ΕΟΦ εμβόλια: Περιορίζουν την μετάδοση του κορωνοϊού
Σύμφωνα με έρευνα του ΕΟΦ, τα εμβόλια δεν μειώνουν απλώς τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θνησιμότητας, αλλά ενδεχομένως ακόμα και τη μετάδοση του κορωνοϊού. Η έρευνα αυτή έρχεται λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η έρευνα για το εμβόλιο Astra Zeneca.
Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), επικαλείται προκαταρκτικά δεδομένα μελετών. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ΕΜΑ, απαιτούνται περισσότερες μελέτες, για να επιβεβαιωθεί αυτό το αποτέλεσμα.
Βασικό ερώτημα το θέμα της μετάδοσης
Καθώς ο μαζικός εμβολιασμός ολόκληρου του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ένα βασικό ερώτημα που τίθεται είναι η δυνατότητα των εμβολίων να προλαμβάνουν τη μετάδοση του SARS-CoV-2. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχουν επισημάνει ειδικοί, η αξιολόγηση της έκτασης της προστασίας είναι ιδιαίτερα δυσχερής, αφενός διότι μια επιδημιολογική μείωση του αριθμού των κρουσμάτων μπορεί να δικαιολογείται και από άλλους παράγοντες.
Σύμφωνα με άλλες μελέτες, που έχουν γίνει στο Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ανεξάρτητα εάν τα εμβόλια μειώνουν ή όχι τους ασυμπτωματικούς φορείς, είναι πολύ πιθανό ότι τους καθιστούν λιγότερο λοιμογόνους, οπότε τελικά μειώνουν τη μετάδοση του SARS-CoV-2.
Η ανάρτηση
Preliminary real-world data suggest that vaccines not only reduce #COVID19 disease and mortality but also viral transmission; more studies are needed to confirm this effect #EMAPublicMeeting3
— EU Medicines Agency (@EMA_News) March 26, 2021
Ο ΕΟΦ ξεκινά έρευνα για τα εμβόλια Astra Zeneca
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι η επιτροπή ασφαλείας του θα συγκαλέσει συνεδρίαση εμπειρογνωμόνων στις 29 Μαρτίου, προκειμένου να μελετήσει περαιτέρω τις αναφερόμενες περιπτώσεις θρομβώσεων αίματος που συνδέονται με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Ο EMA και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποστήριξαν την ασφάλεια του εμβολίου την περασμένη εβδομάδα, αλλά μια δημοσκόπηση έδειξε ότι η ευρωπαϊκή εμπιστοσύνη είχε «χαθεί», καθώς τουλάχιστον 17 χώρες ανέστειλαν ή καθυστέρησαν τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου μετά από αναφορές νοσηλείας με περιστατικά θρόμβωσης και αιμορραγίας.
Η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA (PRAC), η οποία εξετάζει την ασφάλεια των ανθρώπινων φαρμάκων, έχει ξεκινήσει μια συνεχή, ταχεία ανασκόπηση για την αξιολόγηση αυτών των περιστατικών θρόμβωσης, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων στον εγκέφαλο. Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση από το PRAC αναμένεται μεταξύ 6 και 9 Απριλίου κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας