Πολιτική

Λευκή Βίβλος για την Προστασία του Πολίτη: Παρουσιάστηκε από τον Χρυσοχοΐδη

Λευκή Βίβλος για την Προστασία του Πολίτη: Αναλυτικά όσα ανέφερε ο υπουργός.

Με τα φαινόμενα αστυνομικής βίας το τελευταίο χρονικό διάστημα να είναι όλο και πιο συχνά, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παρουσίασε σήμερα (18/3) την πρόταση για το νέο συμβόλαιο ασφάλειας μεταξύ πολιτών και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τη λεγόμενη Λευκή Βίβλο για την Προστασία του Πολίτη.

Λευκή Βίβλος για την Προστασία του Πολίτη: Το αργότερο σε δύο μήνες γίνονται σχέδιο νόμου το νέο οργανόγραμμα

Όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση “η πολιτική ασφάλειας είναι υπόθεση όλων και δεν μπορεί να μένει πίσω από κλειστές πόρτες. Χωρίς συνεννόηση δεν μπορεί να υπάρξει αστυνόμευση και χωρίς συνεργασία δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια. Στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει ποτέ ένα κείμενο αναφοράς με τις αρχές των πολιτικών ασφάλειας, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης που έχουν τη δική τους Λευκή Βίβλο”. Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί σημειώνεται ότι “το αργότερο σε δύο μήνες γίνονται σχέδιο νόμου το νέο οργανόγραμμα και η νέα εκπαιδευτική πολιτική, τα οποία προκύπτουν από τη φιλοσοφία της Λευκής Βίβλου”.

Ερωτώμενος ο υπουργός γιατί τώρα η Λευκή Βίβλος, ο κ. Χρυσοχοϊδης απάντησε πως “η πανδημία μετά την κρίση στον Έβρο έδειξε πως η ασφάλεια είναι καθημερινή άσκηση διαχείρισης κρίσεων, ότι χρειάζονται νέους θεσμούς και πολιτικές η διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών και η προσπάθεια μείωσης της αστυνομικής αυθαιρεσίας”. Αναφερόμενο στους νέους σημείωσε ότι “οι τρόποι που αντιμετωπίζεται η αστυνομία από μέρος των νέων και οι νέοι από μέρος της αστυνομίας απομακρύνει το μέλλον”.

Σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο η Αστυνομία αλλάζει το πλαίσιο δράσης της ώστε να ανταποκριθεί πλήρως στις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Δίνει προτεραιότητα στην επικοινωνία έναντι της ανακοίνωσης, στη συνεννόηση έναντι της επιβολής, στη συνεργασία έναντι της σύγκρουσης. Προτεραιότητες της ΕΛΑΣ αποτελούν η προστασία της καθημερινής ζωής, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της οικογένειας και κυρίως των πιο ευάλωτων ομάδων.

Λευκή Βίβλος για την Προστασία του Πολίτη: Η Αστυνομία του 21ου αιώνα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • «Πράσινη», με ενίσχυση των δράσεων ανακύκλωσης
  • «Έξυπνη» με χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτομικών συστημάτων
  • «Ψηφιακή» με περιορισμό των εγγράφων και αξιοποίηση συστημάτων επικοινωνίας και πληροφόρησης
  • «Εξωστρεφής» με επικοινωνία και ενημέρωση του πολίτη και αξιοποίηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης
  • «Αλληλέγγυα και εθελοντική» με συμμετοχή στην υλοποίηση δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντισμού
  • «Αποτελεσματική», με ενίσχυση των δράσεων πρόληψης και αξιοποίησης εθελοντικών μονάδων αστυνόμευσης και άμεσης αντιμετώπισης του εγκλήματος και της βίας
  • «Του ανθρώπινου δυναμικού» με αξιοποίηση και διαρκή ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και ενίσχυση της δια βίου μάθησης και εκπαίδευση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο