Επιτροπή «Ελλάδα 2021»: Συνεργασία με το ΕΚΠΑ για εκπαιδευτικές δράσεις
Συνεχίζονται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου οι δράσεις και οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων και Εκδηλώσεων υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ή φέρουν το σήμα της.
Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε, σημαντικές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που συνδέουν την ιστορία της Επανάστασης και του αρχαιότερου Πανεπιστημίου της χώρας με το σήμερα, θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Συγκεκριμένα πρόκειται για τον Μαθητικό Διαγωνισμό για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα «1821-2021. Από τον Αγώνα για Ανεξαρτησία στην καλλιέργεια της γνώσης», ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής, και τη δημιουργία ψηφιακής διαδραστικής έκθεσης για την ιστορία και την σύγχρονη παρουσία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΕΚΠΑ Βαγγέλης Καραμανωλάκης, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και το Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κωστής Κοντογιάννης.
Επιτροπή «Ελλάδα 2021»: «Η επέτειος των 200 ετών είναι μια ευκαιρία αναστοχασμού»
«Όπως κι εσείς, είδαμε την ευκαιρία της επετείου των 200 ετών μετά την Επανάσταση ως μία δυνατότητα συνολικού αναστοχασμού του ελληνικού Έθνους, με τις δυσκολίες που έχει περάσει και τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά. Μια ευκαιρία να αναδείξουμε την Επανάσταση και να την τοποθετήσουμε στο πλαίσιο των διαδοχικών Επαναστάσεων που ξεκίνησαν από το 1770 και συνεχίστηκαν μέχρι το 1846. Μια ευκαιρία, επίσης, να αναδείξουμε τη διαδρομή που έχουμε κάνει ως κράτος αυτά τα 200 χρόνια» ανέφερε ο κύριος Δημόπουλος και πρόσθεσε: «Σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε, «δεν θα μπορούσαμε να μην επιδιώξουμε, τη συνεργασία με την Επιτροπή, η οποία συντονίζει συνολικά σε όλα τα επίπεδα τις δραστηριότητες που αφορούν την επέτειο».
«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αυτές οι δύο δράσεις επικεντρώνονται στο ζήτημα της εκπαίδευσης, της μόρφωσης, της παιδείας. Ένα ζήτημα που ήταν κεντρικό για την ίδια την Επανάσταση, από την πρώτη στιγμή» ανέφερε ο κ. Καραμανωλάκης και πρόσθεσε: «Ας μην ξεχνάμε ότι από τα πρώτα κείμενα της Επανάστασης, η ίδρυση μιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με κορωνίδα το Πανεπιστήμιο ήταν στα σχέδια των επαναστατών». Ο μαθητικός διαγωνισμός, σημείωσε, «έρχεται να ακουμπήσει ένα ευαίσθητο κοινό, αυτό των παιδιών, τα οποία θα έρθουν σε επαφή με την μνήμη του Αγώνα», ενώ, μέσα την ψηφιακή πλατφόρμα για την ιστορία και την παρουσία του Πανεπιστημίου, δίνεται η δυνατότητα αναστοχασμού για τη διαδρομή τη Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Επιτροπή «Ελλάδα 2021»: «Από την πρώτη στιγμή αναζητήθηκαν δρόμοι συνεργασίας»
«Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε. Έχουμε ουσιαστικά συναντηθεί από το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας», σημείωσε από τη μεριά της η Πρόεδρος της Επιτροπής. «Από την πρώτη στιγμή αναζητήθηκαν και επιδιώχθηκαν δρόμοι συνεργασίας της Επιτροπής μας με το παλαιότερο Πανεπιστήμιο της χώρας και τους ανθρώπους του» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι πολλά μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής είναι Καθηγητές – εν ενεργεία ή ομότιμοι – του Πανεπιστημίου Αθηνών και αρκετοί άλλοι απόφοιτοί του.
Αναφερόμενη στον μαθητικό διαγωνισμό, η κυρία Αγγελοπούλου είπε ότι πρόκειται για μια δράση που «επιδιώκει να συνδέσει τον Αγώνα του τότε για την Ελευθερία, με τον αγώνα του σήμερα για την καλλιέργεια της γνώσης, την συνεχή πρόοδο, τη ματιά στο μέλλον». Ειδικά για την ψηφιακή διαδραστική έκθεση της οποίας μελετάται η υλοποίηση, επισήμανε ότι «οι επισκέπτες της πλατφόρμας θα μπορούν να γνωρίσουν την ιστορία του πρώτου Πανεπιστημίου της χώρας και μέσα από αυτήν την εξέλιξη της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας».
«Εκτός από τις δύο αυτές δράσεις θα υπάρξουν και κάποιες ευρύτερες συνεργασίες όχι κεντρικά με το Πανεπιστήμιο ως φορέα, αλλά με καθηγητές και ερευνητές του, όπως για παράδειγμα η δράση που αφορά την αποδελτίωση του επαναστατικού Τύπου», κατέληξε η Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Πανεπιστημίου για τη συνεργασία.
«Είμαστε ευγνώμονες στο Πανεπιστήμιο για τη συνεργασία που αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην οποία εμπλέκεται και η Επιτροπή, καθώς και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες που έχετε ως Πανεπιστήμιο. Είναι πολύ μεγάλη τιμή να είμαστε συστρατευμένοι σε αυτή την προσπάθεια», σημείωσε το Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Επιτροπής κ. Κοντογιάννης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας