Ελλάδα

Πάσχα: Τέλος τα σενάρια για το χωριό – Ανάσταση πριν τις 12

Πάσχα: Τέλος τα σενάρια για το χωριό – Ανάσταση πριν τις 12
Πάσχα: Στην πόλη θα εορταστεί και φέτος το Πάσχα αλλά με ανοιχτές εκκλησίες. Τι συζήτησαν πρωθυπουργός και αρχιεπίσκοπος.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι -και- το φετινό Πάσχα θα εορταστεί στην σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού. Με το ΕΣΥ να πιέζεται και τα κρούσματα να παραμένουν υψηλά η κυβέρνηση βάζει φρένο στις μετακινήσεις από νομό σε νομό και στο Πάσχα στο χωριό.

Συγκεκριμένα, το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνει πισωγύρισμα ενόψει και του ανοίγματος του τουρισμού στις 14 Μαΐου, επομένως τα σενάρια για μερική άρση των μέτρων μπήκαν στο συρτάρι. Μάλιστα, υπάρχουν μηνύματα που φθάνουν στο Μαξίμου, κυρίως από την επαρχία, οπού εκφράζεται ανησυχία από πολύ κόσμο ότι μια μαζική έλευση εκδρομέων από τα αστικά κέντρα θα επιβαρύνει επιδημιολογικά την κατάσταση. 

Άρα και αυτό το Πάσχα θα μείνουμε στις πόλεις αλλά με ανοιχτές εκκλησίες αυτή τη φορά.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε χθες (20/4) με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και όπως όλα δείχνουν ο κόσμος θα μπορεί να κάνει Ανάσταση στους ναούς, ωστόσο όχι εντός αυτών, αλλά στους εξωτερικούς χώρους. Η λύση αυτή είναι μία συμφωνία η οποία βρίσκει σύμφωνη και την Εκκλησία.

«Βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με μέτρα και περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας» ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος. «Το θέμα δεν είναι μόνον ότι θέλουμε να πάμε και δεν μας αφήνουν, αλλά κάποιοι φοβούνται (για τη μετάδοση του ιού), κυρίως στα νησιά. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος» πρόσθεσε.

Πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί σε Επιτάφιο και Ανάσταση:

Στην συνάντηση δεν πάρθηκαν αποφάσεις, ωστόσο όπως προκύπτει όλα δείχνουν ότι θα επιτραπούν όλες οι θρησκευτικές τελετές (Επιτάφιος, Ανάσταση) αλλά σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικούς όρους και τήρηση όλων των μέτρων. Ο επιτάφιος θα γίνει με την περιφορά γύρω από τον ναό. Στους ναούς επιτρέπεται 1 πιστός ανά 25 τμ και με όριο 20 πιστούς. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας, ενώ θα γίνονται και self test σε ιερείς και ψάλτες.

Η Εκκλησία ζήτησε να ανέβει το όριο του κόσμου εντός των ναών σε έναν ανά 15τμ. και στους 100 συνολικά, ενώ ζήτησε να γίνεται υπαίθρια ακολουθία για την Ανάσταση, αλλά και για τις υπόλοιπες ημέρες. Ζήτησαν επίσης να «χαλαρώσει» το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Σάββατο, καθώς οι συγκεκριμένες ακολουθίες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ολοκληρώνονται κατά τις 23:00 ή και 12 τα μεσάνυχτα.

Αλλάζει ώρα η Ανάσταση:

Επίσης, υπάρχει το σενάριο το «Χριστός Ανέστη» να ακουστεί πριν τα μεσάνυχτα, ωστόσο δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια οριστική απόφαση αν και οι ιερείς δεν δείχνουν θετικοί με αυτό. Όπως δήλωσε στο Mega o Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος. «Η Ανάσταση θα γίνει την ώρα που ξέρουμε. Η περιφορά του Επιταφιού δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που γινόταν. Αυτό που μπορεί να γίνει μια σύντομη περιφορά γύρω από το ναό. Θα αξιοποιηθούν όλοι οι εξωτερικοί χώροι. Μπορούμε να περιφέρουμε μόνο το Σώμα του Επιταφιού. Αλλά πρέπει να ρυθμιστεί το ωράριο. Κατανοούμε πλήρως το πρόβλημα. Αν υπάρχει συνεργασία με την Επιτροπή θα γιορτάσουμε Πάσχα αληθινό χωρίς να βλάψουμε κανέναν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments