Διεθνή

Εμβόλιο AstraZeneca: Σήμερα στις 17:00 η ενημέρωση από τον ΕΜΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Σήμερα στις 17:00 η ενημέρωση από τον ΕΜΑ
Εμβόλιο AstraZeneca: Η συνέντευξη Τύπου θα έχει θέμα τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξε η έρευνα σχετικά με τα περιστατικά θρομβώσεων.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τα περιστατικά θρομβώσεων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) διεξήγαγε έρευνα και σήμερα (7/4) το απόγευμα στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα αναφερθεί στο σκεύασμα και το ενδεχόμενο αυτό να συνδέεται με τις θρομβώσεις.

Όπως αναφέρει ο ΕΜΑ, “η διαδικτυακή αυτή συνέντευξη Τύπου θα έχει θέμα τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τα περιστατικά θρομβώσεων, που αναφέρθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου αυτού”.

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι δήλωσε αξιωματούχος του ΕΜΑ

Χθες, ο επικεφαλής εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Μάρκο Καβαλέρι, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero πως το εμβόλιο και οι θρομβώσεις συνδέονται, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη με ποιον τρόπο συμβαίνει αυτό. «Κατά τη γνώμη μου μπορούμε ήδη να πούμε ότι είναι ξεκάθαρο πώς υπάρχει μια σύνδεση με το εμβόλιο. Τι ακριβώς όμως προκαλεί αυτή την αντίδραση δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες και η σχέση οφέλους-κινδύνων παραμένει πάντα υπέρ των εμβολίων» είπε.

Ακόμη σημείωσε, «αλλά τώρα είναι είναι ολοένα και δυσκολότερο να επιβεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχει μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca και πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρομβώσεων στο αίμα, που συνδέονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων».

Λίγη ώρα αργότερα ο ΕΜΑ απάντησε ότι συνεχίζει να εξετάζει αν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων. Επίσης, προανήγγειλε ότι μέσα στην εβδομάδα θα δοθούν «προκαταρκτικά στοιχεία», αλλά «δύσκολα θα μπορέσουμε να αναφερθούμε σε ηλικιακά όρια για τη χρήση του εμβολίου, όπως έχουν κάνει κάποιες χώρες».

Εμβόλιο AstraZeneca: Αναστέλλονται οι δοκιμές στα παιδιά

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει τις δοκιμές σε παιδιά και εφήβους με το εμβόλιο της AstraZeneca. “Παρότι δεν υπάρχει ανησυχία όσον αφορά την ασφάλεια της παιδιατρικής κλινικής δοκιμής”, στο πλαίσιο μικρής μελέτης στη Βρετανία, “αναμένουμε συμπληρωματικές πληροφορίες από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), για τα σπάνια κρούσματα θρόμβωσης που αναφέρθηκαν σε ενήλικες, πριν προχωρήσουμε σε νέους εμβολιασμούς στην κλινική δοκιμή”, αναφέρει το βρετανικό πανεπιστήμιο σε ανακοίνωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments