Κόσμος

Γερμανία: Πάνω από 9.500 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Γερμανία: Η χώρα μετρά 76.093 νεκρούς και 2.791.822 μολύνσεις. Αντιδράσεις προκάλεσαν οι απειλές της καγκελαρίου για lockdown στα ομόσπονδα κρατίδια.

“Παρών” συνεχίζει να δηλώνει στη Γερμανία ο κορωνοϊός. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες αυξήθηκαν κατά 9.549, φθάνοντας τα 2.791.822, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα (30/3) το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας. Παράλληλα, ακόμη 180 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 76.093 νεκρούς.

Γερμανία: Αντιδράσεις προκάλεσαν οι απειλές Μέρκελ για lockdown στα ομόσπονδα κρατίδια

Την ίδια ώρα, αντιδράσεις από όλες τις πλευρές προκάλεσε η απειλή της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προς τις κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων στη Γερμανία, ότι, εάν δεν εφαρμόσουν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για τον έλεγχο της πανδημίας, θα παρέμβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προκειμένου να τα επιβάλει. Από την πλευρά της οικονομίας, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, Κλέμενς Φούεστ, επέκρινε τη «στάση αναμονής» της καγκελαρίου και ζήτησε άμεση επιβολή «σκληρού πασχαλινού lockdown», διάρκειας δύο εβδομάδων.

«Με τις πασχαλινές διακοπές έχουμε ένα “παράθυρο” χρόνου, κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά δεν πηγαίνουν ούτως ή άλλως στο σχολείο. Το γιατί λοιπόν δεν το αξιοποιεί κανείς αυτό αποφασιστικά, προκειμένου να περιορίσει τον αριθμό των κρουσμάτων, μου είναι ακατανόητο», δήλωσε ο κ. Φούεστ, και τόνισε ότι σε μια έκτακτη κατάσταση θα περίμενε κανείς από την αρχηγό της κυβέρνησης να προχωρούσε η ίδια μπροστά. «Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει θα ήταν να καλέσει ήδη σήμερα τους πρωθυπουργούς και να λάβουν μαζί αποφάσεις, οι οποίες θα έχουν πραγματικό αποτέλεσμα. Η πορεία της κυβέρνησης απλώς παρατείνει την ανασφάλεια και αυξάνει τα προβλήματα», πρόσθεσε.

Γερμανία

Ανάλογη θέση, υπέρ ενός αυστηρότερου lockdown διάρκειας δύο ή τριών εβδομάδων, έλαβαν το τελευταίο Σαββατοκύριακο τόσο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν όσο και οι γιατροί των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι οποίοι βλέπουν το σύστημα καθημερινά να επιβαρύνεται. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει τώρα να πάρει το πηδάλιο», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, και πρότεινε είτε να συγκεκριμενοποιηθεί ο νόμος περί προστασίας από επιδημίες είτε να θεσπιστεί νέα νομοθεσία, με την οποία θα ρυθμίζεται με ακρίβεια τι πρέπει να συμβεί σε κάθε περίπτωση.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε πάντα τη νομοθετική αρμοδιότητα σε αυτόν τον τομέα. Πρέπει απλώς να τη χρησιμοποιήσει», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ και περιέγραψε ως «λάθος» τη διαχείριση της πανδημίας μέσω τηλεδιασκέψεων με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία», τόνισε, και ζήτησε και αυτός «όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιορισμό» για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Υπέρ της ενίσχυσης της εξουσίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης τάχθηκε και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ (CSU), επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση της πανδημίας το κεντρικό κράτος θα πρέπει να υποχρεώνει τα κρατίδια να έχουν σαφείς κανόνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο