Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο pagenews.gr: Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει την Ελλάδα οικονομικά ισχυρή
Για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού από τη ΝΔ, τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω πανδημίας, τους νέους και το brain drain καθώς και για μια σειρά άλλων θεμάτων μίλησε στο pagenews.gr και τη Σοφία Χύτου ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Κύριε Κυρανάκη βρισκόμαστε ένα χρόνο μετά από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Πώς κρίνετε τη διαχείριση της από τη ΝΔ και πώς νομίζετε ότι θα είναι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση μετά το πέρας αυτής;
Από την αρχή της πανδημίας προσπαθήσαμε να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή και με σχέδιο, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα να ενισχύσουμε τη δημόσια υγεία, να στηρίξουμε τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους ανέργους μπροστά σ’ αυτή την πρωτοφανή πρόκληση.
Όλα τα στοιχεία διεθνώς δείχνουν πως η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας. Είναι σίγουρο πως οι άνθρωποι της αγοράς, της εστίασης, οι καταστηματάρχες και οι επιχειρηματίες που θέλουν να δουν τα μαγαζιά τους να δουλεύουν ξανά, έχουν δεχτεί τεράστιο πλήγμα. Αυτούς τους ανθρώπους τους στηρίζουμε με κάθε μέσο. Συνεχίζεται η οικονομική στήριξη και θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί, ενώ ειδικά για την εστίαση σύντομα θα ανακοινώσουμε και επιπλέον μέτρα.
Σίγουρα ο κόσμος μετά το τέλος της πανδημίας θα είναι αρκετά διαφορετικός, το θετικό όμως είναι, πως με τη διαχείριση που έκανε η Ελλάδα έχει κερδίσει σημαντική αξιοπιστία διεθνώς, αποδεικνύοντας πως μετά από μια δεκαετή κρίση, μπορεί να επιστρέψει στις ισχυρές χώρες αυτού του κόσμου. Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει την Ελλάδα οικονομικά ισχυρή.
Τι έχετε να σχολιάσετε για τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται εν μέσω πανδημίας;
Αποδείχθηκε πως ήταν μια καταστροφή. Aπό τις αρχές Φεβρουαρίου έχουν γίνει σε όλη τη χώρα περισσότερες από 630 πορείες με τις μισές από αυτές να είναι για τον Κουφοντίνα. Μέσα στην κορύφωση της πανδημίας και με την πίεση στο σύστημα υγείας να αυξάνεται, είχαμε 14 πορείες την ημέρα στην επικράτεια και 4 πορείες την ημέρα στην Αθήνα. Τις μέρες που όλοι δίναμε σκληρή μάχη κατά της πανδημίας, ο κ. Τσίπρας “δεχόταν το ρίσκο” για την εξάπλωσή της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται για ακόμη μια φορά μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Υπονομεύει με αυτό τον τρόπο την έξοδο της χώρας μας από τη μεγαλύτερη, παγκόσμια υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας επιζητά κοινωνική ηρεμία, ασφάλεια και επιστροφή στην κανονικότητα.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δημιουργηθεί η Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Πρέπει κατά τη γνώμη σας να υπάρχει αστυνομία στα Πανεπιστήμια;
Το σημαντικό είναι να υπάρχει ασφάλεια. Όπου υπάρχουν πηγές ανομίας θα πρέπει να εντοπίζονται, να τελειώνουν νωρίς, να μην παγιώνονται. Να είναι τα πανεπιστήμια καθαρά. Όποιος βάφει και κάνει ζημιές να πληρώνει ο ίδιος και όχι ο Έλληνας φορολογούμενος. Εμείς θέλουμε στα Πανεπιστήμια μας οι φοιτητές να χαίρονται, να ζουν τη φοιτητική τους ζωή σε μια εγκατάσταση που θα έχουν ωραίες αναμνήσεις.
Η αστυνομία δε θα χρειαζόταν σε ένα φυσιολογικό κόσμο να έχει θέση στα Πανεπιστήμια. Θέλει προσοχή στο πώς θα γίνει αυτό -στο σχεδιασμό- ώστε ναι μεν να υπάρχει φύλαξη, να υπάρχει έλεγχος στο ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει αλλά να υπάρχει ηρεμία. Αυτό θέλει ο Έλληνας φοιτητής και καθηγητής – ένα περιβάλλον πανεπιστημιακό, στο οποίο πάει να πάρει τη γνώση του, να καταφέρει το στόχο του, να πετύχει το όνειρό του. Αυτό το Πανεπιστήμιο θέλουμε.
Αρκετοί νέοι είναι απολιτίκ και δεν θέλουν να ασχοληθούν με το πολιτικό γίγνεσθαι. Εσείς τι θα θέλατε να τους πείτε;
H γενιά των Millennials αλλά και οι ακόμη νεότεροι, είναι περισσότερο πολιτικοποιημένοι απ’ όσο ήταν οι νέοι πριν δύο δεκαετίες. Απλά είναι με ένα διαφορετικό τρόπο. Τους ενδιαφέρει η ποιότητα ζωής, οι ευκαιρίες που θα έχουν για να βελτιώσουν τη ζωή τους. Ένας άνθρωπος πια, επιλέγει ένα προϊόν όχι μόνο επειδή του καλύπτει μια ανάγκη, αλλά επειδή παράλληλα εκφράζει και κάτι. Το ίδιο συμβαίνει και με την πολιτική πια σ’ αυτές τις ηλικίες.
Η αισθητική όλων των πραγμάτων περνάει μέσα από παραστάσεις, εικόνες, ήχους. Δυστυχώς όλα αυτά, για μια δεκαετία ήταν άσχημα και οι πολιτικοί έκαναν ελάχιστα πράγματα για να το διορθώσουν αυτό. Πιστεύω όμως, πως η πολιτική θα γίνει καλύτερη όταν καλύτεροι άνθρωποι μπουν στην πολιτική. Το πολιτικό σύστημα ανανεώνεται όταν νέοι άνθρωποι δίνουν τη μάχη “από μέσα” αντί να κάνουν κριτική χωρίς να συμμετέχουν.
Δική μου φιλοδοξία είναι να αλλάξουμε τους όρους του παιχνιδιού, να έχουμε περισσότερες ευκαιρίες σε σχέση με τους γονείς μας, ώστε να ανοίξουν οι πόρτες και για τις επόμενες γενιές. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο από τους ίδιους τους νέους. Τίποτα δεν θα μας δοθεί έτοιμο στο πιάτο. Χρειάζεται μάχη, καθημερινή προσπάθεια για να το καταφέρουμε.
Είστε ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας του brain gain. Θεωρείτε ότι με όλα αυτά που έχουν συμβεί λόγω της πανδημίας, είναι η κατάλληλη εποχή ώστε οι νέοι να επιστρέψουν πάλι πίσω στην Ελλάδα;
Οι 30αρηδες έχουν περάσει δύσκολα στη χώρα μας – ειδικά αυτοί που έμειναν εδώ και πάλεψαν σε ένα εχθρικό περιβάλλον, σε ένα δρόμο γεμάτο με αγκάθια. Το σημαντικό είναι μετά το τέλος της πανδημίας να μείνουν όρθιες οι επιχειρήσεις και να υπάρχει επάνοδος της οικονομίας. Οι επενδύσεις, η εξωστρέφεια, η είσοδος της χώρας μας σε νέες αγορές -όλα αυτά πρέπει να συνοδευτούν με μία γενιά νέων Ελλήνων που θα θέλουν να κάνουν τα επιχειρηματικά τους όνειρα εδώ στην Ελλάδα.
Με την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης, αυτοί θα έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως συμβαίνει και με τους μεγάλους αθλητές, που προπονούνται με βάρη, εμπόδια για να γίνονται καλύτεροι και να καταφέρνουν να νικάνε στους αγώνες. Σε διάφορες θέσεις κλειδιά χρειάζονται ενέσεις οξυγόνου. Η Ελλάδα θα κερδίσει από το braindrain όταν γίνει braingain. Αυτά τα παιδιά δε χρειάζεται να τα βοηθήσουμε, είναι άξιοι. Είμαστε τυχεροί αν τους αξιοποιήσουμε γιατί έχουν πλεονέκτημα.
Κύριε Κυρανάκη πρόσφατα ξεκινήσατε το δικό σας πολιτικό podcast. Πως μπορεί να τα παρακολουθήσει κάποιος; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ξεκινήσετε την πρωτοβουλία;
Μέσα στο θόρυβο της καθημερινότητας η πολιτική χάνει το νόημα της όταν ο κόσμος δεν ξέρει τι είσαι και σε τι πιστεύεις. Είναι ανάγκη νομίζω ο κόσμος να ακούσει κάτι διαφορετικό για την επόμενη μέρα, άλλα θέματα που τον απασχολούν – θέματα πολιτικής που ενδιαφέρουν τον κόσμο.
Για αυτό ξεκίνησα κάτι καινούριο, ένα πολιτικό podcast “Άσυλο Ιδεών”, σε μια προσπάθεια να μην διακόπτεται καμία σκέψη, να μη λογοκρίνεται καμία πρόταση. Στο διάλογο με άλλους, στις συζητήσεις που θα γίνονται με κόσμο που μας βλέπει και θέλει να συμμετέχει, θέλω να μπορούμε να ολοκληρώνουμε τη σκέψη μας. Τα επεισόδια του podcast μπορεί να τα βρει κάποιος στο κανάλι μου στο YouTube, όπου σύντομα θα έχουμε και το 2ο επεισόδιο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας