Πολιτική

Δένδιας: Να μην υπάρξει κενό ασφαλείας στο Αφγανιστάν

Δένδιας: Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών μετά από την Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ μίλησε για το θέμα της αποχώρησης των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Ο Νίκος Δένδιας μίλησε σχετικά με την αποχώρηση των συμμαχικών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν είχε προτείνει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Ακόμη, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναμένεται να έχει συνάντηση σήμερα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών τοποθετήθηκε σχετικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το χρονοδιάγραμμα αποχωρήσεως Συμμαχικών δυνάμεων από τη χώρα. Το θέμα αυτό ήταν απασχόλησε την έκτακτη κοινή συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ όπου συμμετείχε και ο Νίκος Δένδιας μαζί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Νίκος Δένδιας

Παρέμβαση για το Αφγανιστάν

Κατά την παρέμβασή του, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι η Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία θα πρέπει στη φάση αυτή να αναλογιστεί τη φύση της μελλοντικής της παρουσίας στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία ενός κενού ασφαλείας στη χώρα.

Αν υπήρχε κενό ασφαλείας θα έβαζε σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο Αφγανιστάν μέχρι τώρα. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα δικαιώματα των γυναικών και των ανηλίκων. Προσέθεσε, επίσης, όπως επισημαίνεται, ότι ένα τέτοιο σενάριο θα είχε επιπτώσεις για τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μέσω μιας σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Η πρόταση Μπλίνκεν

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα για να επιστρέψουν στις χώρες τους τα στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν και οι ΗΠΑ θα εργασθούν με τους συμμάχους τους για μια συντονισμένη αποχώρηση.

«Επιτύχαμε τους στόχους που είχαμε καθορίσει. Και τώρα είναι καιρός οι δυνάμεις μας να επιστρέψουν στο σπίτι. Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μιλήσει για το ζήτημα αυτό σε μερικές ώρες στις ΗΠΑ. Και εγώ βρίσκομαι εδώ για να εργαστώ σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους μας», δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά την άφιξή του στην έδρα του ΝΑΤΟ για μια σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους του και τους υπουργούς Άμυνας των 30 χωρών μελών της συμμαχίας.

Τα περίπου 7.000 μέλη των μη αμερικανικών δυνάμεων, κυρίως από χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά και από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Γεωργία, υπερβαίνουν τους 2.500 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο Αφγανιστάν. Ωστόσο εξακολουθούν να βασίζονται στην αμερικανική αεροπορική υποστήριξη, σχεδιασμό και ηγεσία για την εκπαιδευτική αποστολή τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο