Κρούσματα σήμερα 1/4: Δύσκολες ώρες για τα νοσοκομεία
Τα κρούσματα σήμερα 01/4 δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, όμως φαίνεται πως διανύουμε την κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας. Χθες 31/3 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.616 νέα ημερήσια κρούσματα, ενώ η Τρίτη 30/3 θεωρείται η σκοτεινότερη ημέρα της πανδημίας στην χώρα μας, με τα κρούσματα να αγγίζουν το εφιαλτικό νούμερο των 4.340. Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, στη χθεσινή απογευματινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τη χαλάρωση ορισμένων περιοριστικών μέτρων, όπως αυτό της διαδημοτικής μετακίνησης και της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου. Την ίδια στιγμή η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας μας είναι ιδιαίτερα τεταμένη, με το δημόσιο σύστημα υγείας να «λυγίζει» από την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τους διασωληνωμένους.
Θεσσαλονίκη: Πλήρεις οι ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Η Θεσσαλονίκη βιώνει τραγικές ώρες, καθώς τα κρούσματα στην πόλη παραμένουν υψηλά και τα νοσοκομεία βρίσκονται στο σημείο μηδέν. Χθες, το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» είχε μία από τις πιο δύσκολες εφημερίδες, από τότε που ξεκίνησε το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων, Παναγιώτης Τουχτίδης, σημείωσε επί του θέματος: «Χθες, κλείσαμε με 18 κλίνες ΜΕΘ κατειλημμένες όσες είναι διαθέσιμες δηλαδή και 134 ασθενείς να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες. Πλέον έχουμε ανοίξει και πέμπτη κλινική και αν χρειαστεί υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης καθώς οι εισαγωγές ήταν περισσότερες από 50». Παράλληλα, τόνισε ότι η διασπορά φαίνεται τόσο στα επείγοντα, όσο και στο παθολογικό, όπου η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη. «Η πίεση εντείνεται μέρα με τη μέρα και οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί», υπογράμμισε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω και των εμβολιασμών στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη και σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει αυτή του Νοεμβρίου. Με βάση την κατάσταση έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, ο κ. Τουχτίδης ζητά την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων προστασίας για όσο αυτά διαρκέσουν. «Η πρόληψη μιας κατάστασης παρόμοιας με τον Νοέμβριο, είναι το μεγάλο στοίχημα για εμάς. Ξέρετε, αυτή η κατάσταση θέλει ιδιαίτερη προσοχή, διότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν πως έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα, ειδικότερα τα άτομα νεαρότερης ηλικίας. Γι’ αυτό θέλει προσοχή, μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός».
Βασίλης Κικίλιας: Το Θριάσιο μετατρέπεται σε νοσοκομείο Covid
Εξίσου τρομακτικές είναι οι εικόνες των νοσοκομείων και στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα οποία καλούνται να διαχειριστούν την εξάπλωση της πανδημίας. Στη χθεσινή ενημέρωση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την μετατροπή του Θριασίου σε νοσοκομείο Covid only. Όλα τα περιστατικά του Θριασίου θα μεταφερθούν σε ιδιωτικές κλινικές Παράλληλα, δημιουργούνται 51 καινούριες κλίνες ΜΕΘ. Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, είπε ότι «μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1.691. 000 εμβολιασμοί και λειτουργούν 1.042 εμβολιαστικά κέντρα. Τον Απρίλιο πηγαίνουμε για 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμούς».
«Να αντέξουμε τις επόμενες εβδομάδες», είπε ακόμη ο υπουργός, ζητώντας κάτι «απλό και δύσκολο: Προσοχή. Όπου κι αν πάτε, όπου κι αν κινηθείτε, με μάσκα. Αυτές τις λίγες εβδομάδες πρέπει να παραμερίσουμε την κούρασή μας εμπρός στον κίνδυνο της απώλειας ζωών. Σας ζητώ για μία ακόμη φορά να προστατευτείτε και να προστατεύσετε τους γύρω σας. Κι εννοώ και τους ανθρώπους του οικογενειακού σας κύκλου», είπε επιπλέον. Οι μεταλλάξεις του ιού είναι πολύ πιο μεταδοτικές και έχουμε δεκάδες εισαγωγές καθημερινά στα νοσοκομεία. Η Θεσσαλονίκη μας ανησυχεί πλέον και έχω ζητήσει από τον κ. Χαρδαλιά να την επισκεφτεί, σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας. Οι άνθρωποι της Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας σας φρόντιζαν και σας φροντίζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες, για πάνω από ένα χρόνο τώρα, είπε. 100.000 υγειονομικοί επιτέλεσαν και επιτελούν ύψιστο καθήκον.
Νίκος Καπραβέλος: «Ισορροπία τρόμου προκειμένου να βρεθούν κλίνες ΜΕΘ»
Ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, πνευμονολόγος Νίκος Καπραβέλος χτύπησε «καμπανάκι» προς τους πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να αποφεύγουν τις συναθροίσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση θα πρέπει να υπάρχει πρόληψη από τους πολίτες, να εφαρμοστούν οι ρυθμοί του εμβολιασμού και να υπάρχουν αυστηρότεροι υγειονομικοί κανόνες για τη λειτουργία των καταστημάτων και των σχολείων, με τεστ ανίχνευσης των εργαζομένων, των δασκάλων και των μαθητών, αλλά και απολύμανση του αέρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ο κ. Καπραβέλος περιγράφοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία εξήγησε πως οι εργαζόμενοι «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις φοβερές καταστάσεις που βιώνουμε» ζώντας «μια ισορροπία τρόμου προκειμένου να βρούμε κλίνες ΜΕΘ για covid περιστατικά και κλίνες ΜΕΘ για non Covid». Επισήμανε, ακόμα, πως το τρίτο κύμα της πανδημίας «δείχνει τα δόντια του στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη είναι πιο ήπια η κατάσταση, όμως υπάρχει μια ανιούσα πορεία» και πρόσθεσε: «Δεν είδαμε ακόμη την κορυφή, πόσο μάλλον την κάθοδο. Στο Παπανικολάου βλέπουμε 80-90 ασθενείς στο covid εφημερίο, άλλους 400-500 στο non covid. Κάθε μέρα εισέρχονται 600-700 ασθενείς, έχουμε φτάσει και τους 1000»
Σημείωσε, εξάλλου, πως μετά τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων στις ΜΕΘ έχει πέσει αρκετά ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών. «Βλέπουμε μικρότερες ηλικίες, μικρότερη θνητότητα και μεγαλύτερη νοσηρότητα. Δύσκολα αδειάζουν οι ΜΕΘ. Είμαστε σ’ ένα κρίσιμο σημείο γιατί έχουμε ασθενείς εδώ κι έναν μήνα που νοσηλεύουμε και δεν μπορούμε να τους διακινήσουμε γιατί είναι νεότεροι, έχουν πολύ καλές εφεδρείες, δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα και χρειάζονται το κρεβάτι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό φρακάρει το σύστημα».
Μητσοτάκης: Μέχρι αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60
Κι ενώ η πανδημία καλπάζει με ταχείς ρυθμούς, η κυβέρνηση κάνει ένα μεγάλο αγώνα δρόμου σχετικά με τους εμβολιασμούς των πολιτών. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα το Κέντρο Υγείας της Αγίας Παρασκευής, όπου φιλοξενείται εμβολιαστικό κέντρο για τους ασθενείς με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Εκεί, ο πρωθυπουργός μίλησε για τη διαδικασία των εμβολιασμών και για τον κυβερνητικό σχεδιασμό, που αφορά στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
«Η διαδικασία λειτουργεί υποδειγματικά και θα πρέπει πάνω από όλα να ευχαριστήσουμε τους υγειονομικούς μας οι οποίοι με χαμόγελο υποδέχονται όλους τους συμπολίτες μας που θέλουν να εμβολιαστούν», δήλωσε. Επίσης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το υγειονομικό προσωπικό του Κέντρου για τις πολύτιμες υπηρεσίες φροντίδας που προσφέρουν.
«Έχουμε κάνει μέχρι στιγμής 1.700.000 εμβολιασμούς. Όπως βλέπετε, η διαδικασία λειτουργεί υποδειγματικά και θα πρέπει πάνω από όλα να ευχαριστήσουμε τους υγειονομικούς μας, οι οποίοι με χαμόγελο υποδέχονται όλους τους συμπολίτες μας που θέλουν να εμβολιαστούν. Το σημαντικό είναι ότι από τον επόμενο μήνα θα έχουμε πολλά περισσότερα εμβόλια στη διάθεσή μας. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα κάνουμε 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμούς μόνο το μήνα Απρίλιο, δηλαδή λίγο λιγότερους από όσους έχουμε κάνει τους τρεις μήνες -από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο- και είμαστε σίγουροι ότι μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχουμε εμβολιάσει όλους τους συμπολίτες μας άνω των 60 και όλους τους συμπολίτες μας με βαριά υποκείμενα νοσήματα, με τουλάχιστον μία δόση», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.
Χαλάρωση lockdown: Πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο
Κι ενώ τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο και τα νοσοκομεία βρίσκονται υπό πίεση λόγω των αυξημένων εισαγωγών, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αποφάσισε να απελευθερώσει τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, καθώς και την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς περιέγραψε πώς θα γίνει το άνοιγμα στο λιανεμπόριο. «Λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της υγειονομικής Επιτροπής, η Κυβέρνηση αποφάσισε να επιτραπεί από τη Δευτέρα 5 Απριλίου η λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου, πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων με τη χρήση ειδικού κωδικού άπαξ και ως τρεις ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού, με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού, click in shop. Εντός του καταστήματος, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση».
Χαλάρωση lockdown: Τι θα ισχύει για τις μετακινήσεις
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διαδημοτικές μετακινήσεις που θα επιτρέπονται από αυτό το Σαββατοκύριακο για άσκηση. Σημείωσε ότι αν παρατηρηθεί συνωστισμός εξαιτίας του μέτρου αυτού, θα παρθεί πίσω. Αναλυτικά είπε: «η κυβέρνηση αποφάσισε ότι από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα να επιτρέπεται με τη χρήση του κωδικού 6, η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μια οικογένεια και με αποφυγή οποιουδήποτε μαζικού συγχρωτισμού. Και θέλω να σταθώ σε αυτό το μέτρο. Ο διαδημοτικές ανοίγουν πιλοτικά από αυτό το Σαββατοκύριακο και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, δίνοντας τη δυνατότητα για άσκηση εκτός του Δήμου κατοικίας μας».
«Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι ξεκάθαρο, οι όποιες εικόνες συνωστισμού θα μας οδηγήσουν στην άρση αυτής της δυνατότητας. Θέλουμε να εκτονωθεί και να ασκηθεί ο κόσμος, όμως αυτό πρέπει να γίνει με κανόνες. Άρα, από το Σάββατο αυτό πιλοτικά ανά οικογένεια ή μέχρι 3 άτομα η μετακίνηση, αλλά με ξεκάθαρη σύσταση εκ μέρους μας αποφυγής συνωστισμών και κατάχρησης της δυνατότητας αυτής και, κυρίως, με υποχρεωτική χρήση μάσκας.Χρησιμοποιούμε με φειδώ, με μέτρο, με σύνεση τη δυνατότητα διαδημοτικής μετακίνησης τα Σαββατοκύριακα, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε άρση του μέτρου λόγω νέων συγχρωτισμών, λόγω νέων συνωστισμών».
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των σχολείων και των πολυκαταστημάτων. Για αυτά τόνισε: «η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα με προοπτική για έναρξη ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου και με τη χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ. Επίσης, θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων».
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την Τετάρτη 31/3:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.616, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 263.689 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 97 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.511 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.98(95%Crl: 0.31 – 1.5)
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 76, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.093 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 739 (63.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.701 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 479 (ημερήσια μεταβολή +19.15%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 431 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).
Ο «χάρτης» του κορωνοϊού για την Τετάρτη 31/3
Όπως δείχνει η κατανομή κρουσμάτων στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική καθώς από τα 3.616 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ τα κατέχει τα 1.706. Δείτε παρακάτω την κατανομή των κρουσμάτων. 22 είναι τα εισαγόμενα. Τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Κατανομή κρουσμάτων: Αναλυτικότερα στην Αττική:
- Ανατολική Αττική: 213 κρούσματα
- Βόρειος Τομέας Αθηνών: 188 κρούσματα
- Δυτική Αττική: 138 κρούσματα
- Δυτικός Τομέας Αθηνών: 269 κρούσματα
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 434 κρούσματα
- Νήσων: 18 κρούσματα
- Νότιος Τομέας Αθηνών: 173 κρούσματα
- Πειραιώς: 273 κρούσματα
- Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 499 νέες μολύνσεις και στην Αχαΐα 121.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας