Τζανάκης: Σε κατάσταση σταθεροποίησης η πανδημία
Ο Νίκος Τζανάκης μίλησε σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα και το ιικό φορτίο. Ο καθηγητής σε παλιότερες δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι τα self tests θα συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της πανδημίας. Ακόμη, είχε πει πως δεν αποκλείεται μία επικαιροποίηση των εμβολίων.
Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πανδημία βρίσκεται σε κατάσταση σταθεροποίησης κι ελαφράς, πολύ αργής αποκλιμάκωσης. Όπως εξήγησε «αυτό δε θα το δούμε τόσο από τα κρούσματα, τα οποία είναι αυξημένα λόγω των self tests και των πολλών διαγνωστικών δοκιμασιών που γίνονται τελευταία.
Τζανάκης: “Αναμένεται να σταθεροποιηθεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων”
Και πρόσθεσε ότι “Ενδεικτικά από τις 25 Μαρτίου και μετά γίνονται περίπου 10.000 τεστ επιπλέον κατά μέσο όρο. Αυτό όμως που βλέπουμε είναι οι εισαγωγές στις κλίνες Covid να έχουν σταθεροποιηθεί και το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων να είναι ελαφρά έως αρκετά αρνητικό».
Σε ό,τι αφορά στη μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων, σημείωσε ότι αναμένεται να σταθεροποιηθεί τις επόμενες μέρες. «Είχα πει ότι σύμφωνα με τα μοντέλα μας θα φτάναμε τους 850 διασωληνωμένους και αυτό λογικά είναι το ταβάνι, αν και τα ακραία όρια της πρόβλεψής μας φτάνουν μέχρι τους 903 και το χαμηλότερο όριο στους 822. Θέλω να πιστεύω ότι οι 850 ήταν το ταβάνι και δε θα πάμε προς τα πάνω τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.
Τζανάκης: “Τα κρούσματα θα φτάσουν τα 2.000 – 2.200 μετά την Κυριακή του Θωμά”
Ο ίδιος εκτίμησε ότι την εβδομάδα μετά την Κυριακή του Θωμά τα κρούσματα θα κυμαίνονται μεταξύ 2.000-2.200, με προοπτική να μειωθούν περαιτέρω. Ωστόσο, τόνισε ότι τα λίγα κρούσματα που ενδεχομένως θα δούμε τη Μεγάλη Εβδομάδα δε θα είναι αντιπροσωπευτικά, καθώς θα οφείλονται στα λίγα τεστ.
Αναφερόμενος στον δείκτη δείκτη θετικότητας, επισήμανε ότι για πρώτη φορά φαίνεται να σταθεροποιείται γύρω στο 5% με καλές προοπτικές. Γι’ αυτό και στον χάρτη του ECDC η Ελλάδα εμφανίζεται «πράσινη». Πρόσθεσε δε ότι «τα πάμε καλά σε σχέση με άλλες χώρες, δεδομένου ότι δεν έχουμε φτάσει τους 1.000 νεκρούς ανά 1 εκατ. κατοίκων».
Τζανάκης: “Θα πρέπει να πειθαρχήσουμε πολύ το Πάσχα”
Σχετικά με τις γιορτές του Πάσχα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας δήλωσε ότι ο ίδιος θα προτιμούσε να επιτραπούν οι μετακινήσεις στα χωριά ώστε να διασπαρεί ο κόσμος και να μειωθεί το φαινόμενο της διασποράς εντός των αστικών κέντρων που είναι το μεγάλο μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, σημείωσε ότι ήταν δύσκολη απόφαση, καθώς οι Ειδικοί φοβήθηκαν τη διασπορά από τις βεβαρυμένες περιοχές στην περιφέρεια, όπου και οι υγειονομικές υποδομής είναι χαμηλότερης δυναμικότητας.
«Θα πρέπει να πειθαρχήσουμε πολύ, να αποφύγουμε το συνωστισμό 3 και 4 οικογενειών και να προσπαθήσουμε να κάνουμε Πάσχα σε εξωτερικούς χώρους», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρότεινε ο κόσμος να αγοράσει self test και να κάνει ένα τη Μεγάλη Δευτέρα-Μεγάλη Τρίτη κι ένα ακόμα το Μεγάλο Σάββατο. «Με αυτό τον τρόπο κι εφόσον αυτά είναι αρνητικά θα μπορούμε να κάνουμε Πάσχα με φίλους. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να μαζευτούμε 30-40 άτομα», συμπλήρωσε.
Τζανάκης: “Θα περάσουμε ένα αρκετά καλό καλοκαίρι”
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας υπογραμμίζοντας ότι καθώς προχωράνε οι εμβολιασμοί και ο καιρός ανοίγει, θα ξεφουσκώσει κι αυτό το κύμα. Μάλιστα, απαντώντας στα σενάρια για τέταρτο κύμα, επισήμανε ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.
Εφόσον εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού δε θα υπάρχει περιθώριο για άλλο κύμα, εκτός κι αν βρεθεί κάποιο στέλεχος του ιού τόσο πολύ τροποποιημένο που να υπερφαλαγγίσει πλήρως τα εμβόλια. «Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα περάσουμε ένα αρκετά καλό καλοκαίρι, ίσως καλύτερο κι από το περυσινό», κατέληξε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας