Πολιτική

ΚΚΕ: Διακήρυξη για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

ΚΚΕ: Διακήρυξη για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 εξέδωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Τι αναφέρεται σε αυτή.

Η ΚΕ του ΚΚΕ δημοσίευσε την διακήρυξή της για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Εκτενές αφιέρωμα στην Επανάσταση πραγματοποίησε και η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ενώ για τους φετινούς εορταμούς θα πραγματοποιηθεί μόνο στρατιωτική παρέλαση.

Προμετωπίδα της διακήρυκης είναι το απόσπασμα του Ρήγα Φεραίου από το κείμενό του Νέα Πολιτική Διοίκησις: «Όταν η διοίκησις βιάζη, αθετή, καταφρονή τα δίκαια του λαού και δεν εισακούη τα παράπονα του, το να κάμη τότε ο λαός, ή κάθε μέρος του λαού, επανάστασιν, ν’ αρπάξη τα άρματα και να τιμωρήση του τυράννους του, είναι το πλέον ιερόν απ’ όλα τα δίκαια του και το πλέον απαραίτητον απ’ όλα τα χρέη του».

ΚΚΕ: Γνήσιο ‘τέκνο’ της εποχής της η Επανάσταση

«Η Επανάσταση του 1821 ήταν αστική εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση, γνήσιο ‘τέκνο’ της εποχής της. Προέκυψε ως συνέπεια των κοινωνικοοικονομικών αντιθέσεων που οξύνθηκαν την περίοδο μετάβασης από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό. Αποτέλεσε μία από τις κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνταν εκείνη την περίοδο, έναν από τους πολλούς κρίκους των αστικών επαναστάσεων, που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα: στη Βόρεια Αμερική (1775), στη Γαλλία (1789), στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία (1820), στη Λατινική Αμερική (1811-1830), στο Βέλγιο (1830), κλπ» αναφέρεται στην διακήρυξη.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι το ξέσπασμα της Επανάστασης «σε περίοδο υποχώρησης των αστικών επαναστάσεων που ακολούθησε την ήττα του Ναπολέοντα ενέπνευσε και ενθάρρυνε τα πιο ριζοσπαστικά ρεύματα των αστών επαναστατών. Γι’ αυτό πολλοί ξένοι αστοί επαναστάτες προσχώρησαν ως εθελοντές στα επαναστατικά στρατεύματα και κάποιοι άφησαν και τη ζωή τους στα πεδία των μαχών, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι το πραγματικό διακύβευμα της Επανάστασης βρισκόταν πολύ πέρα από τον ‘ορίζοντα’ της Εθνικής Ανεξαρτησίας».

ΚΚΕ: Οι αιτίες πίσω από την Επανάσταση

«Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε αποτέλεσμα της ανάπτυξης των νέων καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στα εδάφη της φεουδαρχικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» επισημαίνει το ΚΚΕ στην διακήρυξή του, και τονίζει ότι «η ιστορική πρωτοβουλία για την Επανάσταση άνηκε στην ανερχόμενη τότε αστική τάξη. Ο στόχος της επαναστατημένης αστικής τάξης, δηλαδή η συγκρότηση ενός σύγχρονου αστικού έθνους-κράτους, σήμαινε ταυτόχρονα και ρήξη με τους όρους της οθωμανικής κυριαρχίας. Το γεγονός αυτό προσέδωσε στην Επανάσταση και απελευθερωτικό χαρακτήρα και επέτρεψε στην αστική τάξη να προσελκύσει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, που βίωναν την ταξική εκμετάλλευση και τη φυλετική και θρησκευτική καταπίεση, στα επαναστατικά της σχέδια».

Στην διακήρυξη τονίζεται ο κεντρικός και αναντικατάστατος ρόλος της επαναστατικής οργάνωσης της αστικής τάξης που ήταν η Φιλική Εταιρεία «πρωτοπορία της ηγέτιδας τάξης». Επισημαίνεται λεπτομερώς ότι «δεν υπήρξε ενιαία στάση των κοινωνικών δυνάμεων της εποχής έναντι της Επανάστασης» και ότι «αποτέλεσμα της όξυνσης των αντιθέσεων ήταν η έναρξη ενδοεπαναστατικών συγκρούσεων που κατέληξαν σε ‘εμφυλίους’ πολέμους, δηλαδή σε πολεμικές αναμετρήσεις των διαφορετικών αστικών μερίδων, στις οποίες συμμετείχαν και άλλες κοινωνικές δυνάμεις. Οι ‘εμφύλιοι’ πόλεμοι αποτέλεσαν τυπικό γνώρισμα όλων των αστικών επαναστάσεων και όχι κάποια ιδιαιτερότητα της ‘ελληνικής φυλής’, όπως πολλοί υποστηρίζουν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο