Ελλάδα

Μόσιαλος: Τι είπε για Johnson & Johnson και AstraZeneca

Μόσιαλος: Τι είπε για Johnson & Johnson και AstraZeneca
Μόσιαλος: Ο ίδιος o καθηγητής αποκάλυψε ότι έχει εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca και πως 19 Μαΐου θα κάνει την δεύτερη δόση.

Απειροελάχιστο χαρακτήρισε ο Ηλίας Μόσιαλος τον κίνδυνο πολύ σοβαρών θρομβώσεων από τα εμβόλια της AstraZeneca και Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, υπό εξέταση είναι ο αδενοιός φορέας των εμβολίων, αλλά έως τώρα σε 34 εκατομμύρια εμβολιασμών με AstraZeneca στην Ευρώπη παρουσιάστηκαν 220 σπάνιες θρομβώσεις, ενώ στις ΗΠΑ μόνον 6 περιστατικά σε 6,8 εκατομμύρια εμβολιασμούς με Johnson & Johnson. Πρόσθεσε, ότι αρχικά έγιναν λάθη με το χορήγηση ηπαρίνης στις σπάνιες θρομβώσεις, αλλά πλέον οι γιατροί γνωρίζουν τα κατάλληλα σκευάσματα.

Ο κ. Μόσιαλος τόνισε πως κατανοεί τον δισταγμό των πολιτών αλλά τους προέτρεψε να σταθμίσουν τους κινδύνους εάν δεν εμβολιαστούν. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι έχει εμβολιαστεί με AstraZeneca και πως 19 Μαΐου θα κάνει την δεύτερη δόση. Τέλος, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από τον ΕΜΑ και τη Βρετανία τα αποτελέσματα για τις παρενέργειες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς, όπως σημείωσε, όλες οι ιδιάζουσες θρομβώσεις εμφανίστηκαν μετά την πρώτη δόση.

Ακούστε όσα είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

Μόσιαλος: Τι ισχύει για τους εμβολιασμούς σε όσους νόσησαν από κορωνοϊό

Στο ζήτημα των μαζικών εμβολιασμών, κυρίως, στη Βρετανία, αναφέρεται ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) Ηλίας Μόσιαλος.

Ηλίας Μόσιαλος: Με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook εξηγεί τους λόγους που πρέπει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός έναντι του κορωνοϊού:

«Ίσως να πρέπει να διευκρινιστεί τι εννοούμε μαζικός εμβολιασμός: εννοούμε πως συνίσταται να εμβολιαστούν όλοι έναντι της νόσου COVID-19. Οι λόγοι ίσως να μην είναι προφανείς σε όλους. Ας σκεφτούμε όμως τα εξής. Καταρχάς, κάποιοι έχουν περάσει τη νόσο πολύ ελαφριά. Από τις μελέτες που έχουν δημοσιευτεί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα επίπεδα ανοσίας που έχουν αναπτύξει όσοι νόσησαν ελαφριά, ούτε πως θα ανταποκριθούν σε πιθανή επαναλοίμωξη.

Ηλίας Μόσιαλος: Επίσης, για προφανείς λόγους, δυστυχώς δεν γνωρίζουμε επακριβώς τι γίνεται με τα επίπεδα ανοσίας μετά από κάθε ασυμπτωματική λοίμωξη», αναφέρει και προσθέτει:

Ή τι γίνεται εάν για παράδειγμα κάποιος νόσησε ασυμπτωματικά πέρσι τον Απρίλιο; Αν δεν είχε κάνει καν τεστ ώστε να το γνωρίζει, και κάνει τώρα τεστ αντισωμάτων και έχει αρνητικό αποτέλεσμα, τελικά τι γνωρίζει για την ανοσία του;

Ο εμβολιασμός μας εξασφαλίζει τη δυνατότητα να προφυλαχθούμε από σοβαρή νόσο μετά από λοίμωξη από τον κορωνοϊο. Ας δούμε πως απαντώνται μερικές απορίες που φαίνεται να έχουν αρκετοί, ανατρέχοντας στις βρετανικές αρχές. Μπορεί κάποιος που έχει κολλήσει τον ιό και έχει ενεργή/τρέχουσα νόσο να εμβολιαστεί; Ηλίας Μόσιαλος

Θα πρέπει να περιμένει και να εμβολιαστεί, υπολογίζοντας – είτε 28 ημέρες από την ημέρα που διαγνώστηκε θετικός (μετά από τεστ), – είτε 28 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Τι γίνεται εάν κάποιος έχει λάβει θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα ή θεραπεία με πλάσμα αίματος από ασθενείς που είχαν νοσήσει; Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περιμένει 90 ημέρες μέχρι να εμβολιαστεί.

Τι θέλω να πω εδώ:

δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη στον εμβολιασμό μετά από λοίμωξη από τον κορωνοϊο. Αντιθέτως μας εξασφαλίζει την ηρεμία πως ακόμα και εάν έχουμε νοσήσει ελαφριά, αποκτούμε ικανή ανοσοπροστασία έναντι της επαναλοίμωξης. Γιατί αυτό κάνουμε τα εμβόλια: μας προετοιμάζουν να αντιμετωπίσουμε τον ιό χωρίς σοβαρές επιπλοκές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments