Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 18/3: Στα ύψη μολύνσεις και διασωληνωμένοι

Κρούσματα σήμερα 18/3: Στα ύψη μολύνσεις και διασωληνωμένοι
Κρούσματα σήμερα 18/3: Τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι παραμένουν στα ύψη και έτσι ο «γρίφος» του σταδιακού ανοίγματος γίνεται πιο δύσκολος.

Τα κρούσματα σήμερα 18/3, όπως και οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα με χθες. Μάλιστα, υπάρχουν και εκτιμήσεις που ανεβάζουν ακόμα παραπάνω τον αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες. Αυτό νομοτελειακά οδηγεί σε περισσότερες διασωληνώσεις και θανάτους. Αυτά είναι τα προβλήματα που οδηγούν στην καθυστέρηση των ανακοινώσεων για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.

Θυμίζουμε ότι αρχικά αυτό ήταν να γίνει την περασμένη Τετάρτη, όμως, η «έκρηξη» των κρουσμάτων, αλλά και των πιο σκληρών δεικτών, όπως οι διασωληνεμένοι οδήγησαν τους ειδικούς να τσεκάρουν καυ τα τελευταία δεδομένα μέχρι την Παρασκευή που θα κάνουν την τελική εισήγησή τους στην κυβέρνηση, η οποία θα πάρει την τελική απόφαση. Σήμερα και αύριο οι ειδικοί θα συνεδριάσουν με στόχο να λύσουν αυτόν τον δύσκολο «γρίφο».

Από τη μία να εισηγηθούν μέτρα για να υπάρξει ένα μερικό άνοιγμα. Από την άλλη να μην διακινδυνεύσουν μια χειροτέρευση της κατάστασης, με το ΕΣΥ να στενάζει κυριολεκτικά και ασθενείς να είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Κρούσματα σήμερα 18/3: Ποιες είναι οι τελευταίες πληροφορίες για το μερικό άνοιγμα

Η πρώτη από τις άρσεις απαγορεύσεων που αναμένεται να εφαρμοστούν θα είναι, όπως όλα δείχνουν, εκείνη που έχει να κάνει με τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Ταυτόχρονα, φαίνεται πως θα ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία και σε δυο φάσεις, το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, αναμένεται να πάμε σε:

  • Άνοιγμα των κομμωτηρίων και των επιχειρήσεων μανικιούρ – πεντικιούρ από 22 Μαρτίου
  • Άνοιγμα βιβλιοπωλείων

Άνοιγμα του λιανεμπορίου σε δύο φάσεις:

  • με click away από 22 Μαρτίου
  • με κωδικό SMS στο 13032 από 29 Μαρτίου

Επίσης εξετάζεται:

Η απελευθέρωση των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο και με αυτοκίνητο, καθώς αυτή τη στιγμή επιτρέπεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο με SMS 6 στο 13033. Η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει από τις 21:00 τα Σαββατοκύριακα σε όλη τη χώρα καθώς ο καιρός βελτιώνεται και η μέρα μεγαλώνει Το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς μόνο χώρους και με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και αποστάσεις μετά τις 15 Απριλίου.

Για τα σχολεία, όπως ανακοίνωσε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα υπάρξει παράταση δύο εβδομάδων του σχολικού έτους, τον Ιούνιο. Κανονικά θα διεξαχθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις.

Κρούσματα σήμερα 18/3: Επιβεβαίωσε το μερικό άνοιγμα η Αριστοτελία Πελώνη

«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και ιδίως στην Αττική, αλλά όχι μόνο, παραμένει βεβαρυμένη και το Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Τα συνολικά δεδομένα θα εξεταστούν αύριο από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων η οποία θα καταθέσει τις εισηγήσεις της και η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα», είπε η κ. Πελώνη.

«Στόχος όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο CNN είναι να δούμε έξυπνα πώς από τη μία θα επιτρέψουμε περισσότερες δραστηριότητες χωρίς από την άλλη να κάνουμε συμβιβασμούς στη βασική στρατηγική μας για την ανάσχεση της πανδημίας», πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία και αναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης που μπορεί να ενεργοποιηθούν σ’ έναν κοντινό ορίζοντα. Πάντοτε βέβαια με κανόνες και αυξημένη προσοχή».

Η κ. Πελώνη συνεχίζοντας την ενημέρωση, επεσήμανε πως «την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμη βήμα στην εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. ειδικά στην Αττική. Ήδη δύο ιδιωτικές δομές -το Λητώ και το Ιατρικό Περιστερίου- νοσηλεύουν Covid περιστατικά, ενώ το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν έχει μπει στην εφημερία του Ε.Σ.Υ. για non-covid περιστατικά.

Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ έχει μετατραπεί σε non Covid νοσοκομείο και το ΩΝΑΣΕΙΟ Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νοτίου Ελλάδος».

Κρούσματα σήμερα 18/3: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το ΕΣΥ

Κρούσματα σήμερα 18/3: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το ΕΣΥ

Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Για μια ακόμη φορά, όλη η Ελλάδα λειτουργεί και πάλι ως μια Υγειονομική Περιφέρεια. Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Αττικής, άλλες 550 κλίνες από τις οποίες οι 450 non Covid και οι 100 Covid.

-Το Hellenic Health Care Group παραχωρεί 300 κλίνες. Το ΙΑΣΩ GROUP 100 κλίνες.

-Ο Όμιλος Αθηνών 50.

-Ο Όμιλος ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ 60.

-Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ 40

Επιπλέον:

Το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός μετατρέπεται σε νοσοκομείο Covid.

Το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας 251 μπαίνει στις εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας για non Covid περιστατικά.

Το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί με 10 επιπλέον πολυδύναμες Μ.Ε.Θ. Covid. Παράλληλα, παραδίδονται σήμερα στα νοσοκομεία της Αττικής, 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου».

Για το Ψηφιακό «Πράσινο» Πιστοποιητικό

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως «όπως είναι καλά γνωστό, οι εμβολιασμοί στη χώρα μας προχωρούν με ασφάλεια, υποδειγματικό τρόπο και γρήγορους ρυθμούς, ανάλογα πάντα με τις ροές που φτάνουν. Έχουν ήδη ξεπεράσει το 1.345.000 και περισσότεροι από 915.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί η δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για τους εκπαιδευτικούς, τις μαθήτριες και τους μαθητές άνω των 16 ετών των Σχολικών Μονάδων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που έχουν υποβάλει αίτηση για εμβολιασμό και μπορούν άμεσα να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους».

Ακόμη πως «από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των συμπολιτών μας – περίπου 250.000 – με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου.

Θα ακολουθήσει, στις 26 Μαρτίου, το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού συμπολιτών μας της ηλικιακής ομάδας των 70-74 ετών και τις αμέσως επόμενες ημέρες – στις αρχές Απριλίου- θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού των συμπολιτών μας της ηλικιακής ομάδας 65-69 ετών».

Όπως υπογράμμισε η κ. Πελώνη «εκτιμάται μάλιστα ότι τον Απρίλιο θα γίνουν 1.500.000 εμβολιασμοί -περισσότεροι δηλαδή από όσους έχουν γίνει μέχρι σήμερα- χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα εμβόλια της Johnson & Johnson τον αριθμό των οποίων θα γνωρίζουμε τις επόμενες ημέρες».

Αναφερόμενη στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετικό για τη χώρα μας είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – όπως ανακοίνωσε χθες η πρόεδρός τη Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν – υιοθέτησε πλήρως την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα Ψηφιακό «Πράσινο» Πιστοποιητικό με το οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν και πάλι να έχουν εύκολη μετακίνηση εντός της Ε.Ε.».

Και εξήγησε: «Το πιστοποιητικό αυτό -όπως από την αρχή είχε διευκρινίσει ο πρωθυπουργός- θα λειτουργεί σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας, καθώς θα απαλλάσσει τους ταξιδιώτες από γραφειοκρατικές διαδικασίες και ταλαιπωρία, καλύπτοντας τρεις τύπους πιστοποιητικών: πιστοποιητικά εμβολιασμού, πιστοποιητικά τεστ και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

Προφανώς, λοιπόν, δεν πρόκειται για «πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας», ούτε για πρωτοβουλία «καταδικασμένη να αποτύχει», αλλά για μια σημαντική επιτυχία των προσπαθειών του πρωθυπουργού που θα συμβάλει στη διευκόλυνση και την τόνωση των τουριστικών ροών προς τη χώρα μας».

Κρούσματα σήμερα 18/3: Τι θα γίνει με την εστίαση

Ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σε συνέντευξή του, ανέφερε πως τα ανοίγματα των καταστημάτων είναι μπροστά μας ενώ τα κλεισίματα πίσω μας. Πιο συγκεκριμένα, σε όρους δημοσίων εσόδων, το κόστος από το καθεστώς καθολικού lockdown ανέρχεται σε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα. Και αν προστεθούν όμως και οι αξίες προϊόντων, εταιριών, εμπορικών συμφωνιών κλπ, το κόστος είναι πολλαπλάσιο. Αυτό προέταξε σε σημερινή συνέντευξη στο «Money Review» ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Κρούσματα σήμερα 18/3: Τι θα γίνει με την εστίαση

Κρούσματα σήμερα 18/3: Τι θα γίνει με την εστίαση

Ερωτηθείς για το πότε θεωρεί ότι πρέπει να ανοίξει η εστίαση, ο γενικός γραμματέας είπε ότι «είναι μια συζήτηση που δεν θα αργήσει να ξεκινήσει.

Όμως, δεν θα βοηθήσει επί του παρόντος να σας αναφέρω ημερομηνίες κλπ. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι τα ανοίγματα είναι μπροστά μας και τα κλεισίματα πίσω μας. Ωστόσο, συμπληρώνει, την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων δε μπορεί να την εγγυηθούν οι κρατικές ενισχύσεις. Χρειάζεται να ανοίξει η οικονομία το ταχύτερο δυνατό».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως επικράτησαν στις πωλήσεις όσες επιχειρήσεις ήταν προετοιμασμένες με ανεπτυγμένες τις ψηφιακές υπηρεσίες τους. «Η χώρα μας εφάρμοσε πρακτικές που συνέβαλαν καθοριστικά στο να μειωθούν κατά το δυνατόν οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στην λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων. Το click away όσο και το click inside, βοήθησαν την οικονομία και φυσικά δεν επέδρασαν αρνητικά στην μετάδοση του ιού. Σήμερα όμως, είμαστε σε άλλη φάση».

Παναγιώτης Σταμπουλίδης

Ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης

«Χρειάζεται να πορευτούμε αφενός μεν με ασφάλεια στην εμβολιαστική περίοδο που διανύουμε, αφετέρου να επανεκκίνησουμε μόνιμα τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και των λοιπών υπηρεσιών. Είμαι βέβαιος ότι εάν οι πολίτες γνωρίζουν εξ αρχής ότι οι επιχειρήσεις δεν θα κλείσουν ξανά λίγες ημέρες αργότερα, θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και σύνεση στην τήρηση των μέτρων. Να είστε σίγουροι ότι ως οικονομικό υπουργείο έχουμε την ίδια αγωνία με τις επιχειρήσεις για την επαναλειτουργία τους. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία και την οικονομία ανοιχτή», κατέληξε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Κρούσματα σήμερα 18/3: Υπάρχουν προβλέψεις για χειροτέρευση της κατάστασης

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε για τη διασπορά της νόσου στην κοινότητα αλλά και για το τι προβλέπει πως θα συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 αναλύοντας τα χθεσινά στοιχεία για το ιικό φορτίο, όπως αποτυπώνεται στην ανάλυση των λυμάτων της χώρας, «η πιο σημαντική αύξηση είναι στην Κρήτη. Τα ποσοστά δείχνουν αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες, όμως το ιικό φορτίο δεν ανταποκρίνεται σε κρούσματα, λόγω του ότι στα περιττώματα είναι μεγαλύτερο. Μπορεί να δούμε και μεγαλύτερους αριθμούς».

Κρούσματα σήμερα 18/3: Η διασπορά είναι στους χώρους δουλειάς

Μάλιστα, ο καθηγητής έκανε λόγο για «3.600 κρούσματα ημερησίως μέχρι το τέλος του μήνα, αναλόγως και με τα τεστ».  Σε ερώτηση για το πού διαδίδεται ο ιός, ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε σε αναγκαστικές δραστηριότητες κι όχι αυτές που μας στερούνται. «Για μένα η διασπορά είναι στους χώρους δουλειάς. Το μετρό και το λεωφορείο είναι προφανείς τόποι διασποράς, που ακριβώς επειδή έχουμε να κάνουμε με τα μεταλλαγμένα στελέχη μεταδίδεται πιο γρήγορα», εξήγησε.

Ακόμη απάντησε στο αν είναι υπέρ ή κατά της άρσης του lockdown. Ο καθηγητής σημείωσε ότι «αν μπορούμε να κάνουμε τηλεργασία κατά 70% είμαι υπέρ». «Είναι υποχρέωση των εργοδοτών να κάνουν περισσότερα τεστ σε χώρους εργασίας. Επιμένω σε τηλεργασία, να εφαρμοστεί δηλαδή ο νόμος που ήδη ισχύει» κατέληξε.

Κρούσματα σήμερα 18/3: Η διασπορά είναι στους χώρους δουλειάς λέει ο Δ. Σαρηγιάννης

Κρούσματα σήμερα 18/3: Η διασπορά είναι στους χώρους δουλειάς λέει ο Δ. Σαρηγιάννης

Κρούσματα σήμερα 18/3: Δείτε ρεπορτάζ για την κατάσταση στα νοσοκομεία:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments