Κόσμος

ΕΕ: Καλεί την Κίνα να διασφαλίσει την ελευθερία του λόγου

ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Κίνα να διασφαλίσει την ελευθερία του λόγου, καθώς ένας δημοσιογράφος του BBC αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα ισχυριζόμενος ότι δεχόταν απειλές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Κίνα να διασφαλίσει την ελευθερία του λόγου και του Τύπου, αφού ένας δημοσιογράφος του BBC στην Κίνα αναγκάστηκε να μετακομίσει στην Ταϊβάν ισχυριζόμενος ότι είχε υποστεί απειλές και εμπόδια στο έργο του.

Ο δημοσιογράφος John Sudworth είπε στο ραδιόφωνο του BBC ότι μετακόμισε με την οικογένειά του επειδή γινόταν όλο και πιο δύσκολο να παραμείνει στη χώρα. Ωστόσο, το Πεκίνο διαψεύδει τον δημοσιογράφο, δηλώνοντας πως δεν υπήρξαν απειλές ενάντια στο πρόσωπό του. Η ΕΕ πέρασε στην αντεπίθεση δηλώνοντας πως η υπόθεση του Sudworth ήταν η τελευταία περίπτωση ξένου δημοσιογράφου που εκδιώχθηκε από την Κίνα εξαιτίας της παρενόχλησης και της παρεμπόδισης στη δουλειά τους, ενώ πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 18 δημοσιογράφοι απελάθηκαν πέρυσι. Παράλληλα, είπε ότι έχει επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες του στις κινεζικές αρχές.

Η ανακοίνωση του Ζοζέπ Μπορέλ

«Ο επαγγελματισμός και η αντικειμενικότητα των ξένων ανταποκριτών αμφισβητείται όλο και περισσότερο. Οι ξένοι ανταποκριτές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση πληροφοριών μεταξύ των συνόρων και στη συμβολή στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας », δήλωσε σε εκπροσώπησή του ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell. «Η ΕΕ καλεί την Κίνα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της βάσει του εθνικού και του διεθνούς δικαίου και να διασφαλίσει την ελευθερία του λόγου και του Τύπου, όπως κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της ΛΔΚ και στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Οι τεταμένες σχέσεις Κίνας και Ηνωμένου Βασιλείου

Η Κίνα αποφάσισε να επιβάλλει κυρώσεις σε οργανισμούς της Βρετανίας λόγω της «διασποράς ψεμάτων». Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένες, καθώς το Λονδίνο κατηγορεί την Κίνα ότι έχει παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην κοινότητα των Ουιγούρων. Ειδικότερα, η απόφαση έρχεται μερικές ημέρες μετά την επιβολή κυρώσεων από το Λονδίνο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη δυτική κινεζική επαρχία.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι επιβάλλονται κυρώσεις σε τέσσερις οργανισμούς και εννέα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην ηγετικού στελέχους του Συντηρητικού κόμματος Ίαν Ντάνκαν Σμιθ και της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συντηρητικού κόμματος, διότι «διασπείρουν κακόβουλα ψέματα και παραπληροφόρηση». Στα πρόσωπα που αντιμετωπίζουν κυρώσεις και στα μέλη των οικογενειών τους απαγορεύεται η είσοδος στην κινεζική επικράτεια ενώ απαγορεύεται ακόμη σε όλους τους κινέζους πολίτες και τους κινεζικούς θεσμούς να έχουν οποιαδήποτε συναλλαγή μαζί τους.

Η κυβέρνηση της Κίνας έχει απορρίψει επανειλημμένα τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ λέει πως τα «στρατόπεδα» για οποία μιλούν οι επικριτές της είναι κέντρα επαγγελματικής κατεύθυνσης και κοινωνικής ένταξης απαραίτητα για την πρόληψη του εξτρεμισμού.

Η Κίνα είναι «αποφασισμένη να προασπίσει τα συμφέροντά της ως προς την εθνική της κυριαρχία, την (εθνική) ασφάλειά της και την ανάπτυξή της, και προειδοποιεί την πλευρά του ΗΒ να μη συνεχίσει αυτόν τον λάθος δρόμο», διαμηνύεται στην ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ. «Σε διαφορετική περίπτωση, η Κίνα θα προχωρήσει αποφασιστικά σε περαιτέρω αντιδράσεις», προστίθεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο