Δημόπουλος: Εξετάζονται επτά νέα φάρμακα
Ο Αθανάσιος Δημόπουλος μιλά για την επιδημιολογική εικόνα και την εύρεση νέων φαρμάκων. Ο καθηγητής είχε αναφέρει ότι υπάρχει ισχυρή πίεση στο σύστημα υγείας. Ακόμη, είχε αναφερθεί στην σύσταση μίας Ευρωπαϊκής Ένωσης υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Καθηγητής Ιατρικής τονίζει ότι η διεθνής εμπειρία εμπλουτίζεται συνεχώς και νέες θεραπείες κατά την πανδημίας δίνουν ελπίδα στους ασθενείς μέχρις ότου επιτευχθεί η πολυπόθητη συλλογική ανοσία.
Εξετάζονται επτά νέα φάρμακα κατά του ιού
Ο Καθηγητής Ιατρικής χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντικό το κλινικό πρωτόκολλο ACTIV-6 που έχει σκοπό την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων έναντι της COVID- 19 που μπορούν να χορηγηθούν κατ’ οίκον στα αρχικά στάδια της νόσου. Επτά διαφορετικά φάρμακα που έχουν λάβει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για διαφορετικές ενδείξεις από τη νόσο COVID-19, θα αξιολογηθούν ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους στη θεραπεία της ήπιας προς μέτριας λοίμωξης.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι τα φάρμακα αυτά έχουν δοκιμαστεί ήδη στους ανθρώπους. Έχουν δηλαδή ένα προφίλ ασφαλείας και επομένως επιταχύνεται η διαδικασία έγκρισης εφόσον εξασφαλιστεί και η αποτελεσματικότητα έναντι της COVID-19. Ο σκοπός είναι να προσδιοριστούν φάρμακα που θα χορηγούνται από το στόμα ή εισπνεόμενα και θα είναι εύκολο να λαμβάνονται κατ’ οίκον», εξηγεί ο κ. Δημόπουλος.
Κλινική μελέτη για τις θεραπείες
Οι συμμετέχοντες στην κλινική μελέτη ACTIV-6 θα τυχαιοποιηθούν να λάβουν είτε μια από τις υπό διερεύνηση θεραπείες είτε εικονικό φάρμακο, το οποίο θα τους αποσταλεί με το ταχυδρομείο.
Η συγκεκριμένη μελέτη, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και θα συμπεριλάβει έως και 13.500 συμμετέχοντες ηλικίας τουλάχιστον 30 ετών που έχουν διαγνωσθεί με λοίμωξη COVID-19 και παρουσιάζουν δύο ή περισσότερα συμπτώματα ήπιας έως μέτριας βαρύτητας για έως επτά ημέρες.
«Οι ερευνητές θα αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα ως προς τα συμπτώματα τις πρώτες 14 ημέρες από την ένταξη στη μελέτη, καθώς και τις νοσηλείες και τους θανάτους τις πρώτες 28 ημέρες από την ένταξη στη μελέτη. Παράλληλα, θα αξιολογηθούν συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζονται έως και 90 ημέρες από την ένταξη στη μελέτη», σχολιάζει ο κ. Δημόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα ότι η τελική λίστα των φαρμάκων που θα αξιολογηθούν δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ στην έρευνα θα συμπεριληφθούν και άτομα που ανήκουν σε μειονότητες καθώς και άτομα που διαβιούν και σε μη αστικά κέντρα.
Οι θεραπευτικές επιλογές κατά του κορωνοϊού
Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, οι νέες θεραπευτικές επιλογές σε συνδυασμό με την έγκριση όλο και περισσότερων αποτελεσματικών εμβολίων και τον εμβολιασμό του πληθυσμού γεμίζουν με αισιοδοξία την επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρόσφατη τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη φάσης 2 έδειξε ότι η χορήγηση εισπνεόμενης βουδεσονίδης συνεισφέρει σημαντικά στην πρόληψη της κλινικής επιδείνωσης των ασθενών με COVID-19 στην κοινότητα.
Παράλληλα, η χορήγηση δεξαμεθαζόνης και ρεμδεσιβίρης έχει φανεί ότι βελτιώνει την κλινική έκβαση των ασθενών με COVID-19, ενώ και τα δύο φάρμακα έχουν ενταχθεί στην καθημερινή κλινική πράξη. Η τοσιλιζουμάμπη, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα έναντι της ιντερλευκίνης 6, φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην καταπολέμηση του συνδρόμου απελευθέρωσης κυτοκινών, οπότε και χορηγείται στην κλινική πράξη στην περίπτωση που υπάρχει υψηλή κλινική υποψία αυτής της παθολογικής οντότητας σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19. Η χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες φαίνεται να ωφελεί κατά τα αρχικά στάδια της λοίμωξης και αποτρέπει τη βαριά νόσηση.
Ένα ακόμη «όπλο» στη μάχη κατά της πανδημίας είναι και η μολνουπιραβίρη είναι ένα αντιικό φάρμακο που χορηγείται από το στόμα και μπορεί να μειώσει το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 σε πέντε ημέρες, καθώς και η φλουβοξαμίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία της κατάθλιψης, που έδειξε όφελος στην πιθανότητα κλινικής επιδείνωσης σε σοβαρότερη μορφή της νόσου. Ενώ, πολλά υποσχόμενο, τέλος, είναι και το ισραηλινό, εισπνεόμενο φάρμακο EXO-CD24 που παρείχε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα έναντι του συνδρόμου των κυτοκινών σε προκαταρκτική κλινική μελέτη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας