Ο Γιώργος Κουμουτσάκος μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη. Την παραμονή της συμπλήρωσης των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 αλλά και παραμονή από τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται απομακρυσμένα, αναφέρθηκε στη Σύνοδο που λαμβάνει χώρα λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Ζοζέπ Μπορέλ.
Συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Εθνικού Αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία. Αυτή την ημέρα λοιπόν, που έρχεται μία φορά στα 200 χρόνια, στις Βρυξέλλες, συζητούν το θέμα για τη σχέση της Ευρώπης με την Τουρκία. Και η Ευρώπη η οποία περιλαμβάνει την Ελλάδα ως ισότιμο μέλος της, θα ορίσει τι γίνεται με τη γειτονική χώρα. Πρόκειται για μια Τουρκία η οποία έχει χαρακτηρισθεί από όλους ότι τουλάχιστον στην εξωτερική της πολιτική, περιλαμβάνει έντονα νεοθωμανικά στοιχεία.
Και θα ασχοληθούν στη Σύνοδο με την έκθεση Μπορέλ η οποία ανταποκρίνεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό στην ελληνική ανάγνωση του τι έχει συμβεί στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Εφόσον υιοθετεί, θα αποτελέσει ένα διαρκές σημείο αναφοράς καθώς θέσεις της Ελλάδας θα έχουν πάρει πλέον την ευρωπαϊκή σφραγίδα. Και αυτό θα είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό όπλο για τη χώρα μας.
Συμμερίζομαι τις επισημάνσεις που υπάρχουν αλλά οι εν λόγω ελλείψεις δεν ανατρέπουν τη συνολική εικόνα. Πράγματι υπάρχουν κάποιες ελλείψεις. Όμως, το κείμενο δεν παύει να είναι ένα καλό κείμενο, απολύτως αξιοποιήσιμο από την ελληνική διπλωματία. Εξάλλου, ο κος Μπορέλ έχει ακόμα τον χρόνο να διορθώσει δύο σημεία συμπεριλαμβάνοντάς τα: Τις απολύτως προκλητικές αποφάσεις της Τουρκίας, του καθεστώτος Ερντογάν, να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και την έκδοση τουρκικής NAVTEX κοντά στη Χίο.
Όλα αυτά θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Η Ευρώπη πλέον αντιλαμβάνεται πολύ καλύτερα από το παρελθόν, την ουσία της πολιτικής του καθεστώτος Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο των προκλήσεων, η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει ακόμα πιο αποτρεπτικά. Κανείς δεν θέλει όμως, ούτε η Ελλάδα, να υπάρξει η απόλυτη αποξένωση της Τουρκίας από την Ευρώπη.
Τα προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία στην Ελλάδα έχουν μπει στην ευρωπαϊκή ατζέντα ήδη από την αρχή της δεκαετίας του 2000. Αυτό που γίνεται τώρα υπάρχει ανάγκη να αναδιατυπωθεί η σχέση Ευρώπης – Τουρκίας.