Κόσμος

Μιανμάρ: Ο στρατός χρεώνει 85 δολάρια για να δώσει τις σορούς σε συγγενείς

Μιανμάρ: Οι συγγενείς των αδικοχαμένων διαδηλωτών θα πρέπει να πληρώσουν 85 δολάρια προκειμένου να παραλάβουν τις σορούς τους.

Ο στρατός της Μιανμάρ χρεώνει 85 δολάρια τις οικογένειες προκειμένου να παραλάβουν τις σορούς συγγενών που έχουν σκοτώσει οι δυνάμεις ασφαλείας στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με ακτιβιστές. Υπενθυμίζουμε ότι το πραξικόπημα στη Μιανμάρ έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου, ενώ είναι πολλοί οι πολίτες που βρήκαν τραγικό θάνατο, μεταξύ αυτών και ένα 7χρονο κορίτσι.

Τουλάχιστον 82 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στο Μπάγκο ύστερα από επιδρομή που έκαναν οι δυνάμεις ασφαλείας του στρατού, σύμφωνα με την οργάνωση Ένωση Βοήθειας για τους Πολιτικούς Κρατούμενους. Συγκεκριμένα, ο στρατός της Μιανμάρ πυροβόλησε εναντίον διαδηλωτών κατά του πραξικοπήματος, χρησιμοποιώντας τουφέκια και χειροβομβίδες. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο CNN ότι πολλοί κάτοικοι έφυγαν για να σωθούν σε κοντινά χωριά, ενώ η πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει διακοπεί από την Παρασκευή στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 700 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τότε που επιβλήθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ, σύμφωνα με το AAPP. Έκτοτε οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, οι οποίες αποτελούνται από αστυνομία και στρατιωτικούς, έχουν ξεκινήσει μία συστηματική καταστολή εναντίον των διαδηλωτών, έχοντας συλλάβει περίπου 3.000 άτομα και αναγκάζοντας τους ακτιβιστές να κρυφτούν.

Μιανμάρ: Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μιανμάρ έκανε έκκληση την Παρασκευή να τερματίσει το καθεστώς βίας στη χώρα

«Θρηνούμε την παράλογη απώλεια ζωής στο Μπάγκο και σε ολόκληρη τη χώρα, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος χρησιμοποίησαν όπλα πολέμου εναντίον αμάχων, σύμφωνα με πληροφορίες», δήλωσε η Πρεσβεία με ανάρτησή της στο Twitter. «Το καθεστώς έχει την ικανότητα να δώσει λύση στην κρίση και πρέπει να ξεκινήσει με τον τερματισμό της βίας και των επιθέσεων».

Η ΜΚΟ Human Rights Watch δημοσίευσε επιστολή την Πέμπτη, προτρέποντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να «εφαρμόσει πλήρως» κυρώσεις στον στρατό και «να επιβάλει επειγόντως πρόσθετες κυρώσεις»

«Ο λαός της Μιανμάρ βρίσκεται άλλη μια φορά αντιμέτωπος με τις σφαίρες του στρατού, αλλά συνεχίζουν με θάρρος τον αγώνα τους, αδιάκοπα», ανέφερε η επιστολή. «Η καταδίκη της ΕΕ και οι προσπάθειες για την προώθηση της λογοδοσίας και της δικαιοσύνης για σοβαρές, διαδεδομένες και συστηματικές παραβιάσεις από τη στρατιωτική χούντα είναι ευπρόσδεκτες και σημαντικές, ωστόσο τα λόγια δεν αρκούν».

Ωστόσο, ο αρχηγός του στρατού, Ανώτερος Στρατηγός Min Aung Hlaing, υπερασπίστηκε το πραξικόπημα το Σαββατοκύριακο, ισχυριζόμενος ότι η χούντα «δεν κατέσχεσε την εξουσία, αλλά έλαβε μέτρα για την ενίσχυση του πολυμερούς δημοκρατικού συστήματος», σύμφωνα με το Global New Light of Myanmar.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο