Πολιτική

Μητσοτάκης Μπάιντεν: Μίλησαν για 30 λεπτά

Μητσοτάκης Μπάιντεν: Όπως είχε προγραμματιστεί ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησαν τηλεφωνικά. Τι ειπώθηκε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν είχαν την πρώτη τους συνομιλία σε μια γεμάτη μέρα για τον Έλληνα πρωθυπουργό λόγω των εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν ανήμερα της εθνικής επετείου της Ελλάδας και λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Η συνομιλία διήρκεσε περίπου 30 λεπτά και έγινε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σε πολύ καλό κλίμα.

Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη επικοινωνία των δύο ανδρών μετά την ανάληψη καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν ως 46ου προέδρου των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους ηγέτες της ΕΕ ότι ανησυχεί για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Τουρκίας και για τους στενότερους δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ έρχονται μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα για τις αγορές της Τουρκίας, με τη λίρα να «βουλιάζει».

Κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης τους, οι ηγέτες της ΕΕ υποστήριξαν την απειλή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, ενώ υπόσχονται στενότερους οικονομικούς δεσμούς εάν η Άγκυρα σταματήσει τις αξιώσεις της για αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι θέλει να δει έναν υγιή ανταγωνισμό με την Κίνα και ελπίζει για μεγαλύτερο συντονισμό ειδικά στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της ενέργειας.

Μητσοτάκης Μπάιντεν: Μίλησαν για 30 λεπτά

Πιο συγκεκριμένα, στη Σύνοδο Κορυφής το νόημα που βγήκε από το κείμενο συμπερασμάτων είναι ότι δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην Τουρκία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Κοινή Δήλωση των 27 της ΕΕ επιβεβαιώνει, τη διττή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας που είχε επιδιώξει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και περιλαμβάνει θετικά μέτρα, αλλά και περιοριστικά μέτρα-κυρώσεις εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών.

Η Κοινή Δήλωση «πατά» πάνω στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, αλλά και στις προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν την Τουρκία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περιγράφουν μια διαδικασία με όρους και προϋποθέσεις (αιρεσιμότητα) με βάση και προηγούμενα συμπεράσματα. Και πέραν της όποιας θετικής ατζέντας, επαναλαμβάνουν το μήνυμα για περιοριστικά μέτρα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ, εφόσον η Τουρκία επιδείξει ξανά παραβατική συμπεριφορά.

Αναφορές υπάρχουν και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς η Τουρκία καλείται να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τις επιστροφές μεταναστών προς την Τουρκία με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε-Τουρκίας, η οποία, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις.

Η σχετική ανάρτηση για τη δήλωση των «27»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο