Πολιτική

Σύμβαση Κωνσταντινούπολης: Η αντίδραση της Αθήνας

Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης: «Η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση αποτελεί μια οπισθοδρόμηση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το γεγονός ότι από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να αποχωρήσει η Τουρκία, δεν έμεινε ασχολίαστο. ΗΠΑ και Ευρώπη αντέδρασαν στην εν λόγω απογοητευτική επιλογής της χώρας, όπως τη χαρακτήρισαν στις επίσημες ανακοινώσεις τους, ενώ και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Πιο συγκεκριμένα, «οπισθοδρόμηση» και κίνηση που «προκαλεί ιδιαίτερη απογοήτευση» χαρακτηρίζει την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Τwitter.

«Η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας αποτελεί μια οπισθοδρόμηση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προκαλεί ιδιαίτερη απογοήτευση», αναφέρει. «Η Ελλάδα πιστεύει ότι θα πρέπει να ενταθεί ο αγώνας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Στο πλαίσιο αυτό, η διαφύλαξη της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης είναι εξαιρετικά σημαντική», καταλήγει.

Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης: Γιατί αποσύρθηκε η Τουρκία;

Η Τουρκία αποσύρθηκε από τη Διεθνή Σύμβαση η οποία υποχρεώνει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να καταβάλλουν προσπάθειες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, δυνάμει προεδρικού διατάγματος που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, κάτι που αμέσως πυροδότησε επικρίσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην Τουρκία η πιθανή αποχώρηση της χώρας από τη Σύμβαση συζητείτο αφότου έθεσε θέμα στέλεχος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την περασμένη χρονιά. Έκτοτε, γυναίκες έβγαιναν συχνά στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης καθώς και άλλων πόλεων, απαιτώντας η κυβέρνηση να παραμείνει συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση.

Από τη μεριά του, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) επέκρινε έντονα την απόφαση. Η Γκιεκτσέ Γκιοκτσάν, αντιπρόεδρος του CHP αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατήγγειλε μέσω Twitter ότι η εγκατάλειψη της Σύμβασης σημαίνει ότι «αφήνονται οι γυναίκες να δολοφονούνται». Το Σύνταγμα και η νομοθεσία της Τουρκίας «εγγυώνται» την προστασία «των δικαιωμάτων των γυναικών», αντέτεινε η Ζεχρά Ζουμρούτ Σελτσούκ, υπουργός Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, μέσω του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Anadolu.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο