Πολιτική

Κυβερνητικές πηγές για Δένδια: Η εντολή που είχε δοθεί

Κυβερνητικές πηγές για Δένδια: Κύκλοι της κυβέρνησης σχολιάζουν ότι υπήρχε ρητή εντολή στον Έλληνα ΥΠΕΞ να αντιδράσει αν προκληθεί.

Κυβερνητικές πηγές σχολίασαν την παρουσία του Νίκου Δένδια στη συνέντευξη Τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου υπήρξε μεγάλη ένταση και αντιπαράθεση. Θυμίζουμε ότι νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο ΥΠΕΞ ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Είχαν εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.  Και είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως», σημειώσουν σε σχόλιό τους κυβερνητικές πηγές.

Διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας το επεισόδιο ανέφεραν: «Όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα. Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις. Με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων.

Η δική μας βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες. Και στο διεθνές δίκαιο. Η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην θετική ατζέντα, γι΄αυτό και πρότεινε συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Εμείς προσερχόμαστε πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση. Αλλά θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας».

Κυβερνητικές πηγές: Αυτή ήταν η εντολή που είχε δοθεί στον Νίκο Δένδια

Το ζήτημα που «άναψε φωτιές» ήταν η μεινότητα της Θράκης, στην οποία ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε ως «τουρκική». Ο Νίκος Δένδιας απάντησε ότι: «Υπάρχει στην Ελλάδα μουσουλμανική μειονότητα, αυτήν αναγνωρίζει η συνθήκη της Λωζάννης, αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους. Υπάρχουν δηλώσεις που δεν βοηθούν στο θετκό κλίμα το οποίο συμφωνήσαμε να προωθήσουμε».

Στη συνέχεια μίλησε και για την Κύπρο και για τη Λιβύη, ανάμεσα σε άλλα θέματα: «Μοναδική λύση που είναι αποδεκτή από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας είναι η διζωνική -δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο. Χρειάζεται να υπάρχει αποχή από ενέργειες που παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εφ’ όσον η Τουρκία το επιθυμεί. Όπως ισχύει σε κάθε υποψήφια χώρα υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας: ο σεβασμός της εδαφικής κυριαρχίας ενός κράτους μέλους.

Το ενδεχόμενο λήψης μέτρων υπάρχει πάντα στο τραπέζι αν υπάρξουν παραβατικές ενέργειες σε βάρος της εδαφικής κυριαρχίας ενός κράτους μέλους.

θα μου επιτρέψετε να κάνω αναφορά σε ένα ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις και αυτή αφορά την απειλή πολέμου σε περίπτωση που η Ελλάδα εφαρμόσει τις προβλέψεις της UNCLOS. Να φύγει το casus belli για τα 12 μίλια. Το δίκαιο αυτό είναι τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γιατί δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο