25η Μαρτίου: Το δώρο του Καρόλου στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου ήταν και η επίσκεψη κάποιων υψηλών προσκεκλημένων. Το «παρών» στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση έδωσε, μεταξύ άλλων, ο πρίγκιπας Κάρολος. Την Πέμπτη (25/03), συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Καμίλα, κατέθεσε το στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη εκ μέρους της χώρας του, της Μεγάλης Βρετανίας.
Η συγκίνησή του κατά την κατάθεση, αλλά και την ώρα της ανάκρουσης του βρετανικού εθνικού ύμνου ήταν φανερή. Μέσα στο πρόγραμμα του πρίγκιπα Καρόλου ήταν και η επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου και συνάντησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στην συνάντηση αυτή, ο πρίγκιπας έκανε ένα δώρο μεγάλης ιστορικής σημασίας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
25η Μαρτίου: Το ιστορικό δώρο
Την εν λόγω φωτό, σύμφωνα με τη Daily Mail, κορνιζαρισμένη, έδωσε ως δώρο ο πρίγκιπας Κάρολος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Η ΠτΔ από την πλευρά της δώρισε στον διάδοχο του βρετανικού θρόνου μια στολή για παιδιά της Προεδρικής Φρουράς για να τη δωρίσει στον εγγονό του.
Ο πατέρας του πρίγκιπα Κάρολου γεννήθηκε στην Ελλάδα στις 10 Ιουνίου 1921 και είχε τον τίτλο «Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας» και αποτελεί το μακροβιότερο αρσενικό μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. O 99χρονος πρίγκιπας Φίλιππος, αναρρώνει μετά από μία περιπέτεια της υγείας που είχε.
HRH Prince Philip, the Duke of Edinburgh.Dressed in the Greece Royal Guard Uniform. pic.twitter.com/GwRDSmk7QA
— Oskar Aanmoen 🇳🇴 (@OAanmoen) June 11, 2019
25η Μαρτίου: Η προέλευση της ιστορικής φωτογραφίας
Ο δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1921. Είχε τον τίτλο του πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας. Γιος της πριγκίπισσας Αλίκης και του πρίγκιπα Ανδρέα, εξορίστηκε μαζί με όλη του την οικογένεια όταν ήταν 2 ετών. Σε ηλικία 9 ετών, πάντως, όπως φαίνεται και από τη φωτό, διατηρούσε την επαφή του με το ελληνικό στοιχείο…
Στην φωτογραφία που έχει δημοσιεύσει ο Νορβηγός ιστορικός Όσκαρ Αάνμοεν, ειδικός στην ιστορία των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, ο Δούκας του Εδιμβούργου εμφανίζεται το 1930 να είναι ντυμένος τσολιάς, σε ένα σπάνιο ντοκουμέντο από το ελληνικό παρελθόν του.
25η Μαρτίου: Το μήνυμα στα Ελληνικά
Ο πρίγκιπας Κάρολος έκλεισε την ομιλία του με τη φράση «Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!» στο αποψινό δείπνο που διοργάνωσε στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο πρίγκιπας της Μεγάλη Βρετανίας, παίρνοντας τον λόγο ως προσκεκλημένος για την επέτειο ων 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι πατρίδα των προγόνων του. «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη σύζυγό μου και μένα το γεγονός ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης» είπε,
Συνέχισε δε, λέγοντας πως «αργότερα, στην Αθήνα, η αγαπητή γιαγιά μου, η πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων – μια πράξη για την οποία της απονεμήθηκε ο τίτλος ‘Δικαία των Εθνών’ από το Ισραήλ». Επιπλέον, τόνισε ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι ισχυροί και ζωτικοί. «Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας» επισήμανε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας