Θεσσαλονίκη κορωνοϊός: Παρέμβαση εισαγγελέα για το πάρτι στο ΑΠΘ
Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν οι εικόνες συνωστισμού στον προαύλιο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι το περασμένο Σάββατο διοργανώθηκε υπαίθριο πάρτι στην πλατεία Χημείου του ΑΠΘ, όπου υπολογίζεται ότι παρευρέθηκαν περισσότερα από χίλια άτομα. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάται το φαινόμενο του συνωστισμού στη Θεσσαλονίκη, ενώ πλέον οι κάτοικοι της πόλης θα μπορούν να κινούνται από δήμο σε δήμο, όμως το λιανεμπόριο παραμένει κλειστό μέχρι νεωτέρας.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει προκαταρκτική έρευνα από την Κρατική Ασφάλεια. Στο πλαίσιο της έρευνας θα αναζητηθούν οι διοργανωτές του πάρτι, ενώ το αδίκημα που ερευνάται εάν στοιχειοθετείται είναι αυτό της παραβίασης των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης μολυσματικών ασθενειών.
Πάρτι στο ΑΠΘ: «Το πανεπιστήμιο ανήκει σε όλη την κοινωνία» – Τα αιτήματα των φοιτητών
Στο πάρτι που διοργανώθηκε στο ΑΠΘ συμμετείχαν περισσότερα από χίλια άτομα, όπου οι παρευρισκόμενοι ενώθηκαν σε διάφορες μεγάλες παρέες, διασκεδάζοντας με μουσική και αλκοόλ. Η πλειοψηφία των παρευρισκόμενων δεν φορούσε μάσκα, ενώ το πάρτι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ήδη από το μεσημέρι του Σαββάτου στην πλατεία Χημείου είχαν συγκεντρωθεί νεαρές και νεαροί για να παρακολουθήσουν τις δράσεις επανοικειοποίησης του ΑΠΘ που διοργάνωσε η Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα Κατάληψης Πρυτανείας.
«Το πανεπιστήμιο ανήκει σε όλη την κοινωνία – Έξω η Αστυνομία και οι μαφίες» έγραφαν δύο μεγάλα πανό που ήταν αναρτημένα στην περίφραξη του ακαδημαϊκού ιδρύματος.
Μεταξύ άλλων οι διοργανωτές του ολοήμερου πικ-νικ επανοικειοποίησης του ΑΠΘ ζητούσαν:
- Την παραίτηση του πρύτανη του ιδρύματος
- Την κατάργηση του νόμου Κεραμέως
- Το άνοιγμα των σχολών με τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων
- Την ικανοποίηση του αιτήματος του Δ. Κουφοντίνα
Την ίδια στιγμή η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική στο σημείο. Οι αστυνομικοί που περιπολούσαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είχαν λάβει εντολή να μην διέρχονται μπροστά από την πλατεία Χημείου, προκειμένου να αποφευχθεί επεισόδιο.
Παραβάσεις μέτρων: 1.097 πρόστιμα και 10 συλλήψεις το τελευταίο 24ωρο
Νέες παραβάσεις μέτρων βεβαιώθηκαν σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Χθες, Κυριακή 4 Απριλίου, σε μία ημέρα που ανακοινώθηκαν 1.955 κρούσματα, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (72.753) έλεγχοι, από τους οποίους οι (9.693) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.097) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (10) συλλήψεις, ως ακολούθως:
(860) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:
- (148) στην Αττική,
- (116) στη Θεσσαλονίκη,
- (88) στη Στερεά Ελλάδα,
- (75) στην Κεντρική Μακεδονία,
- (67) στη Δυτική Ελλάδα,
- (65) στην Πελοπόννησο,
- (62) στην Ήπειρο,
- (53) στην Κρήτη,
- (48) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
- (45) στα Ιόνια Νησιά,
- (40) στο Βόρειο Αιγαίο,
- (34) στη Θεσσαλία ,
- (15) στη Δυτική Μακεδονία και
- (4) στο Νότιο Αιγαίο.
Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (165.674) ομοειδείς παραβάσεις. (200) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (195) πρόστιμα των 300 ευρώ και (5) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:
- (45) στην Αττική,
- (21) στη Στερεά Ελλάδα,
- (18) στο Βόρειο Αιγαίο .
- (17) στην Ήπειρο,
- (17) στα Ιόνια Νησιά ,
- (16) στη Θεσσαλονίκη,
- (14) στην Κεντρική Μακεδονία,
- (13) στην Κρήτη,
- (10) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
- (10) στη Δυτική Ελλάδα,
- (9) στη Θεσσαλία,
- (6) στην Πελοπόννησο,
- (2) στη Δυτική Μακεδονία και
- (2) στο Νότιο Αιγαίο.
Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (47.761) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (45.814) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.947) των (150) ευρώ.
- (37) παραβάσεις και
- (10) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).
Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα: Στην Αττική , 300 ευρώ σε καφετερία για μη αναγραφή μεγίστου επιτρεπομένου αριθμού ατόμων εντός τους καταστήματος. Στην Πελοπόννησο , σύλληψη (2) ατόμων για παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ.. Στην Κεντρική Μακεδονία,
σύλληψη και 3.800 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο κρεοπωλείου, για μη χρήση μάσκας, παραβίαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας και για εξυπηρέτηση (9) καθήμενων πελατών, στους οποίους βεβαιώθηκε από 300 ευρώ πρόστιμο για παραβίαση περιορισμού κίνησης. Επιπλέον, σε βάρος της ιδιοκτήτριας επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ και σε βάρος υπαλλήλου 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας, σύλληψη (2) ατόμων για παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ. και από 300 ευρώ πρόστιμο για παραβίαση περιορισμού κίνησης.
Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις: Στην Αττική,
- σύλληψη και 3.000 ευρώ σε διοργανωτή συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ σε (2) παρευρισκόμενους,
- σύλληψη και από 3.000 ευρώ σε (3) διοργανωτές συνάθροισης σε οικία και από 600 ευρώ πρόστιμο σε (4) παρευρισκόμενους, για μη χρήση μάσκας και παραβίαση περιορισμού κίνησης.
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σύλληψη και 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη οικίας για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης με (5) παρευρισκόμενους, ενώ βεβαιώθηκαν (6) πρόστιμα των 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (4.842) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.722) άτομα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας