Η Ρωσία είναι οργισμένη μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σήμερα, με αποτέλεσμα ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα να κληθεί εσπευσμένα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Θυμίζουμε ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Πιο συγκεκριμένα, ο Τζον Σάλιβαν, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία κλήθηκε για εξηγήσεις μετά τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον στη Μόσχα. Για την αμερικανική πλευρά, επίκειται σκληρή συνομιλία, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
«Στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκλήθη ο πρέσβης των ΗΠΑ. Θα σας ενημερώσουμε επιπροσθέτως για το αποτέλεσμα αυτής της συνομιλίας, η οποία θα είναι σκληρή για την αμερικανική πλευρά», τόνισε η Ζαχάροβα.
Ρωσία ΗΠΑ: Έρχονται τα ρωσικά αντίποινα
Επίσης, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσει την απάντησή της στις νέες αμερικανικές κυρώσεις και πως αυτή τη στιγμή οι εμπειρογνώμονες προετοιμάζουν την απάντηση.
«Η απάντησή μας θα είναι αμετάκλητη, θα διαμορφωθεί, Θα την μάθετε, νομίζω πολύ σύντομα. Οι εμπειρογνώμονές μας αυτή την στιγμή ασχολούνται με την προετοιμασία της», δήλωσε η Ζαχάροβα.
Ρωσία ΗΠΑ: Γιατί υπήρξαν οι αμερικάνικες κυρώσεις
Νωρίτερα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού τομέα της Ρωσίας. Την ίδια στιγμή απέλασε 10 διπλωμάτες από τη διπλωματική αποστολή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον.
Οι κυρώσεις, που βασίζονται σε προεδρική εκτελεστική εντολή, στοχεύουν 32 οντότητες και άτομα, λόγω φερόμενης ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές του 2020 και κυβερνοεπιθέσεων.
Στο πλαίσιο του προεδρικού διατάγματος, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών απαγορεύει στους αμερικανικούς οικονομικούς θεσμούς να αγοράζουν απευθείας ρωσικά ομόλογα μετά τις 14 Ιουνίου. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επέβαλε κυρώσεις σε οκτώ ακόμη άτομα λόγω της «κατοχής» της Κριμαίας από τη Ρωσία σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τον Καναδά.
Οι 10 διπλωμάτες στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν την Ουάσινγκτον με το πρόσχημα ότι δούλευαν ως αξιωματικοί πληροφοριών υπό διπλωματική κάλυψη.