Σταθερά στα ύψη βρίσκονται και αυτή την εβδομάδα τα κρούσματα: μόλις χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.833 νέες λοιμώξεις το τελευταίο 24ωρο, ενώ οι θάνατοι ξεπέρασαν του 100 και οι διασωληνωμένοι εκτινάχθηκαν στα ύψη, αγγίζοντας τον αριθμό ρεκόρ των 819. Η μάχη που δίνεται μέσα στα νοσοκομεία είναι σκληρή, κι αυτό ενδέχεται να επηρεάσει την κρίση των ειδικών σχετικά με το φετινό Πάσχα. Ήδη πήραμε μία πρώτη γεύση τoυ τι μέλλει να ακολουθήσει, καθώς σήμερα η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων ήταν «κάθετη» στην περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων στο λιανεμπόριο.
Η χθεσινή καταγραφή του ΕΟΔΥ αποτέλεσε «μαύρο» ρεκόρ για το 2021, καθώς έσπασε το φράγμα των 100 νεκρών και οι διασωληνωμένοι αυξάνονται εφιαλτικά. Μέσα στον Απρίλιο 1.148 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, ενώ οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται στον αριθμό των 5.555, εκ των οποίων οι 4.268 βρίσκονται σε απλές κλινικές covid. Τα νοσοκομεία της Αττικής κρατούν τα πρωτεία, καθώς συγκεντρώνει το 45% των νοσηλευόμενων σε όλη τη χώρα. Η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής άλλωστε αποτυπώνεται και στην κατανομή των κρουσμάτων που δημοσιεύει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, ο οποίος εντόπισε στην Αττική 1.861 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 521 νέες λοιμώξεις.
Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, είναι εύλογος ο διχασμός των ειδικών σχετικά με το φετινό Πάσχα. Οι ειδικοί φαίνονται να έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα: από την μία είναι όσοι τάσσονται υπέρ του ανοίγματος των μετακινήσεων και από την άλλη όσοι υποστηρίζουν ότι η απελευθέρωση των μετακινήσεων θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική. Το μόνο σίγουρο είναι ότι προς το παρόν δεν επιτρέπεται η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στο λιανεμπόριο, με την Επιτροπή να επιμένει ότι θα πρέπει οι αγορές να συνεχίσουν να γίνονται με click away και click in shop και με αποστολή sms στο 13032 με τα ραντεβού να έχουν διάρκεια έως 3 ώρες.
Ελένη Γιαμαρέλλου: «Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να κρίνουμε το θέμα του Πάσχα»
Η καθηγήτρια Παθολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου σε συνέντευξή της μίλησε σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα και για το θέμα του Πάσχα. «Είναι κρίσιμο το θέμα του Πάσχα που ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι να το κρίνουμε. Είδατε τα κρούσματα και τους θανάτους χθες, αλλά και τους διασωληνωμένους. Λέμε ότι είμαστε σε οριζοντίωση των κρουσμάτων, αλλά έχουν αυξηθεί και τα τεστ, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται περισσότερα», ανέφερε.
«Με τα κρούσματα που έχουμε τώρα, υπάρχει μεγάλη πίεση και οι επιδημιολόγοι λένε ότι η πίεση θα κρατήσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα. Επειδή κανείς δεν μπορεί να είναι 100% σίγουρος, είμαστε επιφυλακτικοί για το πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό», εξήγησε η κ. Γιαμαρέλλου.
«Όλοι περιμέναμε ότι θα μειωθούν πιο γρήγορα τα κρούσματα, αλλά αυτά επιμένουν. Είναι φυσικό λοιπόν, να είναι κανείς επιφυλακτικός. Έχουμε την πληροφορία όμως, ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν αύξησε τα κρούσματα και την κινητικότητα. Αυτή είναι μια πληροφορία που μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και για τις επόμενες κινήσεις μας», κατέληξε για τα κρούσματα.
Θοδωρής Βασιλακόπουλος: Τάσσεται υπέρ της ελεύθερης μετακίνησης το Πάσχα
Από την άλλη, ο Θοδωρής Βασιλακόπουλος φαίνεται περισσότερο αισιόδοξος για τις επόμενες ημέρες που έρχονται. Ο ίδιος πρότεινε το Πάσχα να γίνει σε εξωτερικούς χώρους στις αυλές μας στο χωριό αφού όπως επεσήμανε δεν πρόκειται να τηρηθεί το lockdown και είναι προτιμότερο από τις συγκεντρώσεις στα σπίτια.
Όσον αφορά το λιανεμπόριο ανέφερε πως είναι θετική η εικόνα μέχρι τώρα και ότι είναι καλύτερα να αφεθεί ελεύθερο και να καταργηθούν τα SMS τις καθημερινές. Ωστόσο υπογράμμισε πως το Σάββατο θα πρέπει να υπάρχει SMS και επιτήρηση και στα εμπορικά να μπαίνουν με σειρά.
Γιώργος Παυλάκης: «Εβδομάδα Παθών διαρκείας μέχρι το Πάσχα»
Ο Γιώργος Παυλάκης μίλησε για τις μετακινήσεις το Πάσχα και για την επιδημιολογική εικόνα. Ο ερευνητής έχει τονίσει κατά το παρελθόν πως τα self tests είναι υπερόπλο στην μάχη κατά του ιού. Και έχει τονίσει πως το άνοιγμα το Πάσχα αποτελεί μεγάλο ρίσκο για την χώρα.
Πιο συγκεκριμένα, ο ερευνητής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι «Με τον μεγάλο αριθμό νεκρών και διασωληνωμένων, θα έχουμε Εβδομάδα Παθών διαρκείας μέχρι το Πάσχα»
Αιτία είναι ότι «οι θάνατοι έχουν προδιαγραφεί τον περασμένο μήνα από τα κρούσματα, τα πάρα πολλά κρούσματα, οπότε στατιστικά περιμένουμε και κοσμοσυρροή στα νοσοκομεία, περιμένουμε ημέρες που θα έχουμε και 100 θανάτους. Ελπίζω να μην πάμε πολύ περισσότερο», προσέθεσε. «Με κάθε άνοιγμα δραστηριότητας, ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιβαρυνθεί περισσότερο η κατάσταση», συμπλήρωσε στη συνέχεια.
«Το πρώτο μας καθήκον είναι να πέσουν τα κρούσματα κατακόρυφα», τόνισε ο κ. Παυλάκης, συμπληρώνοντας πως «αν γίνει αυτό, υπάρχει ελπίδα για ασφαλέστερο Πάσχα και καλό καλοκαίρι». Διευκρίνισε, ωστόσο, πως δεν θέλει να ξανακλείσουν τα μαγαζιά που άνοιξαν. «Κάτι τέτοιο θα είναι πισωγύρισμα».
Ματίνα Παγώνη: «Ηρεμήστε όλοι με το Πάσχα στο χωριό»
Η Ματίνα Παγώνη έκρινε πως η κατάσταση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και όλα θα εξαρτηθούν την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με όσα σημείωσε η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών. «Ηρεμήστε όλοι με το Πάσχα στο χωριό. Τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους τα είδατε. Το σύστημα έχει πιεστεί» τόνισε η κ. Παγώνη.
Παράλληλα είπε ότι, «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Θα κάνουμε διαφορετικό Πάσχα, θα πάμε στις εκκλησίες στους προαύλιους χώρους με μάσκες και αποστάσεις, αλλά την τελευταία εβδομάδα θα κριθεί το αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, γιατί με 819 διασωληνωμένους είναι δύσκολο».
Στη συνέχεια ανέφερε: «Αυτή είναι ίσως από τις δυσκολότερες φάσεις. Ο κόσμος έχει μπερδευτεί και με τους εμβολιασμούς. Καταλαβαίνουμε την ψυχική πίεση που έχουν και ότι θέλουν να ξεφύγουν αλλά πρέπει να είμαστε προσεχτικοί αν θέλουμε να κάνουμε ένα διαφορετικό καλοκαίρι. Θα φανεί μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη – Μεγάλη Τετάρτη πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα είναι δύσκολο κάποιος να πει ότι μπορείτε να φύγετε. Όπως και να έχει, ο κόσμος θα μπορεί να βγει, θα μπορεί να πάει από δήμο σε δήμο, δε θα είναι όπως πέρυσι, να είμαστε κλεισμένοι μέσα».
Η ανακοίνωση ΕΟΔΥ για τα κρούσματα χθες, 15/4
Ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ σήμερα, Πέμπτη 15 Απριλίου 2021, 3.833 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 308.006 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 60 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.636 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 104, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.239 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 819 (62.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.925 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 526 (ημερήσια μεταβολή -6.41%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 515 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106
Η κατανομή κρουσμάτων χθες, 15/4
Χθες καταγράφηκαν 3.833 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 1.861 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε νέες 521 νέες λοιμώξεις. Ακολουθεί η Λάρισα, η οποία ανέβηκε ξανά σε τριψήφιο αριθμό, καταγράφοντας 127 κρούσματα.
Η Αχαΐα, που επί πολλές εβδομάδες σημείωνε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, τις τελευταίες μέρες έπεσε σε διψήφιο αριθμό, καταγράφοντας 83 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.
Κατανομή κρουσμάτων: Αναλυτικότερα στην Αττική:
- Ανατολική Αττική: 260 κρούσματα
- Βόρειος Τομέας Αθηνών: 201 κρούσματα
- Δυτική Αττική: 118 κρούσματα
- Δυτικός Τομέας Αθηνών: 243 κρούσματα
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 555 κρούσματα
- Νήσων: 16 κρούσματα
- Νότιος Τομέας Αθηνών: 185 κρούσματα
- Πειραιώς: 283 κρούσματα
Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 521 νέες μολύνσεις και στην Αχαΐα 83.