Ελλάδα

ΔΕΗ ομόλογο: Πρωτοφανής η συμμετοχή ξένων επενδυτών

ΔΕΗ ομόλογο: Πρωτοφανής η συμμετοχή ξένων επενδυτών
ΔΕΗ ομόλογο: Η επιτυχία πέρα από την υπερκάλυψη και το επίπεδο του επιτοκίου, έγκειται κυρίως στο πρωτοφανές και υψηλό ποσοστό συμμετοχής ξένων επενδυτών.

Το ότι εκδόθηκε ομόλογο της ΔΕΗ είναι μια σημαντική επιτυχία. Και είναι κάτι που ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς το επιχειρηματικό σχέδιο του Οργανισμού αλλά και συνολικά την ελληνική οικονομία, την ώρα που είναι υψηλό το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα με μερικές χώρες να έχουν ξεχωρίσει. Και όπως αναφέρεται, η έκδοση ομολογιακού δανείου της ΔΕΗ έκλεισε με υπερκάλυψη κατά έξι φορές και επιτόκιο κάτω από 4%.

Υπενθυμίζεται ότι το business plan της ΔΕΗ προβλέπει ήδη τη μείωση των εκπομπών κατά 62% στην περίοδο 2019 με 2023 (από 19,7 εκατομμύρια τόνους σε 7,5 εκατομμύρια), η οποία θα επιτευχθεί κατά κύριο λόγο με την απόσυρση του συνόλου των λιγνιτικών μονάδων εκτός από την Πτολεμαΐδα η οποία προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το 2022 (και θα μετατραπεί σε πιο «πράσινη» τεχνολογία το 2028). ρεύμα

ΔΕΗ ομόλογο: Η επιτυχία έγκειται κυρίως στο πρωτοφανές και υψηλό ποσοστό συμμετοχής ξένων επενδυτών

Επιπλέον, σύμφωνα με ό,τι επεσήμανε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, η επιτυχία πέρα από την υπερκάλυψη και το επίπεδο του επιτοκίου, έγκειται κυρίως στο πρωτοφανές και υψηλό ποσοστό συμμετοχής ξένων επενδυτών που κυμάνθηκε στο 70% ενώ επιπρόσθετα το 50% της έκδοσης καλύφθηκε από υψηλού κύρους και διεθνούς εμβέλειας επενδυτές.

Η έκδοση αποτελείται από ομόλογα βιωσιμότητας, η απόδοση των οποίων συνδέεται και με την επίτευξη συγκεκριμένου περιβαλλοντικού στόχου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της έκδοσης η ΔΕΗ δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% το 2022 σε σχέση με το 2019 και, αν δεν το καταφέρει, να καταβάλει αυξημένους τόκους στους στους επενδυτές.

ΔΕΗ

ΔΕΗ ομόλογο: Πού θα διατεθούν τα χρήματα;

Πάντως, η έκδοση της ΔΕΗ με αρχικό στόχο 500 εκατομμύρια ευρώ συγκέντρωσε προσφορές άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, που σημαίνει ότι υπερκαλύφθηκε κατά 6 φορές, κυρίως από ξένους επενδυτές. Η ΔΕΗ αποφάσισε να αντλήσει 650 εκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο 3,875%, χρήματα που θα διατεθούν για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων, επενδύσεις και γενικούς εταιρικούς σκοπούς.

Σημειώνεται ότι η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές πραγματοποιήθηκε δύο χρόνια μετά την προειδοποίηση του ορκωτού ελεγκτή (Ernst & Young, τον Απρίλιο του 2019) για κίνδυνο βιωσιμότητας της εταιρείας. Η προηγούμενη έξοδος έγινε το 2014, οπότε αντλήθηκαν 700 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 500 εκατομμύρια ευρώ με διάρκεια 5 ετών με επιτόκιο 5,5%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments