Tablet: Πως να το κάνεις φιλικό στους ηλικιωμένους
Αν κάποιος από το οικογενειακό σου περιβάλλον σου ζήτησε tablet για δώρο, τότε πρέπει να το προετοιμάσεις. Πολλές φορές οι ηλικιωμένοι βασίζονται στην εμπειρία των νεότερων για να τους μάθουν πως να κάνουν χρήση των συσκευών αυτών. Αν λοιπόν έχεις πάρει τάμπλετ στους γονείς ή τους παππούδες σου πρέπει να το προετοιμάσεις καταλλήλως. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την όσο το δυνατόν πιο ομαλή εξοικείωση.
Εγκατέστησε ένα Easy Mode Launcher
Πρόκειται για εφαρμογές οι οποίες απλοποιούν κατά πολύ την κεντρική οθόνη του tablet (και του smartphone) αφήνοντας εκεί μόνο τα απολύτως απαραίτητα που εσύ θα επιλέξεις – π.χ. Skype, Messenger, Chrome κ.α. Δες μερικές.
«Καθάρισε» την κεντρική οθόνη
Αν δεν θες να αντικαταστήσεις την οθόνη με κάποια από τις παραπάνω εφαρμογές, τότε μπορείς να καθαρίσεις την κεντρική οθόνη από οποιαδήποτε εφαρμογή δεν χρησιμοποιείται συχνά ώστε να μην πελαγώσει ο χρήστης. Όσο λιγότερες επιλογές έχει, τόσο πιο εύκολο θα είναι να το χειριστεί. Παράλληλα, μπορεί να εξερευνήσει τις δυνατότητες του tablet με την ησυχία του και αν θέλει να μεταφέρει τα εικονίδια των εφαρμογών που χρειάζεται στο κεντρικό μενού.
Απενεργοποίησε την αυτόματη διόρθωση
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ταλαιπωρία από το να προσπαθεί να γράψει κάτι ο άνθρωπος και να του εμφανίζει ένα κάρο προτάσεις το «έξυπνο» πληκτρολόγιο. Η επικοινωνία του θα ζορίσει αρκετά. Φρόντισε λοιπόν να απενεργοποιήσεις την λειτουργία της αυτόματης διόρθωσης από τις ρυθμίσεις και άλλες επιλογές πληκτρολογίου όπως η πληκτρολόγηση με συγκεκριμένες χειρονομίες.
Μεγάλωσε το μέγεθος της γραμματοσειράς
Θα το έχεις ακούσει από αρκετούς ηλικιωμένους πως «δεν τα βγάζουν τα ρημάδια τα γράμματα». Κανένα πρόβλημα, μπορείς να αλλάξεις το μέγεθος της γραμματοσειράς από τις ρυθμίσεις της οθόνης. Συνήθως υπάρχουν τρία μεγέθη, το κανονικό, το μεγάλο και το πολύ μεγάλο.
Προστάτεψε τις ρυθμίσεις
Είναι πολύ πιθανό ο ηλικιωμένος κύριος ή κυρία να μπει στις ρυθμίσεις κατά λάθος και να αλλάξει κάποιες από αυτές. Ένας από τους τρόπους για να προλάβεις τον… χαμό, είναι να εγκαταστήσεις κάποια εφαρμογή όπως το App Lock το οποίο σου επιτρέπει να κλειδώσεις με κωδικό οποιαδήποτε πρόσβαση σε ρυθμίσεις ή/και εφαρμογές.
Άλλαξε την ονομασία σε κάποιες εφαρμογές
Για να μην μπερδεύεται με τις διάφορες ονομασίες, μπορείς να αλλάξεις το όνομα στις εφαρμογές που χρησιμοποιεί απλοποιώντας το, έτσι ώστε να ξέρει τι είναι αυτό που ανοίγει. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή για φωτογραφίες με πολύπλοκο όνομα μπορεί να μετονομαστεί σε «Οικογενειακό Άλμπουμ», ενώ εφαρμογές για να βλέπει ταινίες/σειρές σε «Τηλεόραση και Ταινίες» κτλ.
Αφαίρεσε οποιαδήποτε χρεωστική/πιστωτική κάρτα
Αν το tablet δεν είναι καινούργιο, μπορεί να έχουν μείνει οι πληροφορίες της κάρτας σου. Σε περίπτωση που δεν είχες ενεργοποιήσει την ταυτοποίηση κωδικού για αγορές ενεργοποίησέ την ή απλά αφαίρεσε εντελώς την κάρτα για να αποφύγεις τυχόν κατά λάθος αγορές από το store.
Κλείδωσε το layout της οθόνης
Μέχρι να εξοικειωθεί με το πώς να πατάει την κάθε εφαρμογή για να ανοίξει, μπορείτε να αποφύγετε τυχόν κατά λάθος διαγραφές των εφαρμογών κλειδώνοντας το layout της οθόνης από τις ρυθμίσεις. Έτσι κάθε εφαρμογή θα είναι στη θέση της… ακούνητη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας