Κόσμος

Σουηδία: Δεν επιτυγχάνεται ο στόχος των εμβολιασμών

Σουηδία: Η σκανδιναβική χώρα φαίνεται πως δεν θα καταφέρει να επιτύχει το στόχο εμβολιασμού όλων των ενηλίκων μέχρι 30 Ιουνίου.

Η Σουηδία δεν θα καταφέρει να εμβολιάσει όλους τους ενήλικες μέχρι 30 Ιουνίου, δήλωσε ο συντονιστής του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Οι επανειλημμένες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων (όπως αυτή της AstraZeneca) θα έχουν ως αποτέλεσμα η σκανδιναβική χώρα να μην μπορέσει να πετύχει τον αρχικό της στόχο της.

Σουηδία: Η πορεία των εμβολιασμών

Η Σουηδία, η οποία έχει απορρίψει το μέτρο του λοκντάουν στη διάρκεια της πανδημίας, σπεύδει να εμβολιάσει τον πληθυσμό της εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας. Την Πέμπτη κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων από το τέλος του περασμένου χρόνου παρότι ο αριθμός των νεκρών παραμένει σε σχετικά χαμηλό επίπεδο.

«Θα χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα για να εμβολιαστούν πλήρως όλοι, αλλά ίσως πέντε εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν εμβολιαστεί πλήρως στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, στις 30 Ιουνίου», δήλωσε στην Σουηδική Τηλεόραση ο συντονιστής Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ. «Ισως να χρειαστούν δύο εβδομάδες του Ιουλίου μέχρι να έχουν κάνει όλοι και τις δύο δόσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σουηδία: Πως αντιμετώπισαν τα lockdown

Η Σουηδία, με πληθυσμό δέκα εκατομμύρια κατοίκους, έχει μέχρι στιγμής εμβολιάσει πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες με μια δόση και 450.000 με δύο δόσεις. Η χώρα έχει καταγράψει περισσότερους από 13.000 θανάτους από COVID-19. Το κατά κεφαλήν ποσοστό θνητότητας από τον κορονοϊό στη χώρα είναι πολλές φορές υψηλότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους σκανδιναβούς γείτονές της, αλλά χαμηλότερο σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επέλεξαν το μέτρο του λοκντάουν.

Ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες δέχθηκαν τα lockdown ως μέτρο τελευταίας καταφυγής δεδομένης της αποτυχίας να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία με άλλες μεθόδους, το μέτρο έχει προκαλέσει τους τελευταίους μήνες διαδηλώσεις στους δρόμους του Λονδίνου, του Άμστερνταμ και αλλού. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat που συγκέντρωσε το Reuters, η Σουηδία είχε 7,7% περισσότερους θανάτους το 2020 από τον μέσο όρο των θανάτων τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Οι χώρες που επέλεξαν αρκετές περιόδους αυστηρών lockdown, όπως η Ισπανία και το Βέλγιο, είχαν υπερβάλλουσα θνητότητα, όπως αποκαλείται, 18,1% και 16,2% αντίστοιχα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο