Κόσμος

ΗΠΑ: Κυβερνοεπίθεση στην αστυνομία της Ουάσιγκτον

ΗΠΑ: Κυβερνοεπίθεσηr ansomware στην αστυνομία της Ουάσιγκτον. Για Ρώσους χάκερς κάνουν λόγο τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Οι ΗΠΑ δέχθηκαν κυβερνοεπόθεση και συγκεκριμένα στον server του αστυνομικού τμήματος της Ουάσιγκτον, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα. Σύμφωνα με το AP την ευθύνη ανέλαβε ρωσόφωνη οργάνωση κακόβουλου λογισμικού εκβίασης για την καταβολή λύτρων. Η Μητροπολιτική Αστυνομία της αμερικανικής πρωτεύουσας επιβεβαίωσε την επίθεση και ανακοίνωσε ότι ζήτησε τη συνδρομή του FBI για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται πως Ρωσία και ΗΠΑ συνεχίζουν τις κόντρες σε πολλαπλά επίπεδα. Μετά τις αμερικάνικες κυρώσεις και τα ρωσικά αντίποινα, τώρα η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Μόσχα για «κλιμάκωση» στη Μαύρη Θάλασσα. Οι Ρώσοι προχώρησαν σε απέλαση δέκα Αμερικανών διπλωματών, οι οποίοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι τις 21 Μαΐου. Κάτι που είχε προμηνήσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ

Το αστυνομικό τμήμα διευκρίνισε ότι βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία αποτίμησης της έκτασης της μη εγκεκριμένης πρόσβασης κι ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επηρεάστηκαν επιχειρήσεις της αστυνομίας από την παραβίαση αυτή, αν και πρόσθεσε ότι η οργάνωση κακόβουλου λογισμικού εκβίασης για την καταβολή λύτρων Babuk ανέλαβε την ευθύνη και υποστήριξε ότι έκλεψε ευαίσθητα δεδομένα, περιλαμβανομένων στοιχείων για πληροφοριοδότες, τα οποία απείλησε να μοιραστεί με συμμορίες εγκληματιών. Αυτοί που χρησιμοποιούν ransomware κρατούν φακέλους και δίκτυα σε ομηρία αν δεν τους καταβληθούν χρήματα.

«Καθώς προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τον πλήρη αντίκτυπο και συνεχίζουμε να αξιολογούμε τη δραστηριότητα, επιφορτίσαμε το FBI να ερευνήσει πλήρως το θέμα», αναφέρει η αστυνομία της Ουάσιγκτον σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ, την οποία επικαλέστηκαν μέσα, μεταξύ των οποίων το AP και το NBC News.

Στην ανακοίνωση αυτή δεν κατονομάζονται οι ύποπτοι για την επίθεση, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Σύμφωνα όμως με το Associated Press, πρόκειται πιθανότατα για επίθεση τύπου ransomware, μια τακτική στην οποία οι χάκερ κρυπτογραφούν τα αρχεία των θυμάτων και απαιτούν λύτρα για να τα ξεκλειδώσουν και να μην τα δημοσιοποιήσουν στο Διαδίκτυο.

Η Bakum φέρεται να έδωσε στην αστυνομία τρεις ημέρες περιθώριο για να παραδώσει τα λύτρα πριν «έρθει σε επαφή με συμμορίες για να εξουδετερώσουν τους πληροφοριοδότες».

Οι χάκερ ανάρτησαν στον Σκοτεινό Ιστό φωτογραφίες που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό τους ότι υπέκλεψαν πάνω από 250 gigabyte δεδομένων.

Από τις αρχές του έτους, 26 κυβερνητικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ έχουν πέσει θύματα επιθέσεων ransomware, με τους εισβολείς να δημοσιοποιούν ευαίσθητες πληροφορίες σε 16 περιπτώσεις.

Τον περασμένο μήνα, επισημαίνει το Reuters, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι η αντιμετώπιση των επιθέσεων ransomware είναι πλέον πρώτη του προτεραιότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο