Κόσμος

Σουηδία κορωνοϊός: Πώς γλίτωσε τα lockdown

Σουηδία κορωνοϊός: Τα στοιχεία από ειδικούς στις μεταδοτικές ασθένειες εγείρουν αμφιβολίες για τη χρησιμότητα των lockdown.

Ο κορωνοϊός μπορεί να «αλωνίζει» και στη Σουηδία αλλά πρόκειται για χώρα που κατάφερε να αποφύγει τα αυστηρά lockdown που έπληξαν την πλειονότητα των οικονομιών σε όλο τον κόσμο, αφήνοντας το 2020 με μια μικρότερη αύξηση του συνολικού ποσοστού θνησιμότητας από εκείνην των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, την ώρα που νέα μέτρα λαμβάνονται σε Βέλγιο και Γερμανία.

Η Σουηδία, στο μεταξύ, στηρίχθηκε κυρίως σε εθελοντικά μέτρα που επικεντρώθηκαν στην κοινωνική απόσταση, στην καλή υγιεινή και σε στοχευμένους κανόνες που διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό ανοικτά τα σχολεία, τα εστιατόρια και τα καταστήματα, μια στρατηγική που προκάλεσε μεγάλη πόλωση μεταξύ των Σουηδών αλλά γλίτωσε την οικονομία από πολλές επιπτώσεις που υπέστησαν άλλες χώρες στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με μια ανάλυση επίσημων στοιχείων από ειδικούς στις μεταδοτικές ασθένειες, υπάρχει η επισήμανση ότι τα αποτελέσματα δεν πρέπει να ερμηνευθούν ως απόδειξη ότι τα lockdown είναι αχρείαστα. Ωστόσο, παραδέχθηκαν ότι μπορεί να δείχνουν πως σε γενικές γραμμές η θέση της Σουηδίας για την καταπολέμηση της πανδημίας έχει θετικά χαρακτηριστικά που αξίζει να μελετηθούν.

Σουηδία κορωνοϊός: Είχε 7,7% περισσότερους θανάτους το 2020

Ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες δέχθηκαν τα lockdown ως μέτρο τελευταίας καταφυγής δεδομένης της αποτυχίας να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία με άλλες μεθόδους, το μέτρο έχει προκαλέσει τους τελευταίους μήνες διαδηλώσεις στους δρόμους του Λονδίνου, του Άμστερνταμ και αλλού. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat που συγκέντρωσε το Reuters, η Σουηδία είχε 7,7% περισσότερους θανάτους το 2020 από τον μέσο όρο των θανάτων τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Οι χώρες που επέλεξαν αρκετές περιόδους αυστηρών lockdown, όπως η Ισπανία και το Βέλγιο, είχαν υπερβάλλουσα θνητότητα, όπως αποκαλείται, 18,1% και 16,2% αντίστοιχα.

Σημειώνεται πως είκοσι μία από τις 30 χώρες με διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία είχαν υψηλότερη υπερβάλλουσα θνητότητα από τη Σουηδία. Ωστόσο, η Σουηδία τα πήγε πολύ χειρότερα από τις γειτονικές της χώρες, με τη Δανία να καταγράφει μόλις 1,5% υπερβάλλουσα θνητότητα και τη Φινλανδία 1,0%. Η Νορβηγία δεν είχε καθόλου υπερβάλλουσα θνητότητα το 2020. Η υπερβάλλουσα θνητότητα της Σουηδίας βρίσκεται επίσης, στο χαμηλό άκρο του φάσματος σε μια ξεχωριστή καταμέτρηση της Eurostat και σε καταγραφή άλλων δεδομένων που δημοσιοποίησε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Βρετανίας την περασμένη εβδομάδα.

Σουηδία κορωνοϊός: Αμφιβολίες για τη χρησιμότητα των lockdown

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας Άντερς Τέγκνελ, ένας άγνωστος στο ευρύ κοινό επιστήμονας πριν από την πανδημία, που έγινε διεθνώς γνωστός ως επικεφαλής της σουηδικής απόκρισης σε αυτήν, δήλωσε στο Reuters πως πιστεύει ότι τα στοιχεία εγείρουν αμφιβολίες για τη χρησιμότητα των lockdown. «Νομίζω πως οι άνθρωποι θα σκεφθούν πιθανόν πολύ προσεκτικά για αυτά τα πλήρη κλεισίματα, πόσο καλά ήταν στην πραγματικότητα. Μπορεί να είχαν ένα αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα, αλλά όταν τα δούμε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αποκτούμε όλο και περισσότερες αμφιβολίες», σχολίασε ο Τέγκνελ, ο οποίος έχει δεχθεί απειλές κατά της ζωής του αλλά και λουλούδια ως ένδειξη εκτίμησης.

Άλλοι ειδικοί στην υγεία προειδοποιούν ότι η ερμηνεία των στοιχείων για την υπερβάλλοντα αριθμό των θανάτων μπορεί να παραβλέπει κρίσιμες μεταβλητές. «Όλοι μας πρέπει να είμαστε πραγματικά προσεκτικοί στην ερμηνεία στοιχείων για θανάτους που συνδέονται με τον κορωνοϊό, όποια κι αν είναι η πηγή τους, καμία από αυτές δεν είναι τέλεια», δήλωσε στο Reuters, ο Μαρκ Γουλχάουζ, καθηγητής επιδημιολογίας μολυσματικών νόσων στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο