Ο Γιάννης Ραγκούσης μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, σχολιάζοντας την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει σχετική τροπολογία για ασυλία στους ειδικούς, μια κίνηση που έχει δεχθεί έντονη κριτική τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από διάφορους επιστήμονες.
Η στάση αυτή δικαιολογείται γιατί είναι μια κίνηση της κυβέρνησης που το έκανε εντελώς αιφνιδιαστικά από τη μια και από την άλλη κατά τη γνώμη μας, δεν είναι συμβατή με το Σύνταγμα. Έχει πάρα πολλά προβλήματα. Ξαφνικά με αυτή την τροπολογία, η κυβέρνηση προσπάθησε να «φυτέψει» πως κάτι πήγε πολύ στραβά και για αυτό θα πρέπει εκ των προτέρων να συγκαλύψει καταστάσεις.
Αν υπάρξουν τέτοιες περιπτώσεις, εμείς πρώτοι θα υπερασπιστούμε την επιστημονική κοινότητα. Αυτό που κατατέθηκε, δεν έχει καμία σχέση με τη βουλευτική ασυλία. Έτσι κι αλλιώς αίρεται σε πολλές περιπτώσεις. Στόχος ήταν να προστατεύσει στελέχη και όχι τόσο τους επιστήμονες. Και είναι μια διαδικασία που είναι ενοχικής αντίληψης. Αμέσως, καλλιεργεί τη σκέψη για το τι πήγε στραβά. Αν δηλαδή, κάποιος έχει διαπράξει με δόλο ένα σφάλμα που κόστισε ανθρώπινες ζωές, θα έχει το ακαταδίωκτο; Είναι αυτό συνταγματικό; Τον γιατρό και τον νοσηλευτή γιατί τους άφησαν από έξω;
Η κυβέρνηση έχει απωλέσει κάθε ίχνος εμπιστοσύνης που πρέπει να έχουν οι πολίτες για αυτή. Έχει καταφέρει να μην τους ακούει κανείς και να νομίζουν οι πολίτες πως δεν υπάρχει πια κυβέρνηση. Κανείς δεν δίνει σημασία τι λέει ο κος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του για τη διαχείριση της πανδημίας γιατί οι πολίτες τους έχουν δει να έχουν παραβιάσει τα μέτρα. Θυμίζω το περιβόητο πάρτι στην Ικαρία. Έχει απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών.
Έχουμε κλείσιμο της «ψαλίδας». Τα ποσοστά για πρόθεση ψήφου υπέρ της ΝΔ έχουν πέσει πάρα πολύ. Πέρυσι θυμάμαι ήταν στο 40% και άνω ενώ τώρα είναι στο 32% περίπου. Αλλάζουν τα δεδομένα.
Διδάγματα σίγουρα έχουν υπάρξει. Αλλά από την άλλη, είναι ανησυχητικό για το αν είναι «πυξίδα» για τον τρόπο που πολιτεύεται και κινείται ο κος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του. Βλέπω πολλές πλευρές του τρόπου που κυβερνά τη χώρα ο κος Μητσοτάκης, πανομοιότυπες με τις πλευρές που είχαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια, μέχρι και το 2009 που έσκασε και το πρόβλημα της χρεοκοπίας. Δηλαδή έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ακριβώς την ίδια συνταγή με βάση την οποία οδηγηθήκαμε στη χρεωκοπία του 2009. Είναι μια ιστορική περίοδος για την Ελλάδα αυτή η συμπλήρωση των 11 ετών.