Τσαβούσογλου: Δεν χρειαζόμαστε τρίτους για να λύσουμε τα προβλήματά μας με την Ελλάδα
Λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχώρησε σε δηλώσεις εκφράζοντας την πρόθεσή του να λυθούν, τα όποια προβλήματα με την Ελλάδα, μέσω διαλόγου. «Ο διάλογος με την Ελλάδα και υψηλού επιπέδου επισκέψεις είναι ιδιαίτερα σημαντικά και ικανοποιητικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, εξέφρασε τη χαρά του που θα υποδεχθεί τον Έλληνα ομόλογό του στην Άγκυρα τονίζοντας ότι θα συζητηθούν τα θέματα που αφορούν το Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο σε ειλικρινή ατμόσφαιρα. «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τον διάλογο σαν δύο γείτονες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που δεν μπορούμε να λύσουμε σε Αιγαίο και Ανατολική μεσόγειο μέσω διαλόγου», είπε ο κ. Τσαβούσογλου.
Ακόμη, σημείωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματά τους, χωρίς τρίτους.
«Δεν χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ένωση ή καμία τρίτη χώρα για να λύσουμε τα προβλήματά μας με την Ελλάδα. Μπορούμε να διευθετήσουμε τα ζητήματα μεταξύ μας. Δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε με τους μηχανισμούς που υπήρχαν με την Ελλάδα για 5 χρόνια. Δεν μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε πολιτικές διαβουλεύσεις. Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό λόγω της αρνητικής στάσης της Ελλάδας. Οι διερευνητικές συνομιλίες διακόπηκαν. Στη συνέχεια, υπήρξε αποκλεισμός της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ΕΕ και διάφορες χώρες συμμετείχαν στο παιχνίδι. Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε με την Ελλάδα, αλλά γνωρίζουμε ότι τα ζητήματα που θα συζητηθούν ενδέχεται να μην επιλυθούν με μία κίνηση. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό έδαφος και να λάβουμε μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων μας στη διαδικασία», κατέληξε.
Θυμίζουμε ότι ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται σήμερα στην Τουρκία προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η συνάντηση με τον Ερντογάν είναι έκτακτη και προέκυψε αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς. Η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο διεθνών επικρίσεων κατά της Άγκυρας, τόσο αμερικανικών όσο και ευρωπαϊκών για σειρά θεμάτων, όπως η αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το στιγμιότυπο με την πρόεδρο της Κομισιόν στο Τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο και τις επακόλουθες αντιδράσεις, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400, αλλά και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25-26ης Μαρτίου, στο οποίο υιοθετήθηκε η διττή προσέγγιση όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις: αφενός τη θετική ατζέντα και αφετέρου την προοπτική λήψης μέτρων εφόσον η Άγκυρα επαναλάβει την παραβατική συμπεριφορά. Βραχυπρόθεσμος ορίζοντας για την Τουρκία είναι ο Ιούνιος, οπότε οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα επανεξετάσουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την τουρκική συμπεριφορά σε σχέση με τη Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-25 Μαρτίου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας