Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 7/4: Αγωνία για τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα 7/4: Αγωνία για τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Κρούσματα σήμερα 7/4: Η αγωνία κορυφώνεται για την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Αγωνία επικρατεί για τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ σχετικά με τα κρούσματα σήμερα, καθώς χθες ο αριθμός που καταγράφηκε ήταν ιδιαίτερα υψηλός. Υπενθυμίζουμε ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.309 νέα κρούσματα για το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 1.883 εντοπίστηκαν στην Αττική. Την ίδια στιγμή ανησυχητικά είναι τα σενάρια για το Πάσχα. Σύμφωνα με τον Μανώλη Δερμιτζάκη, καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα από τα υψηλά νούμερα κρουσμάτων. Ο ίδιος προειδοποίησε να μην περιμένουμε θαύματα, ενώ εκτίμησε ότι το Πάσχα θα έχουμε 2.000 κρούσματα καθημερινά, κι αυτό είναι το καλό σενάριο.

Δερμιτζάκης: Η εκτίμηση για το Πάσχα

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης μίλησε για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, μία μέρα μετά το νέο σοκ με τα 4.309 κρούσματα, ενώ και η εικόνα από τα λύματα δείχνει ότι τουλάχιστον 3 περιοχές είναι στο «κόκκινο», ενώ δεν υπάρχει μεγάλη μείωση του ιικού φορτίου.

Ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», είπε ότι στο καλό σενάριο, το Πάσχα θα έχουμε 2.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα. Εξήγησε ότι η μετάδοση του ιού δεν μειώνεται τόσο γρήγορα και συνεπώς σε τρεις εβδομάδες «δεν περιμένει κανείς ότι θα γίνουν θαύματα».

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης

Για το Πάσχα στο χωριό είπε ότι δεν μπορεί να πει ότι είναι απόλυτα ασφαλές «αλλά δεν μπορώ να σας πω, πως δεν θα δουλέψει». Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι γίνεται να κάνουμε ένα καλύτερο Πάσχα από πέρσι, χωρίς να είναι αυτό που κάναμε το 2019, με συστάσεις για το μέγεθος των συγκεντρώσεων των πολιτών αλλά και τεστ.

«Κλείδωσε» το άνοιγμα των Λυκείων στις 12 Απριλίου

Την ίδια στιγμή σήμερα ανακοινώθηκε το άνοιγμα των Λυκείων, με την ημερομηνία να «κλειδώνει» στις 12 Απριλίου. Το υπουργείο Παιδείας είχε εισηγηθεί στην Επιτροπή να ανοίξουν και οι τρεις τάξεις του Λυκείου με «όπλο» τα υποχρεωτικά self test που θα προμηθεύονται μαθητές και εκπαιδευτικοί δωρεάν από τα φαρμακεία.

Τυχόν επιστροφή στα θρανία μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου θα είχε τεχνικές δυσκολίες, καθώς οι ίδιοι καθηγητές θα έπρεπε να διδάξουν και διά ζώσης και μέσω τηλεκπαίδευσης. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα το απόγευμα από την Νίκη Κεραμέως.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα μίλησε στον ΑΝΤ1, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, σημειώνοντας πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν πρώτα τα Λύκεια, μετά τα Γυμνάσια και στο τέλος η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στην ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο να ανοίξει τη Δευτέρα 12 Απριλίου μόνο η Γ΄ Λυκείου, η κυρία Μακρή είπε πως είναι ένα ενδεχόμενο, αλλά πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλες οι τάξεις του Λυκείου ταυτόχρονα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα τεχνικής φύσης. Άνοιγμα σχολείων

Για την περίπτωση τα σχολεία να μην ανοίξουν ταυτόχρονα σε όλες τις περιοχές της χώρας, είπε πως αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν και για το λόγο αυτό το υπουργείο αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση της ύλης για να εξαλείψει τις ανισότητες. Σε κάθε περίπτωση, είπε για μια ακόμα φορά πως όλα θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών.

Η υφυπουργός Παιδείας τόνισε επίσης ότι αν οι ειδικοί δώσουν την άδεια για το άνοιγμα των Γυμνασίων και της Πρωτοβάθμιας στις 19 Απριλίου, αυτό θα γίνει παρά το ότι υπάρχουν κάποιες φωνές που λένε να μην ανοίξουν τα σχολεία για μια εβδομάδα πριν το Πάσχα και μετά ξανακλείσουν, τονίζοντας πως η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης μάθηση.

Ο Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε στο lockdown και στο πότε εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει οριστική άρση του. Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ έκανε την εκτίμηση ότι ο στόχος της ανοσίας έρχεται όλο και πιο κοντά μας. Σημείωσε, ακόμα, ότι αυτός είναι ένας «βασικός παράγοντας που θα αυξάνει τους βαθμούς ελευθερίας σε σχέση με τη λειτουργία της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης».

Άκης Σκέρτσος για lockdown: «Από μέσα Μαΐου μπορούμε να συζητήσουμε για οριστική άρση των περιορισμών»

Ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι «από τα μέσα Μαΐου μπορούμε να συζητήσουμε για μια οριστική άρση των περιορισμών», ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί ένα ελεγχόμενο και ασφαλές άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας με όλα τα «εργαλεία» που δίνει αυτή τη στιγμή η επιστήμη και απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες για υψηλότερη συμμόρφωση στα μέτρα.

Επίσης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 FM, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ επέκρινε τα φαινόμενα πολυφωνίας μεταξύ των ειδικών με τη διευκρίνιση, όμως, ότι δεν υπάρχει δυσφορία στην κυβέρνηση για την Επιτροπή. Ακόμα, ζήτησε να δίδεται μεγαλύτερη βαρύτητα στο δείκτη θετικότητας και όχι στον απόλυτο αριθμό κρουσμάτων, ενώ επεσήμανε το χθεσινό ρεκόρ εμβολίων, κοντά στις 60.000, όπως και ότι «ο στόχος ανοσίας έρχεται όλο και πιο κοντά μας». Άκης Σκέρτσος

Για τα επόμενα βήματα, o κ. Σκέρτσος απάντησε ότι «όλα θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τον εμβολιασμό», εν προκειμένω «το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο προχωράει καλά. Χθες είχαμε ρεκόρ εμβολίων, κοντά στις 60.000, αυτά ως υπόμνηση προς όσους διαμαρτύρονταν ότι δεν θα ξεπεράσουμε ποτέ τις 15 – 20.000 και αρνούνταν να ακούσουν ότι σταδιακά και όσο έχουμε περισσότερα εμβόλια, θα κάνουμε και περισσότερους εμβολιασμούς», σημείωσε με έμφαση υποσχόμενος ότι «θα φθάσουμε και τα 80.000, τα 90.000 και τα 100.000 εμβόλια την ημέρα. Θα έχουμε πολύ περισσότερα εμβόλια στη διάθεσή μας τον Μάιο και τον Ιούνιο ώστε να μπορέσουμε να έχουμε εμβολιασμένο το 50 -55% του πληθυσμού.

Άρα, ο στόχος ανοσίας έρχεται όλο και πιο κοντά μας -κι αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας που θα αυξάνει τους βαθμούς ελευθερίας σε σχέση με τη λειτουργία της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης», ανέφερε ακόμη.

Με βάση αυτά, «έως το Πάσχα θα έχουμε υπερβεί τα 3 εκατ. εμβολιασμούς (σ.σ. από την αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος) και τον Μάιο και τον Ιούνιο θα έχουμε ακόμη περισσότερους εμβολιασμούς. Από τα μέσα Μαΐου μπορούμε να συζητήσουμε για μια οριστική άρση των περιορισμών».

Σωτήρης Τσιόδρας: Υπέρ του εμβολίου της AstraZeneca

Ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας παρευρέθηκε χθες σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών, όπου και συμμετείχε στη διάλεξη με θέμα «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας». Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο καθηγητής αναφέρθηκε στο ζήτημα των εμβολίων της AstraZeneca, ενώ την ίδια στιγμή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ηλικίες 20-50 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης που παρουσίασε χθες ο κ. Τσιόδρας, εκτιμάται ότι ένας στους δέκα Έλληνες είχε αντισώματα κορωνοϊού στο τέλος του 2020.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «ο κορωνοϊός το τελευταίο διάστημα προσβάλει τις ηλικίες 20 έως 50 ετών» και υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού». Όπως εξήγησε πρόκειται για τοπική επιδημία που δεν πορεύεται πάντα με τον ίδιο αριθμό και ενδεικτικά παρέθεσε πως την τελευταία εβδομάδα στη Δυτική Μακεδονία παρατηρούνται περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα. Αναφερόμενος στα εμβόλια ξεκαθάρισε πως δεν φέρουν τον ιό, αλλά διδάσκουν την άμυνα μας πως θα τον εξουδετερώσει.

Σχετικά με το lockdown δήλωσε τα εξής: «Πρέπει να συνεχίζονται τα μέτρα, μαζί με τον εμβολιασμό μέχρι να πετύχουμε την ελευθερία μας. Ο κόσμος δεν θα επηρεαστεί σοβαρώς από αυτή την επιδημία. Τα καλά νέα της ανοσίας υπάρχουν και νομίζω ότι είναι μακράς διαρκείας. Τα ακόμη καλύτερα νέα είναι ότι τα εμβόλια δουλεύουν και δουλεύουν στο πραγματικό επίπεδο της ζωής μας. Μειώνουν σοβαρά τις νοσηλείες και τους θανάτους. Θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα, όμως, μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού. Η επιστροφή στην κανονικότητα, ό,τι και εάν σημαίνει αυτό, και όχι η εξαφάνιση της επιδημίας όπως θέλουν να ελπίζουν κάποιοι, θα γίνει με τον έλεγχο της επιδημίας. Με οδηγό την επιδημιολογική επιτήρηση. Με βελτιστοποίηση των μέτρων, στο χαμηλότερο δυνατόν επίπεδο, που επιτρέπει έναν σταθερά χαμηλό αριθμό λοιμώξεων. Έτσι θα εξισορροπούνται οι αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία και θα μειώνεται το κοινωνικό κόστος», επισήμανε.

Μιλώντας, ειδικότερα, για το ζήτημα που έχει προκύψει με την ανησυχία των πολιτών έναντι του εμβολίου της AstraZeneca, ο καθηγητής Τσιόδρας τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού και με το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Η Covid 19 είναι μία πολυσυστημική νόσος που ιστολογικά χαρακτηρίζεται από θρόμβους, αιμοπετάλια και είναι ινική. Άρα είναι μία νόσος που κάνει θρόμβους. Όποιος νοσήσει από κορωνοϊό έχει πιθανότητα 1/64 να πάθει θρόμβωση, ενώ εάν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πιθανότητα θρόμβωσης 1/100.000 στο χειρότερο σενάριο», δήλωσε.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα χθες 6/4

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.309, εκ των οποίων 30 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 281.570(ημερήσια μεταβολή +1.6%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 94 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.773 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 79, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.532 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 751 (64.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.788 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέωνασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 526 (ημερήσια μεταβολή +20.09%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 511 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 103 έτη).

Που εντοπίζονται τα 4.309 κρούσματα – Εκτίναξη λοιμώξεων στην Αττική

Χθες 6/4 καταγράφηκαν 4.309 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 1.883 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε νέες 622 νέες λοιμώξεις. Ακολουθεί η Αχαΐα, η οποία παραμένει σε τριψήψιο νούμερο, έχοντας καταγράψει 135 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Κατανομή κρουσμάτων: Αναλυτικότερα στην Αττική:

  • Ανατολική Αττική: 269 κρούσματα
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών: 208 κρούσματα
  • Δυτική Αττική: 144 κρούσματα
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών: 289 κρούσματα
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 486 κρούσματα
  • Νήσων: 15 κρούσματα
  • Νότιος Τομέας Αθηνών: 176 κρούσματα
  • Πειραιώς: 296 κρούσματα

Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 622 νέες μολύνσεις και στην Αχαΐα 135.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments