Λιβύη Τουρκία: Με τον Ερντογάν συναντάται ο Λίβυος πρωθυπουργός
Η Τουρκία συνεχίζει να προσπαθεί καθορίσει τις εξελίξεις στη Λιβύη. Έτσι δεν θα μπορούσε να μην υπάρξει «απάντηση» στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χώρα της βόρειας Αφρικής. Θυμίζουμε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός συνάντησε τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμέιμπα, ενώ συναντήθηκε με ομογενείς στα εγκαίνια της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη.
Τώρα, ο Λίβυος πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Τουρκία. Μαζί με τον Ντμέιμπα θα βρεθεί και, σχεδόν, το σύνολο του υπουργικού του συμβουλίου για επαφές με Τούρκους αξιωματούχους στην επίσημη επίσκεψη στη γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, o μεταβατικός πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης θα συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ θα συνοδεύεται από πολυπληθή αποστολή.
Λιβύη Τουρκία: Πού θα επικεντρωθεί η επίσκεψη
Συγκεκριμένα, θα ταξιδέψουν 14 υπουργοί της κυβέρνησής του Ντμέιμπα(σχεδόν σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο δηλαδή), καθώς και ο επικεφαλής του στρατού και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.
Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λιβύης, η επίσκεψη θα επικεντρωθεί στην επιστροφή διαφόρων συνεργασιών στον τομέα των υπηρεσιών, όπως ενέργεια και υγεία, καθώς και την επιστροφή των τουρκικών εταιρειών για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην αραβική χώρα που είχαν σταματήσει λόγω του εμφυλίου πολέμου.
Ανακοίνωση του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης επισημαίνει ότι ο Ντμέιμπα και η αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες για να συζητήσουν συμφωνίες μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας και να βελτιώσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς.
Τι είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Ντμέιμπα
«Η γεωγραφία καθορίζει το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων και όχι οι τεχνητές γραμμές που κάποιοι τραβούν σε χάρτες», τόνισε με νόημα ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά τις δηλώσεις του με τον προσωρινό πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης.
«Για εμάς, πολύ σημαντικό είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ, όπως ρητά έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Κατά συνέπεια, χαιρετίζω τη διάθεσή σας να μπορούμε να συζητήσουμε απευθείας και διμερώς ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών -ως οφείλουμε να κάνουμε ως γειτονικές χώρες- και να συνεχίσουμε μια συζήτηση η οποία διεκόπη το 2010. Πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί την πυξίδα με την οποία φιλικά κράτη λύνουν τέτοιου είδους διαφορές».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας