ΠΟΥ AstraZeneca: Υπέρ της χρήσης του εμβολίου
Μετά την ανακοίνωση του ΕΜΑ για το εμβόλιο AstraZeneca τοποθετείται και ο ΠΟΥ. Μάλιστα πριν από λίγη ώρα (06/04), αξιωματούχος του ΕΜΑ υποστήριξε ότι υπάρχει σύνδεση του εμβολίου με τα περιστατικά θρομβώσεων. Την είδηση έκανε γνωστή το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Από ότι φαίνεται, ο Οργανισμός παίρνει αποστάσεις από τον αξιωματούχο.
Να σημειώσουμε ότι ακόμα και στη Βρετανία υπάρχουν σκέψεις για αναστολή χορήγησης του εμβολίου σε ηλικίες κάτω των 30 ετών, ενώ στις ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν έχει διακόψει την παραγωγή του στο εργοστάσιο της Βαλτιμόρης. Πιο συγκεκριμένα, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι το ισοζύγιο κινδύνου/οφέλους συνεχίζει να είναι «σε μεγάλο βαθμό» υπέρ της χρήσης του εμβολίου.
Η τοποθέτηση του αξιωματούχου του ΠΟΥ
Ο διευθυντής του τμήματος ρυθμίσεων και προεπιλογών του ΠΟΥ, Ροτζέριο Πίντο ντε Σα Γκασπάρ επέμεινε ότι με βάση τις υπάρχουσες γνώσεις, το ισοζύγιο οφέλους/κινδύνου του εμβολίου «παραμένει σε μεγάλο βαθμό θετικό». Η τοποθέτησή του έγινε μετά τη συνάντηση εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για να συζητήσουν μια ενδεχόμενη σύνδεση μεταξύ αυτού του εμβολίου και ορισμένων σπάνιων τύπων θρομβοεμβολών.
«Αυτά τα οφέλη είναι πραγματικά πολύ σημαντικά σε ό,τι αφορά τη μείωση της θνησιμότητας μεταξύ των πληθυσμών που εμβολιάζονται» , είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΠΟΥ που αφιερώθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, λέγοντας ότι τόσο ειδικοί όσο και τα μέσα ενημέρωσης τείνουν να εστιάζουν «υπερβολικά» μόνο στους κινδύνους. «Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ισορροπία (του μηνύματός μας) με τα οφέλη του εμβολίου», επέμεινε.
Η δήλωση του αξιωματούχου του ΕΜΑ για την έρευνα
Ο αξιωματούχος του ΕΜΑ υποστήριξε ακόμη ότι η σύνδεση θα επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες από τον ίδιο τον ΕΜΑ. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι, δήλωσε: «Κατά τη γνώμη μου, μπορούμε ήδη να πούμε ότι είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει μια σύνδεση με το εμβόλιο. Τι ακριβώς όμως προκαλεί αυτή την αντίδραση δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες και η σχέση οφέλους-κινδύνων παραμένει πάντα υπέρ των εμβολίων. Αλλά τώρα είναι ολοένα και δυσκολότερο να επιβεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχει μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca και πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρομβώσεων στο αίμα, που συνδέονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων».
Σε αυτή τη φάση η διαδικασία αξιολόγησης του ΕΜΑ «απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρωθεί», σημείωσε, και στη διάρκεια της εβδομάδας θα δοθούν «προκαταρκτικά στοιχεία», αλλά «δύσκολα θα μπορέσουμε να αναφερθούμε σε ηλικιακά όρια (σ.σ.: για τη χρήση του εμβολίου), όπως έχουν κάνει κάποιες χώρες».
Ο αξιωματούχος του ΕΜΑ τόνισε ότι είναι αναγκαίο να εξεταστούν κατά περίπτωση οι διάφορες ηλικιακές ομάδες, π.χ. «οι νεαρές γυναίκες, συχνά πρωταγωνίστριες κρουσμάτων θρομβώσεων, υποφέρουν λιγότερο από τις επιπτώσεις της Covid-19 και ως εκ τούτου θα πρέπει να αξιολογήσουμε την αναλογία κινδύνου-οφέλους γι’ αυτές», επειδή τα σπάνια περιστατικά αφορούν κυρίως γυναίκες κάτω των 50, «αν και υπήρξαν και περιπτώσεις στις ηλικίες 50-60, αλλά και σε άνδρες, περίπου 20%. Η μέση ηλικία είναι γύρω στα 45-47 έτη». «Πολλοί», κατέληξε ο Καβαλέρι, «περιμένουν από τον ΕΜΑ να λύσει το θέμα αυτό για όλους, αλλά δεν είναι τόσο απλό»… «Σίγουρα θα επικαιροποιηθούν οι πληροφορίες για το σκεύασμα, δηλώνοντας ότι οι ανεπιθύμητες παρενέργειες σχετίζονται με το εμβόλιο. Θα δηλωθεί σαφώς».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας