Κόσμος

Τουρκία: Αλλάζει τα υπουργεία ο Ερντογάν

Τουρκία: Στο διάταγμα, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δεν αναφέρεται ο λόγος για την αλλαγή.

Αλλαγές στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διόρισε σήμερα τον Μεμέτ Μους, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος AKP, νέο υπουργό Εμπορίου και χώρισε σε δύο υπουργεία το υπουργείο Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής.

Ο λόγος της αλλαγής και οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης:

Συγκεκριμένα, με προεδρικό διάταγμα η Ρουχσάρ Πεκτζάν αντικαταστάθηκε από τον Μους στη θέση του επικεφαλής του υπουργείου Εμπορίου. Ο Μους είναι βουλευτής του AKP του Ερντογάν από το 2011 και έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του κόμματος αρμόδιος για την οικονομία. Στο διάταγμα, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δεν αναφέρεται ο λόγος για την αλλαγή.

Ωστόσο αυτή πραγματοποιήθηκε αφού πολιτικοί της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν το υπουργείο της Πεκτζάν ότι αγόραζε εφόδια από την εταιρεία, που ανήκει στην οικογένεια της υπουργού, και ζήτησαν την παραίτησή της. Το υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσε ότι η αγορά απολυμαντικών έγινε πράγματι, αλλά ανέφερε σε δήλωσή του χθες, Τρίτη, ότι η επιλογή της εταιρείας βασίσθηκε μόνο στην τιμή και δεν οφείλεται «στην επωνυμία της».

Σύμφωνα με το υπουργείο, η πώληση, ύψους περίπου 500.000 λιρών Τουρκίας (51.000 ευρώ), πραγματοποιήθηκε μέσα στο πλαίσιο των κανονισμών που ισχύουν. Οι αλλαγές, τις οποίες έκανε ο Ερντογάν μέσα στη νύχτα, πραγματοποιήθηκαν εν μέσω φημών για έναν ευρύτερο κυβερνητικό ανασχηματισμό. Ο Τούρκος πρόεδρος δημιούργησε δύο νέα υπουργεία χωρίζοντας σε δύο χωριστά υπουργεία το υπουργείο Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, σύμφωνα με το διάταγμα. Διόρισε την Ντεριά Γιανίκ υπουργό Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής και τον Βεντάτ Μπιλγκίν υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αντικαθιστώντας την Ζεχρά Ζουμρούτ Σελτζούκ.

Oι αλλαγές αυτές γίνονται την ώρα που ο Ερντογάν είναι με την πλάτη στον τοίχο:

Το εθνικό νόμισμα να κλυδωνίζεται, η ανεργία και ο πληθωρισμός να καλπάζουν κι οι ξένοι επενδυτές συνωστίζονται στην πόρτα εξόδου από την Τουρκία. Συγχρόνως, η αξιωματική αντιπολίτευση τον στήνει στον τοίχο: «Που είναι τα 128 δισ. δολάρια»; αναγράφουν αφίσες και πανό με πηχιαία μαύρα και κόκκινα γράμματα στην Κωνσταντινούπολη.

Το τεράστιο ποσό που αναφέρουν οι αφίσες της αντιπολίτευσης αφορά στα «χαμένα» 128 δισ. δολάρια που έριξε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προκειμένου να στηρίξει την τουρκική λίρα στις αγορές συναλλάγματος. Η ανορθόδοξη αυτή μέθοδος ξεκίνησε το 2019 και ανέβασε στροφές τον περασμένο χρόνο, όταν η πανδημία του κορωνοϊού έφερε επί των ημερών του γαμπρού του Ερντογάν στο υπουργείο Οικονομικών στην επιφάνεια τις αδυναμίες του εθνικού νομίσματος και την εξάρτηση της Τουρκίας από εξωτερικά μέσα χρηματοδότησης. Το συνολικό ποσό που διατέθηκε σε ξένο συνάλλαγμα στη διάρκεια αυτού του εγχειρήματος ήταν 128,3 δισ. δολάρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο