Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 24/3: Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Κρούσματα σήμερα 24/3: Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία
Κρούσματα σήμερα 24/3: Τα νοσοκομεία της χώρας «λυγίζουν» εξαιτίας του κορωνοϊού. Εικόνες που σοκάρουν έρχονται από το Δρομοκαΐτειο, δείτε βίντεο.

Τα κρούσματα σήμερα 24/3 δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, αλλά όλοι φοβούνται μια επανάληψη της χθεσινής ημέρας όταν και σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ «λυγίζουν» κάτω από την πίεση, ενώ οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ελλείψεις. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από το Δρομοκαΐτειο Νοσοκομείο όπου οι εργαζόμενοι μετά τις κινητοποιήσεις που έκαναν για να αναδείξουν το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει τώρα κάνουν αναφορά στον εισαγγελέα.

Η αναφορά των εργαζόμενων αναφέρει: «Κύριε Εισαγγελέα,

Στο Δρομοκαΐτειο η διασπορά του κορωνοϊού είναι πια ανεξέλεγκτη. Ήδη έχουν εντοπισθεί περίπου 50 ασθενείς θετικοί και όλοι οι υπόλοιποι Νοσηλευόμενοι ασθενείς είναι ύποπτα κρούσματα καθότι δεν είναι σε θέση να τηρούν μέτρα ατομικής προστασίας.

Στο γηριοψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου νοσηλεύονται 37 ασθενείς με κορωνοϊό, επίσης οι 9 νοσηλεύονται σε Γενικά Νοσοκομεία αναφοράς με σοβαρά συμπτώματα και δύο νοσηλευόμενοι ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό.

Το Νοσοκομείο έχει μετατραπεί πια σε Γενικό Νοσοκομείο νοσηλείας περιστατικών κορωνοϊού, χωρίς γιατρούς, λοιπό προσωπικό, μέσα ατομικής προστασίας και χωρίς οξυγόνο. Μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών. Νεκροταφείο ψυχικά ασθενών με κορωνοϊό.

Το Γηροψυχιατρικό τμήμα νοσηλεύει 37 ασθενείς θετικούς στον κορωνοϊό με σοβαρή παθολογική και ψυχιατρική συμπτωματολογία.

Πολλοί εκ των νοσηλευόμενων είναι διεγερτικοί και καθηλωμένοι στα κρεβάτια τους και συνυπάρχουν με ασθενείς που πάσχουν από ανοϊκή συνδρομή.

Παλεύει πολλές φορές το Νοσηλευτικό Προσωπικό με τους ασθενείς με κίνδυνο να κολήσουν τη νόσο. Δύο ακόμη Νοσηλευτικά τμήματα νοσηλεύουν ψυχικά δεκάδες ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με ύποπτα κρούσματα χωρίς οξυγόνο.

Δεν υπάρχει απόγευμα – νύχτα στο Νοσοκομείο παθολόγος. Δεν υπάρχει Ψυχίατρος στο τμήμα. Δεν διαθέτουμε απόγευμα- νύχτα εργαστήρια. Παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν υπάρχουν επαρκή μέσα ατομικής προστασίας. Με μια ποδιά τσιγαρόχαρτο παλεύουν οι λιγοστοί νοσηλευτές (τρεις τη βάρδια), να τα βγάλουν πέρα χωρίς στολές υψηλής προστασίας. Δεν γίνονται τακτικά προληπτικά τεστ σε ασθενείς και προσωπικό.

Ζητήσαμε οι ασθενείς με κορωνοϊό που είναι ηλικιωμένοι και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να μεταφερθούν άμεσα στα Γενικά Νοσοκομεία. Να σταματήσει η εφημερία γιατί κινδυνεύουν οι ασθενείς που εισάγονται να κολλήσουν κορωνοϊό. Ζητήσαμε να γίνουν τεστ σε όλο το προσωπικό και τους νοσηλευόμενους ασθενείς. Τίποτα. Ζητάμε την παρέμβασή σας γιατί είναι κρίμα από το θεό να χάσουμε και άλλους ασθενείς ψυχικά πάσχοντες από κορωνοϊό. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Κινδυνεύουμε εμείς και οι ασθενείς».

Κρούσματα σήμερα 24/3: Σοκάρουν τα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα

Ο Μιχάλης Γιαννάκος , πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ έδωσε στη δημοσιότητα δύο βίντεο για να καταλάβουν όλοι τι συμβαίνει στο Δρομοκαΐτειο. Δείτε τα σοκαριστικά βίντεο:

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι κατέρρευσε η εφημερία στο Λαϊκό Νοσοκομείο, αλλά η Διοίκηση του Νοσοκομείου το διέψευσε. Η διοίκηση του νοσοκομείου χαρακτηρίζει αναληθή τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το Λαϊκό έπαψε να δέχεται περιστατικά κορωνοϊού και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η εφημερία 23-24/03/2021 του ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ», για τη διαχείριση ασθενών Covid, ξεκίνησε με 19 κενές κλίνες σε σύνολο 86 απλών κλινών Covid που διαθέτει το Νοσοκομείο μας, ενώ κατά τη διάρκεια της εφημερίας έγιναν 8 εξιτήρια.

  • Έγιναν 35 εισαγωγές ασθενών, είτε με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid, είτε ασθενών για τους οποίους αναμένεται το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου – και νοσηλεύονται ως «ύποπτα» περιστατικά.
  • Ουδέποτε κατέρρευσε και ουδέποτε διακόπηκε η εφημερία και υπήρχε διαρκής παρακολούθηση αυτής.
  • Αναληθώς αναφέρεται ότι στις 21:00 το βράδυ έκλεισε η εφημερία ή ζητήθηκε προστασία από υποστηρικτικά νοσοκομεία.Άλλωστε, στις 21:00 το βράδυ είχαμε ακόμη 12 κενές κλίνες.
  • Όλοι οι ασθενείς νοσηλεύονται στη μονάδα Covid σε ασφαλείς συνθήκες, υπό την φροντίδα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
  • Η διασπορά ψευδών ειδήσεων, που αποδομούν και υποβαθμίζουν το τεράστιο έργο και την αυτοθυσία του προσωπικού του Νοσοκομείου μας, δημιουργεί αναστάτωση και φόβο τόσο στους συμπολίτες μας, όσο και στα υγειονομικά στελέχη. Και κάτι τέτοιο, είναι ανεπίτρεπτο στην πρωτοφανή μάχη που δίνουμε με την πανδημία».

Κρούσματα σήμερα 24/3: Τι λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Λαϊκό

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος εργαζομένων του Λαϊκό, Τάσος Αντωνόπουλος, υποστήριξε ότι δυο ασθενείς έχασαν τις ζωές τους περιμένοντας μια κενή κλίνη σε ΜΕΘ.  «Είχαμε δύο ασθενείς που δεν βρήκαν το πολυπόθητο κρεβάτι και κατέληξαν. Περίμεναν δύο, τρεις μέρες. Είναι δύο περιστατικά του τελευταίου δεκαημέρου. Ελπίδα στη ζωή έχουν οι πάντες. Όμως είμαστε στα όριά μας», είπε ο κ. Αντωνόπουλος.

Επίσης, στο Open ο προϊστάμενος μονάδας Covid του νοσοκομείου, Νίκος Ορφανός, έκανε λόγο για «τραγική» νύχτα. «Υπάρχουν ασθενείς ακόμη και σε ράντζα, μπορώ να μιλήσω για τουλάχιστον 7 περιπτώσεις και δεν έχει κλείσει ακόμα η εφημερία, κι εξ όσων γνωρίζω ακόμα και τώρα εξετάζονται περιστατικά Covid. Δεν είναι καθόλου καλή η μέρα για μας, γιατί η νύχτα ήταν δραματική. Υπάρχουν εκτός από τα 90 κρεβάτια και 7 φορεία στους θαλάμους, ενώ έχουν παραμείνει και 2 διασωληνωμένοι εδώ και 5 μέρες σε κλίνες εκτός ΜΕΘ και δεν έχουν πάει σε κρεβάτι γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση. Κάποια στιγμή χθες σταμάτησε η εφημερία και υπήρχαν τα υποστηρικτικά νοσοκομεία που αναλάμβαναν τα περιστατικά Covid» είπε χαρακτηριστικά.

Τα ρεπορτάζ των καναλιών σήμερα παρουσιάζουν τη δραματική εικόνα που επικρατεί στα νοσοκομεία, όχι μόνο στην Αττική, αλλά και αλλού.

Κρούσματα σήμερα 24/3: Τι λένε οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας

Ο Χαράλαμπος Γώγος μίλησε σήμερα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, μετά και το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων χθες αλλά και την επίταξη των ιδιωτών γιατρών από το υπουργείο Υγείας. Όπως είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στον ΣΚΑΪ «η διασπορά φαίνεται ότι είναι μεγάλη και είναι δύσκολο να ελεγχθεί τόσο γρήγορα. Για ένα μικρό διάστημα, 3-4 μέρες, θα έχουμε αυτό το επίπεδο κρουσμάτων. Υπάρχει αβεβαιότητα. Δεν αποκλείεται να ανέβουν τα κρούσματα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι για την αύξηση των κρουσμάτων ρόλο παίζουν και οι μεταλλάξεις, καθώς «το βρετανικό στέλεχος δείχνει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα. Ο δείκτης θετικότητας είναι λίγο πάνω από το 1″. Ωστόσο, με τα δεδομένα αυτά, από την επόμενη βδομάδα θα υπάρξει μια ύφεση. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, τα ποσοστά δεν είναι τόσο μεγάλα, διαφαίνεται μια σταθεροποίηση η οποία μπορεί να αρχίσει να αποτυπώνεται. «Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει πραγματικά.», τόνισε ο κ. Γώγος.

Κρούσματα σήμερα 24/3: Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Κρούσματα σήμερα 24/3: Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Αναφορικά με την επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ο καθηγητής ανέφερε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, εκτάκτως. «Χρειάζονται προσλήψεις, όμως δεν θα λύσουν το πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Η επίταξη δεν είναι πάντα αποτελεσματική. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία» είπε.

Στη συνέχεια τόνισε για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου ότι «αυτή τη στιγμή το βάρος στο σύστημα είναι τέτοιο που δεν περνάει καν από τη σκέψη μας κάτι τέτοιο. Αν αρχίσει να περνά η επιδημιολογική επιβάρυνση, θα αρχίσει η συζήτηση για το άνοιγμα. Όταν ο μέσος όρος των εβδομάδων αρχίσει να πέφτει σημαντικά και σταθερά, φτάσουμε στα 1000, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε».

Τέλος, αναφορικά με το πότε θα αρχίσουμε να συζητάμε θα πρέπει να δούμε τη δυναμική της πανδημίας να ελέγχεται. «Με σιγουριά δε μπορούμε να πούμε τίποτα. Με τον εμβολιασμό θα έχουμε μείωση των νοσηλευμένων. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα» κατέληξε ο καθηγητής.

Κρούσματα σήμερα 24/3: Τι λένε οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας

Κρούσματα σήμερα 24/3: Τι λένε οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας

Κρούσματα σήμερα 24/3: Η εκτίμηση Δερμιτζάκη

Πολλές φορές στο παρελθόν ο κ. Δερμιτζάκης, έχει αναφερθεί στην πανδημία και στο πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η κρίση. Μάλιστα, πρόσφατα πρότεινε το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Σήμερα 24/3 ο καθηγητής Γενετικής της Γενεύης δημοσίευσε μία ανάρτηση στην οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δερμιτζάκης μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook τονίζει: «Τα lockdown δουλεύουν πολυ καλά και είναι η σωστή λύση όσο η συμμετοχή του κόσμου είναι δυνατή. Τώρα που δεν είναι, η λύση αυτή δεν είναι τόσο αποτελεσματική». Και προσθέτει: «Εάν συνεχίσουμε έτσι τα κρούσματα θα αυξάνονται μέχρι να αλλάξει ο καιρός και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί». Τέλος, σημειώνει πως αναμένει «μια νέα βιώσιμη και ρεαλιστική πρόταση» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κρούσματα σήμερα 24/3: Η εκτίμηση Δερμιτζάκη

Κρούσματα σήμερα 24/3: Η εκτίμηση Δερμιτζάκη

Αναλυτικά η ανάρτηση του Μανώλη Δερμιτζάκη:

«Αδιέξοδο. Οπως βλέπουμε τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται με ένα σχετικά σταθερό ρυθμό. Επομένως είναι ξεκάθαρο οτι τα μέτρα σε συνδυασμό με την συμμετοχή των πολιτών δεν έχουν το αποτέλεσμα που θέλουμε και το R είναι σταθερά και αρκετά πάνω από το 1. Τα lockdown δουλεύουν πολυ καλά και είναι η σωστή λύση όσο η συμμετοχή του κόσμου είναι δυνατή. Τώρα που δεν είναι, η λύση αυτή δεν είναι τόσο αποτελεσματική.

  • Να δεχθώ ότι οι μεταλλάξεις κάνουν τον έλεγχο της μετάδοσης πιο δύσκολο.
  • Να δεχθώ ότι αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.
  • Να δεχθώ ότι η πρόταση μου για να ανοίξουμε πολύ προσεκτικά κάποιες δραστηριότητες ώστε να γίνουν επαφές έξω αντι για μεσα στο σπίτι ώστε να μειωθεί η μετάδοση έχει ρίσκο.

Και τι περιμένουμε τώρα;

Ακούω εδώ και εβδομάδες ευχολόγια ότι από την επόμενη εβδομάδα θα σταθεροποιηθούν τα κρούσματα χωρίς απολύτως καμμία τεκμηρίωση. Δεν είναι όμως δυνατόν να μιλάμε επιστημονικά χωρίς στοιχεία. Τι θα αλλάξει στη μετάδοση ώστε να δύομε σταθεροποίηση, κάτι το οποίο ακούω 3 εβδομάδες τώρα και δεν συμβαίνει.

Ακούω επίσης την πρόταση να κάνουμε ένα πιο σκληρό lockdown για 2 εβδομάδες. Ωραία, καλό ακούγεται αυτό θεωρητικά, και αν γινόταν θα δούλευε, αλλά πως θα γίνει; Ποια είναι τα πιο αυστηρά μέτρα τα οποία θα μπορέσει πραγματικά να εφαρμόσει η πολιτεία και να συμμετέχουν οι πολίτες; Μήπως είναι ευχολόγιο και αυτό; Ακόμα και αν δεν θέλει κάποιος να πάρει το ρίσκο να ακολουθήσει τη δική μου πρόταση για ελεγχόμενο άνοιγμα με στόχο τη μείωση της μετάδοσης, θεωρώ ότι είναι πολύ περίεργο και θα έλεγα και λίγο οξύμωρο επιστημονικά να παραμένουμε σε ένα μοντέλο το οποίο αποδεδειγμένα πια δε δουλεύει σε αυτή τη φάση της πανδημίας.

Εάν συνεχίσουμε έτσι τα κρούσματα θα αυξάνονται μέχρι να αλλάξει ο καιρός και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί κάτι το οποίο θα συμβεί από Μάιο και μετα και θα πάρει χρόνο να πέσουν σε τέτοια επίπεδα ώστε να είναι η χώρα μας έτοιμη για την έναρξη του καλοκαιριού και για μας αλλά και για την άφιξη τουριστών με ασφάλεια. Περιμένω λοιπόν μια νέα βιώσιμη και ρεαλιστική πρόταση. Η παραμονή στο status quo είναι μη βιώσιμη».

Η ανάρτηση του Μανώλη Δερμιτζάκη

Κρούσματα σήμερα 24/3: Τι λέει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

ΟΑθανάσιος Εξαδάκτυλος, μίλησε για τις εξελίξεις για την πανδημία. Ο κ. Εξαδάκτυλος έχει αναφέρει και στο παρελθόν η άρση του lockdown θα ήταν μία κακή κίνηση λόγω της επιδημιολογικής εικόνας. Μιλώντας για την επίταξη των γιατρών εξέφρασε την προσωπική του διαφωνία με τις πράξεις της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε στην περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και κυρίως στην κρισιμότητα της κατάστασης στα νοσοκομεία.

Κρούσματα σήμερα 24/3: Τι λέει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Κρούσματα σήμερα 24/3: Τι λέει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Όπως εξήγησε, πρόκειται για το δύσκολο σενάριο. «Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα τα όποια πρέπει να γίνουν, -ελπίζω να γίνουν, για να μπορέσουμε να έχουμε μια μάχη μακράς διάρκειας.

Άλλο είναι το επεισόδιο τριών ημερών και άλλο είναι η μάχη των τεσσάρων ετών ή ο εκατονταετής πόλεμος. Είναι διαφορετικά μεγέθη, απαιτούν διαφορετική προετοιμασία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν ιό που καθημερινά εκπλήσσει δυσάρεστα, πως και ο ίδιος έχει πέσει έξω σε προηγούμενες προβλέψεις του και επικαλέστηκε τις αξιόπιστες προβλέψεις βάσει μαθηματικών μοντέλων των καθηγητών Σαρηγιάννη και Τζανάκη πως θα συνεχίσει η άνοδος κρουσμάτων τουλάχιστον για τις επόμενες ημέρες.

Για τις αρχικές προβλέψεις ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό, είπε ότι δεν είμαστε πια σε αυτό το σημείο. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η προοπτική του να κάνουμε ένα Πάσχα τέτοιο που να γεμίσει τις ψυχές μας, δεν έχει χαθεί οριστικά.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ανοίγματος του λιανεμπορίου, τόνισε ότι ενδεχομένως και να γίνει κάποια σχετική συζήτηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής την Παρασκευή, ωστόσο η δική του εισήγηση θα είναι ότι «δεν πρέπει να αυξηθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments