Οικονομία

Fitch: Ποια η πρόβλεψη για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών

Fitch: Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του προβλέπει μείωση του ποσοστού των δανείων σε καθυστέρηση (impaired loans) των ελληνικών τραπεζών κάτω από το 30% στο τέλος του 2021 από 36% στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του προβλέπει μείωση του ποσοστού των δανείων σε καθυστέρηση (impaired loans) των ελληνικών τραπεζών κάτω από το 30% στο τέλος του 2021 από 36% στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Fitch: Τι αναφέρει ο οίκος

«Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σχεδιάζουν να μειώσουν το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση κάτω από το 10% στο τέλος του 2022. Παρά τον ως ένα βαθμό εμπροσθοβαρή σχηματισμό προβλέψεων στο πρώτο εξάμηνο του 2020, αναμένουμε ότι οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια θα παραμείνουν υψηλές το 2021 ( από 1,5% έως 1,7% των συνολικών δανείων) λόγω των προσπαθειών των τραπεζών για επιτάχυνση της εξυγίανσης της ποιότητας του ενεργητικού τους», αναφέρει ο οίκος.

Σύμφωνα με τον Fitch, οι χώρες με υψηλά ποσοστά δανείων σε καθυστέρηση – όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Πορτογαλία – που έκαναν μεγαλύτερη χρήση των πλαισίων για την αναστολή αποπληρωμής των δανείων (moratoria), θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες εισροές νέων δανείων σε καθυστέρηση μετά τη λήξη των moratoria.

Fitch: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος παρά την πανδημία

Βιώσιμο παρά την πανδημία παραμένει το ελληνικό χρέος παρά την πανδημία αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, αλλά η βιωσιμότητα υποστηρίζεται από πολλούς παράγοντες.

Η διάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του οποίου διαμορφώνεται με όρους παραχώρησης, σημαίνει ότι είναι πολύ χαμηλό το κόστος εξυπηρέτησής του.

Ο Fitch προβλέπει ότι ο λόγος των πληρωμών τόκων προς τα έσοδα θα είναι τα επόμενα δύο χρόνια από τους χαμηλότερους στις χώρες με αξιόχρεο ‘BB’. Προβλέπει ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα κορυφωθούν το 2022/23 και στη συνέχεια θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ σε 10ετή ορίζοντα. «Ένα εναλλακτικό σενάριο με υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα θα έδειχνε μία αύξηση του λόγου των ακαθάριστων δανειακών αναγκών προς το ΑΕΠ στο μέλλον», σημειώνει.

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας αυξήθηκε στο 207% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020 από 181% το 2019 ως αποτέλεσμα του ισχυρού σοκ που προκάλεσε η πανδημία στα δημόσια οικονομικά της. «Αναμένουμε ότι ο λόγος του χρέους θα παραμείνει στο επίπεδο αυτό φέτος για να μειωθεί στο 193% το 2022», αναφέρει ο Fitch.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο