Κόσμος

ΠΟΥ: Κατά του υποχρεωτικού πιστοποιητικού εμβολιασμού για τα ταξίδια

ΠΟΥ: Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το υποχρεωτικό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα εντείνει την ανισότητα.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην έκδοση ενός πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, το οποίο πρόκειται να αναζωογονήσει τον τουρισμό για το φετινό καλοκαίρι. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) φαίνεται πως έχει αντίθετη άποψη. Συγκεκριμένα, επιστήμονες του ΠΟΥ συστήνουν να μην απαιτείται το εν λόγω πιστοποιητικό στα διεθνή ταξίδια, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να εντείνει τα φαινόμενα ανισότητας.

Πιο συγκεκριμένα ο ΠΟΥ ανακοίνωσε μετά από συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ανισότητες στην ελεύθερη κυκλοφορία του πληθυσμού.

«Δεν πρέπει να απαιτείται απόδειξη του εμβολιασμού ως προϋπόθεση εισόδου σε μια χώρα, δεδομένης της περιορισμένης [αν και αυξανόμενης] απόδειξης σχετικά με την απόδοση τους στη μείωση της μετάδοσης» αναφέρει η δήλωση.

Επιπλέον, τονίζεται ότι η ανισότητα στην παγκόσμια διανομή εμβολίων είναι αυτή που μπορεί να φέρει και την ανισότητα στην ελεύθερη μετακίνηση.

Πιστοποιητικό κορωνοϊού: Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επισήμως σήμερα στην έκδοση ταξιδιωτικών πιστοποιητικών Covid ως ένα βήμα για να ανοίξει ξανά ο τουρισμός το φετινό καλοκαίρι και θα διαπραγματευθoύν λεπτομέρειες με τους ευρωβουλευτές τον Μάιο, έγινε γνωστό από δύο διπλωματικές πηγές.

Τα πιστοποιητικά , όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα επιτρέψουν σ’ αυτούς που έχουν εμβολιασθεί, που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 ή που έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ να ταξιδεύουν ευκολότερα μέσα στην ΕΕ.

Οι 27 χώρες μέλη «υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να έχουν έτοιμο το πλαίσιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021», αναφέρεται σε έγγραφο που υιοθετήθηκε από τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ και το οποίο είδε το Ρόιτερς.

Η συμφωνία των κρατών μελών περιλαμβάνει προβλέψεις κατά των διακρίσεων σε βάρος αυτών που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να εμβολιασθουν και επιτρέπει τη διενέργεια ενός φάσματος από τεστ για να αποδεικνύεται η ανάρρωση.

Ενώ τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να αναγνωρίζουν τα εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια, συγκεκριμένες χώρες θα μπορούν επίσης να εκδίδουν πιστοποιητικά που καλύπτουν εμβόλια, όπως το ρωσικό Sputnik ή το κινεζικό Sinovac, τα οποία έχουν εγκριθεί μόνο στην επικράτειά τους.

Οι άλλες χώρες της ΕΕ θα αποφασίζουν αν θα δεχθούν ένα πιστοποιητικό που αφορά κάποιο εμβόλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τις κανονιστικές αρχές της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο