Τζανάκης: Αποκλιμάκωση της πανδημίας με τα self test
Ο Νίκος Τζανάκης μίλησε σχετικά με τα τεστ αυτοεξέτασης και για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Ο καθηγητής είχε αφήσει πιθανότητα χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου, αλλά και αλλαγής τύπου του ιού που περιέχεται στα εμβόλια. Ακόμη, ο ίδιος είχε εκφράσει το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι λοιμωξιολόγοι σχετικά με το Πάσχα.
Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας βλέπει βάσει των αναλύσεων των μοντέλων προσομοίωσης, αποκλιμάκωση των πανδημικών δεικτών έως και 30% ταχύτερα.Αρκεί όπως λέει «η αυτοεξέταση να γίνεται με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή ώστε να αποδώσει σύμφωνα με τις δυνατότητες που προβλέπονται, ενώ κρίσιμο είναι να οργανωθεί σωστά και η ιχνηλασία των θετικών κρουσμάτων».
Τζανάκης: Self test και για τη λειτουργία των εκκλησιών το Πάσχα
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, τα self tests μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν ένα πολύ καλό επικουρικό μέσο διασφάλισης ασφαλέστερου εργασιακού και δημόσιου περιβάλλοντος.
«Σε όσους ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου διασποράς, καλό θα είναι το τεστ να επαναλαμβάνεται ανά 3ήμερο όπως στον τομέα της εκπαίδευσης, επισημαίνει στο iefimerida.gr ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Στην κατηγορία υψηλού κινδύνου εντάσσει και τους απασχολούμενους ή συμμετέχοντες σε θρησκευτικές τελετές, ενόψει του Πάσχα, κοινωνικές και επιστημονικές εκδηλώσεις, οι οποίοι θα πρέπει και αυτοί να υπόκεινται στην ανά 3ήμερο εξέταση.
Τζανάκης: Απαραίτητα τα self test για την επανέναρξη παραγωγικών και κοινωνικών λειτουργιών
Ο ίδιος σημειώνει ότι εφόσον υπάρχει επάρκεια διανομής θα πρέπει η διαδικασία της ανά εβδομάδα διενέργειας εξέτασης να υιοθετηθεί απ’ όλες τις επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες, που ανήκουν στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου διασποράς και απασχολούν έως 10 εργαζόμενους. «Η σωστή χρήση τους από τους πολίτες αλλά και εργαζόμενους ανοίγει το δρόμο για την επανέναρξη παραγωγικών και κοινωνικών λειτουργιών», τονίζει.
Τζανάκης: 4 με έξι φορές περισσότερα τα πραγματικά καθημερινά κρούσματα
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις αναλύσεις των μοντέλων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης τα πραγματικά καθημερινά κρούσματα στη χώρα μας είναι 4 με 6 φορές περισσότερα απ’ αυτά που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ. «Αυτό επιβεβαιώθηκε στην πράξη από την εφαρμογή των self test με την ανεύρεση ασυμπτωματικών ατόμων», καταλήγει ο κ. Τζανάκης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας