Ελλάδα

Παρασκευής για κρούσματα: Άρχισε η πτώση τους

Παρασκευής για κρούσματα: Ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ σημείωσε ότι η πτώση στον αριθμό των διασωληνωμένων θα αργήσει λίγο ακόμα.

Ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΣΠΑ, μίλησε για την πτώση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, που ήδη παρατηρείται, αλλά ανέφερε ότι η πτώση του αριθμου των διασωληνωμένων θα αργήσει λίγο ακόμα.

«Πρέπει να έχουμε δει την κορύφωση περίπου 10 μέρες πριν και υπάρχει μία αργή αλλά ουσιαστική πτωτική τάση σε ό,τι αφορά τα κρούσματα», σημείωσε ο καθηγητής.

«Θα καθυστερήσει βέβαια αυτή η τάση να τη δούμε στον αριθμό των διασωληνωμένων ή των ανθρώπων των οποίων νοσηλεύονται αλλά είναι αισιόδοξο ότι έχει ξεκινήσει», τόνισε στο LiveNews και στον Νίκο Ευαγγελάτο για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παρασκευής για κρούσματα: Άρχισε η πτώση τους, αργεί ακόμα η πτώση του αριθμού των διασωληνωμένων

Σε ερώτηση για τα self test και στο κατά πόσο θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε ενδεχομένως για ταξίδια εν όψει των εορτών του Πάσχα, ο κ. Παρασκευής, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής των επιστημόνων που συμβουλεύεται η κυβέρνηση, είπε:

«Ειναι κάτι το οποίο θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε πράγματι. Και γενικότερα, η εφαρμογή των self test, τις προσεχείς ημέρες εκτιμάτε ότι θα ρίξει το φορτίο στην κοινότητα που και αυτό θα βοηθήσει ενδεχόμενη άρση περιορισμών, συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως και του Πάσχα… Και σε συνδυασμό με την χρησιμοποίηση του self test πριν το ταξίδι ή κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην επαρχία κατά τη διάρκεια του Πάσχα, επίσης ένα μέτρο πολύ σημαντικό». Τέλος, τόνισε ότι «θα εξεταστεί αν μπορεί να γίνει σύσταση για τους εμβολιασμένους, ξεχωριστά».

Τι γίνεται με τον δείκτη θετικότητας

Την ίδια ώρα, ο δείκτης θετικότητας έχει αρχίσει και αυτός να γνωρίζει πτώση. Αν και τις Δευτέρες είναι πάντα πολύ αυξημένος, καθώς τις Κυριακές γίνονται ελάχιστα τεστ -και κυρίως από ανθρώπους με συμπτώματα και άρα θετικούς- αυτή τη Δευτέρα, βρίσκεται στο 7,7 με 20.672 τεστ. Τις προηγούμενες Δευτέρες ήταν συνήθως κοντά στο 12%, μια ελπιδοφόρα εξέλιξη.

Όσο για τις υπόλοιπες ημέρες, που γίνονται κατά μέσο όρο 50.000 με 60.000 τεστ, ο δείκτης την τελευταία εβδομάδα, έμεινε κοντά στο 5%. Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι το όριο συναγερμού είναι το 4%. Άρα, πλησιάζουμε στο σημείο όπου θα «πέσουμε» κάτω από το κρίσιμο, κατά τους επιστήμονες, νούμερο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο