Κρούσματα σήμερα 23/4: 2734 νέες μολύνσεις
Τα κρούσματα σήμερα 23/4 είναι και η κατάσταση φαίνεται να είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Με την επίσημη ανακοίνωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Ωστόσο ο ΕΟΔΥ σήμερα ανακοίνωσε 2754 κρούσματα σήμερα και πως 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Επίσης, το ίδιο διάστημα, 76 πολίτες έφυγαν από τη ζωή ενώ 819 είναι οι διασωληνωμένοι. Θυμίζουμε ότι χθες ανακοινώθηκαν 2.759 νέα κρούσματα.
Η ανακοίνωση ΕΟΔΥ
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 76, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.864 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 819 (63.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.003 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 456 (ημερήσια μεταβολή -2.56%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 479 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 329.134 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 65 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.094 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
“Πράσινο φως” για mall και κέντρα αισθητικής
Το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων («mall») και των κέντρων αισθητικής, όπως και τη δυνατότητα για «click in shop» στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης, δίνει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει, είναι εάν το άνοιγμα των παραπάνω δραστηριοτήτων θα τεθεί σε ισχύ από αύριο, Σάββατο, ή από τη Μεγάλη Δευτέρα, 26 Απριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί έκαναν δεκτή την εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης για άνοιγμα των παραπάνω δραστηριοτήτων.
Στις 6 το απόγευμα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, στην οποία θα συμμετέχει και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
Η πρόθεση για άνοιγμα και των δύο ήταν πολλάκις διατυπωμένη από το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς όσο παραμένουν κλειστά δημιουργείται πλαίσιο αθέμιτου ανταγωνισμού από την στιγμή που λειτουργεί το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια. Τις προηγούμενες εβδομάδες οι επιστήμονες είχαν απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο ενώ και στον οδικό χάρτη που ανακοινώθηκε για την χαλάρωση των μέτρων του lockdown δεν έγινε κάποια αναφορά.
Έκτακτα μέτρα για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις
Στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού θα εορταστεί και το φετινό Πάσχα, καθώς τα σενάρια για τα χωριό έμειναν στο συρτάρι. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην πάρει το ρίσκο να ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις μετά από την εισήγηση των ειδικών της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας και έτσι η Ανάσταση και το ψήσιμο του αρνιού θα γίνουν στην πόλη.
Στο περιθώριο αυτό τα μέτρα αυστηροποιούνται με την Ελληνική Αστυνομία να βγαίνει στο δρόμο για ενδελεχής ελέγχους. Ήδη ισχυρή είναι η παρουσία της στα διόδια των Εθνικών Οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας. Σήμερα δόθηκε και στη δημοσιότητα η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αφορά στα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών μεταξύ νομών.
Τα μέτρα αφορούν στο σύνολο της επικράτειας και θα είναι σε ισχύ έως και τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00. Στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση απαγορεύεται:
- εκτός των ορίων της Περιφέρειας και
- από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.
Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας του άρθρου 1, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ. Ειδικώς στην περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.
Πελώνη: Για τους ελέγχους των μετακινήσεων
Η ίδια μιλώντας για τους ελέγχους ανέφερε «Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, υπάρχει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ από το μεσημέρι και μετά. Θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα κλείνει τις εξαιρέσεις υπερτοπικών μετακινήσεων που δεν δικαιολογούνται. Όπως είπε είναι και ζήτημα συνέπειας προς τους συνεπείς, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών δείχνει υπευθυνότητα και δεν προσπαθεί να «κλέψει» το σύστημα.
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί να μην μπορούν να μετακινηθούν οι εμβολιασμένοι είπε πως δεν είμαστε σε αυτή τη φάση. Είπαμε πως μια μετακίνηση από την Αθήνα όπου το ιικο φορτίο είναι υψηλό θα επιβάρυνε άλλες περιοχές της επικράτειας όπου το σύστημα υγείας δεν είναι τόσο δυνατό. «Δόθηκε ο οδικός χάρτης, υπάρχει και μια σταθεροποίηση και μείωση της θετικότητας, αλλά υπάρχει και η πίεση στο σύστημα υγείας, ας κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα», δήλωσε.
Το ποσοστό ανοσίας στην Ελλάδα
Ο κ. Δερμιτζάκης δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με κάποιες φωνές που κάνουν λόγο για ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα κι ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, εξηγώντας ότι το ποσοστό της ανοσίας στη χώρα μας έχει φτάσει ήδη στο 25%, από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει και αυξάνεται καθημερινά. Το ζητούμενο όπως είπε, είναι να μειωθούν περαιτέρω τα κρούσματα, ώστε να βοηθήσει στην ομαλή πορεία του Τουρισμού.
Τέλος, ο κ. Δερμιτζακης μιλώντας για τα εμβόλια, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι είναι το μεγαλύτερο όπλο μας κατά του κοροναϊού και είναι απολύτως ασφαλή. Ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής, ερωτηθείς για την τροπολογία με την οποία τα μέλη της Επιτροπής των Ειδικών, απαλλάσσονται από τυχόν νομικές ευθύνες, απάντησε ότι κατά τη γνώμη δεν χρειαζόταν κάτι τέτοιο για την προστασία τους. Άλλωστε, όπως συμπλήρωσε, οι γιατροί μετρούν τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία δεν αποδέχονται αμφισβήτησης και στη συνέχεια κάνουν την εκτίμηση τους. Αν θα αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο μιας ποινικής δίωξης για μια λάθος εκτίμηση δεν θα την έκαναν ποτέ και η όποια Κυβέρνηση θα βάδιζε στα τυφλά.
Οι δηλώσεις Τζανάκη
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Τζανάκης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πανδημία βρίσκεται σε κατάσταση σταθεροποίησης κι ελαφράς, πολύ αργής αποκλιμάκωσης. Όπως εξήγησε «αυτό δε θα το δούμε τόσο από τα κρούσματα, τα οποία είναι αυξημένα λόγω των self tests και των πολλών διαγνωστικών δοκιμασιών που γίνονται τελευταία. Pfizer
Και πρόσθεσε ότι «Ενδεικτικά από τις 25 Μαρτίου και μετά γίνονται περίπου 10.000 τεστ επιπλέον κατά μέσο όρο. Αυτό όμως που βλέπουμε είναι οι εισαγωγές στις κλίνες Covid να έχουν σταθεροποιηθεί και το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων να είναι ελαφρά έως αρκετά αρνητικό».
Σε ό,τι αφορά στη μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων, σημείωσε ότι αναμένεται να σταθεροποιηθεί τις επόμενες μέρες. «Είχα πει ότι σύμφωνα με τα μοντέλα μας θα φτάναμε τους 850 διασωληνωμένους και αυτό λογικά είναι το ταβάνι, αν και τα ακραία όρια της πρόβλεψής μας φτάνουν μέχρι τους 903 και το χαμηλότερο όριο στους 822. Θέλω να πιστεύω ότι οι 850 ήταν το ταβάνι και δε θα πάμε προς τα πάνω τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.
Αποποιήθηκε της ασυλίας του ο κ. Εξαδάκτυλος
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε ότι «Αποποιούμαι των προνομίων που μου παρέχει η τροπολογία για το ακαταδίωκτο, ως μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας». Η δήλωση αυτή έρχεται με αφορμή την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή και προβλέπει το ακαταδίωκτο για τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας για την πανδημία.
Ο ίδιος προσθέτει ότι «Μέχρι να προβλεφθεί ασυλία για όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές της χώρας που εμπλέκονται στην πανδημία και δίνουν καθημερινά τη μάχη στα νοσοκομεία, αποποιούμαι των προνομίων που μου παρέχει η συγκεκριμένη τροπολογία για το ακαταδίωκτο, ως μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας.
Είχαμε ζητήσει από τον Μάρτιο του 2020 να υπάρξει η συγκεκριμένη δίκαιη ρύθμιση για όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων που παλεύουν καθημερινά κάτω από αντίξοες και πολεμικές συνθήκες με τον κορoνοϊό και μπορεί να αντιμετωπίσουν νομικά ζητήματα. Ένα αίτημα που είχε δει με κατανόηση ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Η ρύθμιση είναι απολύτως λογική και αναγκαία, γι’ αυτό εξάλλου ισχύει σε πολλές χώρες του κόσμου όπως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιταλία κ.α. Πρέπει ωστόσο να προηγηθούν οι γιατροί και νοσηλευτές όλης της χώρας που δίνουν τη μάχη».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας