Άκης Σκέρτσος για lockdown: Πότε θα αρθεί ολοκληρωτικά
Ο Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε στο lockdown και στο πότε εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει οριστική άρση του. Να σημειώσουμε ότι σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση των ειδικών σε σχέση με τα σχολεία παρουσία της Νίκης Κεραμέως, ενώ και πάλι χθες τα κρούσματα ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ έκανε την εκτίμηση ότι ο στόχος της ανοσίας έρχεται όλο και πιο κοντά μας. Σημείωσε, ακόμα, ότι αυτός είναι ένας «βασικός παράγοντας που θα αυξάνει τους βαθμούς ελευθερίας σε σχέση με τη λειτουργία της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης».
Ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι «από τα μέσα Μαΐου μπορούμε να συζητήσουμε για μια οριστική άρση των περιορισμών», ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί ένα ελεγχόμενο και ασφαλές άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας με όλα τα «εργαλεία» που δίνει αυτή τη στιγμή η επιστήμη και απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες για υψηλότερη συμμόρφωση στα μέτρα.
Επίσης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 FM, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ επέκρινε τα φαινόμενα πολυφωνίας μεταξύ των ειδικών με τη διευκρίνιση, όμως, ότι δεν υπάρχει δυσφορία στην κυβέρνηση για την Επιτροπή. Ακόμα, ζήτησε να δίδεται μεγαλύτερη βαρύτητα στο δείκτη θετικότητας και όχι στον απόλυτο αριθμό κρουσμάτων, ενώ επεσήμανε το χθεσινό ρεκόρ εμβολίων, κοντά στις 60.000, όπως και ότι «ο στόχος ανοσίας έρχεται όλο και πιο κοντά μας».
Για τα φαινόμενα πολυφωνίας από τους ειδικούς, ο υφυπουργός είπε πώς αυτά μπορεί να προκαλούν σύγχυση στους πολίτες, ενώ ξεκαθάρισε ότι «η «γραμμή» ανακοινώνεται κάθε Παρασκευή από τον Νίκο Χαρδαλιά μετά την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων», βάσει και των στοιχείων που τίθενται στην Επιτροπή του υπουργείου Υγείας και τις εισηγήσεις που εκείνη κάνει προς την κυβέρνηση.
«Η σύγχυση προκαλείται, ισχύει σε ένα βαθμό, κυρίως από την πολυφωνία. Έχουμε πει πολλές φορές, έχουν ένα μέρος ευθύνης και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι και οι ειδικοί επιστήμονες που βγαίνουν και καταθέτουν πολλές απόψεις. Το έχω πει και εγώ προσωπικά παλαιότερα, όλο αυτό προκαλεί σύγχυση και εκνευρισμό στον κόσμο. Αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν ένα χρόνο μέσα σε μια κατάσταση περιοριστικών μέτρων όπου η ψυχολογία και οι αντοχές όλων είναι στα όριά τους, τόνισε ο Άκης Σκέρτσος.
Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, πρέπει «να μας απασχολεί ο δείκτης θετικότητας και όχι ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων. Τρεις χιλιάδες κρούσματα είχαμε και τον Νοέμβριο με τα μισά τεστ, τρεις ή τέσσερις χιλιάδες κρούσματα έχουμε και τώρα με διπλάσια ή και υπερδιπλάσια τεστ», ενδεικτικά χθες είχαμε 75.000 τεστ και 4.309 κρούσματα, συμπλήρωσε.
Η συζήτηση περί απολύτων αριθμών κρουσμάτων είναι, όπως είπε «σε ένα βαθμό άτοπη, να μας απασχολεί και να αποτελεί το βασικό κριτήριο για τη διαμόρφωση τόσο της ειδησεογραφίας όσο και των αποφάσεων». Διερωτήθηκε, ακόμα, πώς μπορεί να συμβαίνει με τον ίδιο ή υψηλότερο δείκτη θετικότητας σε άλλες χώρες να υπάρχουν ανοιχτές περισσότερες δραστηριότητες από ό,τι στην Ελλάδα.
«Εμείς εισηγούμαστε και έχουμε θέσει σε λειτουργία αυτή τη στιγμή το λιανεμπόριο με τους περιοριστικούς όρους που έχει ζητήσει η επιτροπή. Με βάση τις εισηγήσεις της οποίας και με τη διαθεσιμότητα των self tests μπορεί να λειτουργήσει η εκπαίδευση, με υποχρεωτική χρήση του self test από τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Άρα, πρέπει να κάνουμε αυτά τα βήματα διότι πλέον είμαστε σε μια κατάσταση όπου η κοινωνία σε ό,τι αφορά το ευάλωτο κομμάτι των ηλικιωμένων και των ευπαθών έχει αρχίσει να θωρακίζεται χάρη στο εμβόλιο», υπογράμμισε με την ταυτόχρονη παρατήρηση ότι οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν μια πιο απελευθερωμένη λειτουργία.
«Από εκεί και πέρα όλοι με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης πρέπει να προχωρήσουμε για να μπορέσουμε να θέσουμε σε λειτουργία ξανά την οικονομία και την κοινωνική δραστηριότητα», ήταν το συμπέρασμα του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ.
Σε ερώτηση εάν υπάρχει δυσφορία για την Επιτροπή, απάντησε αρνητικά, άλλωστε «όλοι έχουμε κοινό στόχο που είναι η προστασία της δημόσιας υγείας», ζητώντας ταυτόχρονα να βλέπουμε τι γίνεται παρά έξω. Ενώ διαπίστωσε στη χώρα μας «δυσανάλογη σχέση μεταξύ της αυστηρότητας των μέτρων και του βαθμού συμμόρφωσης. Όσο πιο αυστηρά είναι τα περιοριστικά μέτρα, τόσο πλέον, μετά από ένα χρόνο επιβολής τους, μειώνεται η συμμόρφωση (…) αυτή είναι μια πραγματικότητα και πρέπει να δούμε με μικρές προσαρμογές και στόχο πάντα την υψηλότερη συμμόρφωση και την προστασία της δημόσιας υγείας, πώς θα έχουμε μια ελεγχόμενη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτό είναι το μήνυμα».
Άκης Σκέρτσος για lockdown: «Από μέσα Μαΐου μπορούμε να συζητήσουμε για οριστική άρση των περιορισμών»
Για τα επόμενα βήματα, o κ. Σκέρτσος απάντησε ότι «όλα θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τον εμβολιασμό», εν προκειμένω «το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο προχωράει καλά. Χθες είχαμε ρεκόρ εμβολίων, κοντά στις 60.000, αυτά ως υπόμνηση προς όσους διαμαρτύρονταν ότι δεν θα ξεπεράσουμε ποτέ τις 15 – 20.000 και αρνούνταν να ακούσουν ότι σταδιακά και όσο έχουμε περισσότερα εμβόλια, θα κάνουμε και περισσότερους εμβολιασμούς», σημείωσε με έμφαση υποσχόμενος ότι «θα φθάσουμε και τα 80.000, τα 90.000 και τα 100.000 εμβόλια την ημέρα. Θα έχουμε πολύ περισσότερα εμβόλια στη διάθεσή μας τον Μάιο και τον Ιούνιο ώστε να μπορέσουμε να έχουμε εμβολιασμένο το 50 -55% του πληθυσμού.
Άρα, ο στόχος ανοσίας έρχεται όλο και πιο κοντά μας -κι αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας που θα αυξάνει τους βαθμούς ελευθερίας σε σχέση με τη λειτουργία της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης», ανέφερε ακόμη.
Με βάση αυτά, «έως το Πάσχα θα έχουμε υπερβεί τα 3 εκατ. εμβολιασμούς (σ.σ. από την αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος) και τον Μάιο και τον Ιούνιο θα έχουμε ακόμη περισσότερους εμβολιασμούς. Από τα μέσα Μαΐου μπορούμε να συζητήσουμε για μια οριστική άρση των περιορισμών».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας