Ο Άγγελος Συρίγος μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη. Ο υφυπουργός Παιδείας και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο αναφέρθηκε τόσο στην κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, αλλά πολύ περισσότερο στην γεωπολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή γύρω από την Ελλάδα. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα επεισόδια που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, την οποία σταματάει, ενώ υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στοιχηθεί πίσω από τον πολυισοβίτη της 17 Νοέμβρη.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, στις διερευνητικές επαφές που έρχονται, στις συμμαχίες της Ελλάδας με Γαλλία και Κύπρο, ενώ υπογράμμισε τα σημεία που χρειάζονται προσοχή. Διαβάστε τι είπε ο Άγγελος Συρίγος στον Λάμπρο Καλαρρύτη:
Αρχικά ο υφυπουργός είπε ότι η βάρβαρη επίθεση κατά του αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη καταδικάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο τον τελευταίο καιρό. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στη λογική του Μάο «Μεγάλη αναταραχή, θαμάσια κατάσταση». Θύμισε, μάλιστα, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε υιοθετήσει αυτή τη ρήση κατά τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο τον Ιούλιο του 2016, όταν ήταν πρωθυπουργός.
Έπειτα ο κ. Συρίγος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο καιρό μοιάζει να εφαρμόζει καθημερινά αυτό το μαοϊκό απόφθεγμα, υιοθετώντας άκριτα οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην κυβέρνηση. Τόνισε ότι αυτό δείχνει την ένδεια στην αντιπολίτευση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημείωσε ότι εδώ και τρεις εβδομάδες έχει στοιχηθεί πίσω από την υποστήριξη του Δημήτρη Κουφοντίνα. Μάλιστα, ο υφυπουργός είπε ότι κάτι τέτοιο είναι έτη φωτός μακριά από τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Ο Άγγελος Συρίγος, στη συνέχεια, σημείωσε ότι είναι πρόβλημα για τη δημοκρατία η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα επεισόδια που έχουν ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό.
Ο Άγγελος Συρίγος εξήγησε ότι η Τουρκία πάει «με το στανιό» στη διαδικασία των διερευνητικών. Δεν την ικανοποιεί αφού θα ήθελε να ανοίξει τη βεντάλια και να συζητήσει «ότι θεωρεί ως διεκδίκησή της στα ελληνοτουρκικά». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι το πλαίσιο των συνομιλιών «τη βάζει σε ένα πολύ στενό κοστούμι». Ο κ. Συρίγος θύμισε ότι είναι η τρίτη φορά που δείχνει κάτι τέτοιο η γειτονική χώρα.
Ο καθηγητής σημείωσε ότι η Τουρκία είχε ως στόχο να μην υπάρξουν συνομιλίες με υπαιτιότητα της Ελλάδας, ένα blame game δηλαδή. Στη συνέχεια αναφέθηκε στο τι περιμένουμε από τις διερευνητικές.
«Θεωρητικώς, να μπούμε κάποια στιγμή σε ουσιαστική συζήτηση στο θέμα της οριοθετήσεως της ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο καθηγητής. Στη συνέχεια αναρωτήθηκε αν οι συνθήκες είναι ώριμες. «Θεωρητικώς, είναι ώριμες», είπε ο καθηγητής αφού συζητάμε 46 χρόνια αυτά τα θέματα και ξέρουμε ο καθένας τι θέλει. Στην πράξη, όμως, είπε ο υφυπουργός, «τίποτα δεν δείχνει ότι μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο στον οποίο οι δύο χώρες είναι εγκλωβισμένες επί 47 χρόνια».
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι η Τουρκία έχει όλες της τις διεκδικήσεις πάνω στο τραπέζι και αυτό που την ενδιαφέρει είναι να δείξει την κυριαρχία της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Άγγελος Συρίγος τόνισε ότι είναι πολλοί οι λόγοι που θέλουμε σε αυτή τη φάση να συμμέχουμε στις διερευνητικές. Ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε ότι είναι καλό να συνομιλούμε για να μαθαίνουμε τι σκέπτονται ο Τούρκοι, όσο διαρκούν οι γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή και να εξοπλιζόμαστε ως χώρα.
Ο Άγγελος Συρίγος πάνω σε αυτό θέμα είπε ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται τα τρομακτικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο Ερντογάν στην Τουρκία. «Η Τουρκία μας έχει βοηθήσει να ανακαλύψουμε τη γειτονιά μας», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός. Εξήγησε ότι το προηγούμενο διάστημα κοιτάζαμε πολιτιτισμικά τα πράγματα, αλλά σε αυτό έχουν υπάρξει αλλαγές.
Υπογράμμισε τη συμφωνία που έχει υπογραφεί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είναι η πρώτη τέτοια συμφωνία από την εποχή της ένταξης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. «Δεν έχουμε ξαναυπογράψει τέτοιου είδους αμυντική συμφωνία με χώρα εκτός ΝΑΤΟ», είπε ο υφυπουργός.
Ο καθηγητής στη συνέχεια είπε ότι τα δύο συστήματα ασφαλείας όπου συμμετέχει η Ελλάδα, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, δεν καλύπτουν τις ανάγκες της στην Ανατολική Μεσόγειο. Επομένως, η Ελλάδα και η Κύπρος στρέφονται προς γειτονικά κράτη με τα οποία μπορεί να υπάρξει συνεννόηση.
Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι και το Ισραήλ κάνει το ίδιο με αραβικά κράτη, κάτι το οποίο επικροτούν και οι ΗΠΑ. Ο καθηγητής σημείωσε ότι χάρη στις κινήσεις που έχουν γίνει από την ελληνική πλευρά για τον άξονα Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτος, οι ΗΠΑ βλέπουν και κάτι άλλο στην περιοχή από το κλασικό δίπολο Ελλάδα – Τουρκία.
Στη συνέχεια ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε στη συμμαχία της Ελλάδας με τη Γαλλία διαχρονικά και σημείωσε ότι είναι κρίσιμο να έχει σχέσεις η χώρα μαζί της.
Ο κ. Συρίγος τόνισε ότι η Τουρκία θέλει να ελέγξει όλη την Κύπρο. Πρόσθεσε ακόμα ότι οι Τούρκοι και οι Βρετανοί προωθούν αλλαγή του πλαισίου συζήτησης στο Κυπριακό και γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Ο υφυπουργός μίλησε ακόμα και για τη συζήτηση για την αλλαγή χάραξης του EastMed και τη συμμετοχή της Κύπρου.
Ο Άγγελος Συρίγος για αυτό το θέμα παρατήρησε ότι το βαθύ αιγυπτιακό κράτος συχνά βρίσκεται σε απόκλιση από τις επιλογές της ηγεσίας της χώρας.
Ο Άγγελος Συρίγος σημείωσε ότι κάτι δείχνει ότι ο Ερντογάν δεν έχει μιλήσει ακόμα με τον Μπάιντεν μετά την εκλογή του, παρόλο που έχουμε φτάσει στα μέσα Μαρτίου. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα μεγάλο διαπραγματευτικό παιχνίδι. Τέλος, επανέλαβε ότι είναι κρίσιμες οι συμμαχίες Ελλάδας – Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για το πως αντιλαμβάνονται τη χώρα μας οι ΗΠΑ.