Εμβολιασμοί: Πόσες είναι οι περιπτώσεις θρομβώσεων
Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα συνεχίζονται, ενώ η Μαρία Θεοδωρίδου απάντησε και για το «καυτό» σε σχέση με τις θρομβώσεις και αν σχετίζονται με τα εμβόλια και, ιδιαίτερα, με αυτό της AstraZeneca. Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1724 κρούσματα, 65 θανάτους και νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων. Αύριο η Επιτροπή των ειδικών θα εισηγηθεί τι θα γίνει με τα νέα μέτρα.
Τον λόγο πήρε αρχικά στη σημερινή ενημέρωση η κυρία Θεοδωρίδου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ασφάλειας του εμβολίου, κάνοντας για ακόμα μια φορά ειδική αναφορά στο εμβόλιο της Astrazeneca.
«Είναι ένα εμβόλιο που αυτού του τύπου οι αναφορές (σ.σ. για τα περιστατικά θρομβώσεων) κλονίζουν την εμπιστοστύνη. Ο ΕΜΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι τα πλεονεκτήματα υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες», συνέχισε, μιλώντας για 28 περιπτώσεις τέτοιου τύπου παρενεργειών σε σύνολο 17.000.000 δόσεων εμβολίων.
«Υπάρχει ένας βασικός μηχανισμός για να σκεφτούμε πώς μπορούμε να τον διαγνώσουμε και να τον αναστείλουμε», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Τα θρομβωτικά επεισόδια που σχετίζονται με το εμβόλιο της Astrazeneca δεν διαφέρουν από τα θρομβωτικά επεισόδια που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό και δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να γίνει το εμβόλιο».
Εμβολιασμοί: Δείτε την ενημέρωση
Η ίδια είπε ακόμα πως έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που μπορεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση για τέτοιου είδους επεισόδια αλλά κα θεραπευτική αντιμετώπιση.
«Ελπίζουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα μπορέσουν να δώσουν σύντομα απαντήσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της Astrazeneca για να επανέλθει η εμπιστοσύνη, καθώς είναι ένα ισχυρό όπλο».
Εμβολιασμοί: Τι ισχύει με τις αλλεργίες
Επιπλέον, τόνισε πως οι εμβολιασμοί επιταχύνονται, λέγοντας: «Μια κοινή παρατήρηση είναι πως ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας έχει μεγάλο φόβο για τις αλλεργικές αντιδράσεις, όπως και οι γιατροί. Αυτός ο συνδυασμός οδηγεί πολλά άτομα στο να μην εμβολιάζονται. Ας θυμήσω ότι η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι αν ένα άτομο έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση κι έχει χρειαστεί νοσηλεία. Οι κοινές αλλεργίες, ειδικά τώρα με την άνοιξη, είτε σε φάρμακα, είτε στο καουτσούκ και το λάτεξ, δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό».
Εμβολιασμοί: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολιασμών για την επόμενη ηλικιακή ομάδα
Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως την ερχόμενη Παρασκευή 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την επόμενη ηλικιακή ομάδα, αυτή των ατόμων 65-69 ετών.
Στη συνέχεια, ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως λειτουργεί ο μηχανισμός που αφορά τις αδιάθετες δόσεις. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, η καθολική εφαρμογή του μέτρου για τις αδιάθετες δόσεις αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να δηλώσουν την συμμετοχή τους στην πλατφόρμα και να μπουν σε λίστα αναμονής.
Όταν υπάρχει κάποια δόση διαθέσιμη, η πλατφόρμα θα επιλέγει τον επόμενο στην λίστα αναμονής στον οποία θα πηγαίνει μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο σε ποιο εμβολιαστικό κέντρο θα πρέπει να μεταβεί ώστε να εμβολιαστεί.
Με αυτή τη διαδικασία, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζονται νωρίτερα από το προκαθορισμένο. Επίσης, από την 1η Απριλίου ενεργοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εμβολιαστικά κέντρα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας