότητα, ανάλογα την εποχή που βρισκόμαστε και τις θερμοκρασίες που επικρατούν. Ενδεικτικά, την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου ποτίζουμε την ορχιδέα περίπου μία φορά την εβδομάδα, τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού κάθε πέντε ημέρες, ενώ την περίοδο του χειμώνα κάθε δέκα μέρες. Πριν ποτίσουμε την ορχιδέα, ελέγχουμε ότι το υπόστρωμα και οι ρίζες της έχουν στεγνώσει. Αν παρατηρήσουμε ότι έχουν υγρασία, δεν ποτίζουμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο