Τεχνολογία

Facebook: Δεν ειδοποίησε τους χρήστες για τη διαρροή

Facebook: Η δημοφιλής πλατφόρμα δεν θα ειδοποιήσει τους 553 εκατομμύρια χρήστες σχετικά με τη διαρροή των προσωπικών τους δεδομένων στο διαδίκτυο.

Το Facebook δεν ειδοποίησε ούτε και σχεδιάζει να ειδοποιήσει στην παρούσα φάση τους 553εκατομμύρια χρήστες, οι οποίοι είδαν τα προσωπικά τους δεδομένα να διαρρέουν στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας. Η διαρροή των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της δημοφιλούς πλατφόρμας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι αριθμοί τηλεφώνων, τα ονοματεπώνυμα και οι διευθύνσεις των χρηστών, οφείλεται σε αδυναμία μιας λειτουργίας της πλατφόρμας πριν από το 2019

Το Business Insider έγραψε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αριθμοί τηλεφώνων και άλλες λεπτομέρειες από λογαριασμούς χρηστών ήταν διαθέσιμοι σε μια δημόσια βάση δεδομένων. Το Facebook ανέφερε, σε μια ανάρτηση σε μπλογκ χθες, ότι «κακόβουλοι παράγοντες» απέκτησαν πρόσβαση στα δεδομένα πριν από τον Σεπτέμβριο του 2019 εξαιτίας μιας αδυναμίας στο εργαλείο της πλατφόρμας για τις συγχρονισμένες επαφές.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Facebook δήλωσε πως το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι σίγουρο ότι έχει πλήρη εικόνα σχετικά με το ποιοι χρήστες θα έπρεπε να ενημερωθούν. Είπε, επίσης, ότι έλαβε υπόψη του το γεγονός πως οι χρήστες δεν μπορούν να διορθώσουν το θέμα και ότι τα δεδομένα είναι δημοσίως διαθέσιμα, προκειμένου να αποφασίσει να μην ειδοποιήσει τους χρήστες. Το Facebook διαβεβαίωσε ότι επέλυσε το πρόβλημα μόλις το αναγνώρισε εκείνη την περίοδο.

Οι πληροφορίες που διέρρευσαν δεν περιλαμβάνουν οικονομικά στοιχεία, στοιχεία σχετικά με την κατάσταση υγείας του χρήστη ούτε κωδικούς πρόσβασης, σύμφωνα με το Facebook. Εντούτοις, τα δεδομένα που διέρρευσαν θα μπορούσαν να παράσχουν πολύτιμες πληροφορίες για χάκινγκ ή άλλες δόλιες χρήσεις.

Τι συνέβη με τη διαρροή των δεδομένων:

Χρήστης σε φόρουμ στο διαδίκτυο που ασχολείται με ζητήματα χάκινγκ δημοσίευσε τους αριθμούς τηλεφώνου και άλλα προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, ανάμεσά τους και Ελλήνων. Τα δεδομένα που διέρρευσαν αφορούν σε 553 εκατομμύρια χρήστες του Facebook από 106 χώρες ανά τον κόσμο, εκ των οποίων 32 εκατομμύρια από τις ΗΠΑ, 11 εκατομμύρια από το Ηνωμένο Βασίλειο και 6 εκατομμύρια από την Ινδία. Στην Ελλάδα αποκαλύφθηκαν τα προσωπικά δεδομένα 617.722 λογαριασμών. Πρόκειται για έναν στους επτά περίπου χρήστες στη χώρα.

Η λίστα με τα προσωπικά δεδομένα περιλαμβάνει τον αριθμό τηλεφώνου, τα ID του Facebook, το πλήρες όνομα των χρηστών, αλλά και διευθύνσεις, ημερομηνίες γενεθλίων, βιογραφικά στοιχεία, στοιχεία της επαγγελματικής τους ζωής κ.α. Εκπρόσωπος του μέσου κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε στο αμερικανικό μέσο πως τα δεδομένα υπεκλάπησαν εξαιτίας μιας αδυναμίας στο σύστημα του Facebook, το οποίο και διορθώθηκε το 2019.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο