Τουρκία: Ρηματική διακοίνωση σε Ελλάδα, Ισραήλ, ΕΕ
Η Τουρκία, πριν από μερικές ώρες, έστειλε ρηματική διακοίνωση σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία αναφέρει ότι πρέπει να ενημερωθεί και να ζητηθεί η έγκρισή της για έργα που αφορούν περιοχές που εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της. Να σημειώσουμε ότι αυτή η ρηματική διακοίνωση γίνεται λίγες μόνο ώρες πριν την έναρξη των 62ων διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ενώ στη γειτονική χώρα υπάρχει όργιο φημών ότι έχει πεθάνει ο ηγέτης των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Η συγκεκριμένη διακοίνωση σχετίζεται με τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, για την οποία υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης στη Λευκωσία στις 8 Μαρτίου. Διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα, όπως μετέφερε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΪ, αναφέρουν πως το σημείο του υποθαλάσσιου καλωδίου στην περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και την Κρήτη περνά μέσα από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με αφορμή αυτό το έργο η Τουρκία και διαμαρτύρεται, αλλά και προειδοποιεί για τον αγωγό EastMed που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην ίδια περιοχή.
Αν και ακόμα δεν υπάρχει επίσημη απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, πράγμα που σημαίνει ότι η Αθήνα δεν θέλει να δυναμιτίσει το κλίμα πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών, φαίνεται ότι η Άγκυρα δεν κινείται στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης.
Τουρκία: Απών από τις διερευνητικές ο Ιμπραήμ Καλίν
Να σημειώσουμε ότι από την αυριανή συνάντηση θα απουσιάσει ο Ιμπραήμ Καλίν. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας και «δεξί χέρι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πάρει μέρος στις συζητήσεις της Κωνσταντινούπολης στις 25/1, προσδίδοντάς τους αυξημένο πολιτικό συμβολισμό. Φυσιολογικά, η μη συμμετοχή του υποβαθμίζει τη σημασία των αυριανών συζητήσεων.
Στις αυριανές διερευνητικές επαφές ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης θα είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, ενώ της τουρκικής ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Τετάρτη θα γίνουν διαβουλεύσεις μεταξύ του κ. Ονάλ και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλή Δεμίρη, στο πλαίσιο του λεγόμενου πολιτικού διαλόγου.
Να θυμίσουμε ότι οι διερευνητικές επαφές είναι συζητήσεις και όχι συνομιλίες. Συνεπώς, δεν είναι δεσμευτικές για καμία πλευρά. Η ατζέντα των συζητήσεων αυτών είναι δεν είναι ξεκάθαρη. Κατά την ελληνική πλευρά συζητιέται μόνο η οριοθέτηση της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας. Κατά την τουρκική, μπαίνουν και άλλα θέματα, όπως ο εναέριος χώρος και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Υπάρχει, δηλαδή, διαφωνία για τη βάση της συζήτησης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας