Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 28/4: 2.781 νέες μολύνσεις

Κρούσματα σήμερα 28/4: 2.781 νέες μολύνσεις
Κρούσματα σήμερα 28/4: Αναλυτικά τα στοιχεία από την ανακοίνωση ΕΟΔΥ για τη διασπορά του ιού στη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες.

Τα κρούσματα σήμερα 28/4 είναι και η κατάσταση φαίνεται να είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Με την επίσημη ανακοίνωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Ωστόσο ο ΕΟΔΥ σήμερα ανακοίνωσε 2781 κρούσματα σήμερα και  πως 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Επίσης, το ίδιο διάστημα, 63 πολίτες έφυγαν από τη ζωή ενώ 805 είναι οι διασωληνωμένοι. Θυμίζουμε ότι χθες ανακοινώθηκαν 2781 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.781, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 340.493 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 54 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.455 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.97 (95%Crl: 0.37 – 1.46). Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 63, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.242 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους 18 και άνω

Η Ζωή Ράπτη μίλησε σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύουν μετά το Πάσχα και για το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους 18 και άνω. Πιο συγκεκριμένα, η υφυπουργός υγείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «ευελπιστούμε ότι θα ανοίξει μέσα στο Μάιο η πλατφόρμα για τον εμβολιασμούς και της ηλικιακής ομάδας 18- 30 ετών». Προέτρεψε τις πιο νεαρές ηλικίες, και ειδικά όσους πολίτες είναι πιο κινητικοί σε σχέση με τους 60αρηδες, να εμβολιαστούν νωρίς, για να βλέπουν τους οικείους και τους παππούδες τους.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca η υφυπουργός Υγείας δήλωσε ότι είναι απολύτως ασφαλές επικαλούμενη και την επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, κάνοντας λόγο για απειροελάχιστα περιστατικά επιπλοκών στο σύνολο των εμβολιασμένων που είναι πολλά εκατομμύρια. «Οι ηλικίες 40 – 44 θα εμβολιαστούν με το AstraZeneca» σημείωσε.

Κρούσματα σήμερα 28/4: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους 18 και άνω

Κρούσματα σήμερα 28/4: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους 18 και άνω

200 χιλιάδες ραντεβού κλείστηκαν από τους 30 – 39 ετών

Ο Γιώργος Γεωργαντάς, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, ενώ ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος μετά την ανταπόκριση των 30 – 39 ετών να εμβολιαστούν. Να θυμίσουμε ότι από το βράδυ της Δευτέρας όσοι είχαν άυλη συνταγογράφηση, πήραν μηνύματα στο κινητό τους, ενώ όσοι δεν ήταν εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία μπόρεσαν να δηλώσουν το ραντεβού τους από χθες το μεσημέρι.

«Σήμερα ξεπερνάμε τους 3.000.000 εμβολιασμούς», δήλωσε, σε συνέντευξή του στο Πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα απλούστευσης διαδικασιών. «Mέχρι το τέλος Μαΐου θα φτάσουμε τα πέντε εκατομμύρια και το το όριο της ανοσίας θα κατορθώσουμε να το καλύψουμε έως και τον Ιούνιο».

«Οι νέοι μας ανταποκρίθηκαν, κλείνοντας 200.000 ραντεβού μέσα στην πρώτη ημέρα από το άνοιγμα της πλατφόρμας. Είναι σημαντικό ότι η διαχρονικά πιο μορφωμένη γενιά της χώρας μας δείχνει εμπιστοσύνη στην επιστημονική γνώση και στέλνει ένα μήνυμα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο», ανέφερε επίσης.

Κρούσματα σήμερα 28/4: 200 χιλιάδες ραντεβού κλείστηκαν από τους 30 – 39 ετών

Κρούσματα σήμερα 28/4: 200 χιλιάδες ραντεβού κλείστηκαν από τους 30 – 39 ετών

Ο υφυπουργός είπε, ανάμεσα σε άλλα, ότι ο ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμών αυξάνεται συνεχώς και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο από τις 5 Μαΐου, οπότε θα τεθούν σε λειτουργία περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, φτάνοντας συνολικά τα 1.500.

Ήδη χθες είχαμε 62.000 εμβολιασμούς, είπε. Ο κ. Γεωργαντάς εκτίμησε πως από τη στιγμή που υπάρχει η διαθεσιμότητα, μπορούμε να «ξεδιπλώσουμε» την εφοδιαστική αλυσίδα. «Εχουμε πια καλή ροή εμβολίων προς τη χώρα», καθώς, όπως είπε, οι παραδόσεις αυξάνονται, γίνονται έγκαιρα, ενώ προστίθεται στη διάθεση των πολιτών το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson, από το οποίο περιμένουμε 1.400.000 από τον Μάιο έως τον Ιούνιο.

Κρούσματα σήμερα 28/4: Το δραματικό συμπέρασμα για τους μη εμβολιασμένους

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, τονίζοντας πως η «μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός».

Μιλώντας στο Mega o κ. Αρκουμανέας είπε ότι θα πρέπει να εξετάζεται η πορεία της πανδημίας με τα στοιχεία ανά εβδομάδα και όχι μέρα – μέρα. «Είναι η τρίτη εβδομάδα που πέφτουν τα κρούσματα, έχει πέσει η θετικότητα, ενώ μετά από 9 εβδομάδες είχαμε μείωση και στους θανάτους» τόνισε και υπογράμμισε ότι αυτά τα στοιχεία είναι που δημιουργούν την αισιοδοξία για το μέλλον.

«Βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα της πανδημίας, έχουμε αυξημένα κρούσματα, το σύστημα υγείας πιέζεται, αλλά βλέπουμε και τα αισιόδοξα στοιχεία όπως είναι τα εμβόλια που αυξάνονται και μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν φτάσει τα 5 εκατομμύρια» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση κατά της πανδημίας.

«Η χαλάρωση θα αργήσει, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Όλοι θα πρέπει να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα την περίοδο των εορτών του Πάσχα, προκειμένου να μην υπάρξει νέα έξαρση. Υπάρχει μια κούραση από τον κόσμο, όμως τώρα πρέπει να δείξουμε αντοχή» συμπλήρωσε. 

Κρούσματα σήμερα 28/4: Το δραματικό συμπέρασμα για τους μη εμβολιασμένους

Κρούσματα σήμερα 28/4: Το δραματικό συμπέρασμα για τους μη εμβολιασμένους

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην απελευθέρωση των δραστηριοτήτων που έγινε στο Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών, ενώ αναφέρθηκε στις οδηγίες που έδωσε το αμερικανικό CDC για τους πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και θα μπορούν να βγάλουν τις προστατευτικές μάσκες. «Μέσα στο καλοκαίρι νομίζω θα έχουμε αρκετά καλύτερη εικόνα και από το φθινόπωρο, ανάλογα με τις παραδόσεις, θα έχουμε το τείχος ανοσίας που απαιτεί πάνω από το 70% του κόσμου» είπε.

«Πρέπει να εμβολιαστούμε»

Ακόμη, ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε ότι το 95% των ανθρώπων που βρίσκονται σε ΜΕΘ και αυτών που χάνουν τη ζωή τους δεν έχει εμβολιαστεί. «Το να πάμε να εμβολιαστούμε, αν έχουμε τη δυνατότητα, πρέπει να το κάνουμε αύριο. Στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας εξετάζονται τα πλάνα «απελευθέρωσης» όσων πολιτών έχουν εμβολιαστεί» υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που εμφανίζονται στη χώρα μας, υποστήριξε ότι η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων συνεχίζεται κανονικά. «Οι μεταλλάξεις πάντα γίνονται και πάντα μας ανησυχούν» είπε.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ υπογράμμισε ότι τα δεδομένα από την εξέλιξη της πανδημίας, ο εμβολιασμός και τα self tests αλλάζουν τις αποφάσεις και τις «ελευθερίες» που δίνονται στους πολίτες. «Είναι κέρδος τα self tests και έχουμε δημιουργήσει μια αίσθηση ασφάλειας στους πολίτες, με καλά για τη δημόσια υγεία αποτελέσματα» κατέληξε.

Κρούσματα σήμερα 28/4: Πότε θα πέσουμε κάτω από τις 3.000 – Η πρόβλεψη Τζανάκη

Ο Νίκος Τζανάκης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης μίλησε για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, τους εμβολιασμούς, τα εμβόλια σε σχέση με τις έγκυες, ενώ εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτησή του για τα SMS.

Για την πορεία του κορωνοϊού ο καθηγητής είπε στον ΣΚΑΪ ότι ότι υπάρχει πολύ αργή αποκλιμάκωση και ότι μετά τις 20 Μαΐου θα πέσουμε κάτω από τα 3.000 κρούσματα ημερησίως. Πρόσθεσε ότι υπάρχει μείωση των εισαγωγών στο ΕΣΥ.

«Υπάρχει πολύ αργή αποκλιμάκωση, όχι σταθεροποίηση. Γι’ αυτό υπάρχουν πολλοί λόγοι όπως η βρετανική μετάλλαξη που μεταδίδεται πολύ, ότι δεν προσέχουμε, ότι Μάρτιος και αρχές Απριλίου ήταν η εποχή του ιού, υπάρχει τάσης αποκλιμάκωσης όμως. Είχα πει ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα θα δούμε κρούσματα μεταξύ 2.500 και 2.800 θα δούμε και ‘’τριάρια’’. Θα αρχίσουμε να μην βλέπουμε 3.000 (κρούσματα) μετά τις 20 Μαΐου, θα πέσουμε σαν μέσο κυλιόμενο όρο στα 2.000 με 2.200. Θα πάμε αργά, αλλά το ΕΣΥ σιγά σιγά αποκλιμακώνεται, υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο εισιτηρίων εξιτηρίων το τελευταίο δεκαήμερο», δήλωσε.

Όλα τα νούμερα στις προηγούμενες πέντε Τρίτες ήταν πάνω από τις 4.000 κρούσματα, ακόμα και το 4.380 στις 6 Απριλίου αλλά και 30 Μαρτίου κ.λ.π. όλες αυτές τις Τρίτες είχαμε ψηλά νούμερα. Το 3.310 κρούσματα είναι το χαμηλότερο από όλες αυτές τις Τρίτες. Από το 4.380 έχουμε πέσει στο 3.300 εξήγησε.

Κρούσματα σήμερα 28/4: Πότε θα πέσουμε κάτω από τις 3.000 - Η πρόβλεψη Τζανάκη

Κρούσματα σήμερα 28/4: Πότε θα πέσουμε κάτω από τις 3.000 – Η πρόβλεψη Τζανάκη

Ο κ. Τζανάκης σχολίασε ότι στις ηλικίες 30 με 39 υπάρχει πολύ θετική ανταπόκριση στον εμβολιασμό, καθώς έχουν φρέσκα μυαλά, στιγματίζοντας την «πολιτική καταιγίδα που έχει ξεσπάσει πολλές φορές με ευθύνη πολιτικών και άλλων αναρμόδιων κύκλων με εγκληματικές συνέπειες, καθότι κινδυνεύει να αναπροσαρμοστεί προς τα χειρότερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα πολλών χωρών. Αυτό είναι το μεγάλο κακό και το εγκληματικό, καθότι θα θρηνήσουμε θύματα σοβαρές νοσήσεις…»

«Ανεμβολίαστοι το συντριπτικό ποσοστό των νοσηλευoμένων»

Το συντριπτικό ποσοστό των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι», επισήμανε. Έφερε ως παράδειγμα σπαρακτικές σκηνές αρνητών του εμβολιασμού στις ΜΕΘ. «Διασωληνώνοντας κάποιον ηλικιωμένο σχετικά, ο οποίος έκλαιγε μπροστά στην εξέλιξη που είχε η υγεία του, εντοπίσαμε ότι παρότι αρχές Μαρτίου του προσφέρθηκε ο εμβολιασμός δεν τον έκανε, κούνησε το κεφάλι του, τι να του πεις εκείνη την ώρα, συνειδητοποίησε εκείνη την ώρα ότι όλο αυτό θα μπορούσε να το είχε αποφύγει.

Σηκώνεις τα χέρια ψηλά… Του προσφέρθηκε το εμβόλιο το οποίο είναι ασφαλές χωρίς επιβάρυνση τους προσφέρθηκε οργανωμένα, και δυστυχώς δεν έστερξαν να το κάνουν, με επίχειρο ενάντια στην υγεία τους και την οικογένειά τους με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό.

Φέρνοντας άλλο παράδειγμα έκανε λόγο για κλασικό παράδειγμα οικογένειας αρνητών να κλαίνε και να ζητάνε συγγνώμη μπροστά σε πρόσωπο της οικογένειάς τους. Υπάρχει και γριούλα η οποία τα παιδιά της ήταν αρνητές ήρθε, έζησε και μετά δεν ήθελαν να την πάνε και στο σπίτι φοβόντουσαν μην κολλήσουν.  Ψάχναμε δομή για να πάμε τη γριούλα. Είναι πραγματικά γεγονότα που δεν πρέπει ο κόσμος να βάλει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων για να πειστεί». 

Τζανάκης: Τι είπε για τις έγκυες γυναίκες

«Δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας για το εμβόλιο της AstraZeneca» διαβεβαίωσε. «Δεν μπορούμε να ρίχνουμε στο εμβόλιο ό,τι μας συμβεί από εδώ και στο εξής. Πιθανώς συνδέεται με μια ας το πούμε σοβαρή επιπλοκή της τάξης των 4 ανά εκατ. πολλοί λένε από 1 στις 100.000 μέχρι 4 στο εκατ. Αυτό είναι ένα πολύ καλό προφίλ ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή αυτοί που αρνούνται και δε θέλουν να το κάνουν για αυτή την πιθανότητα καπνίζουν καταναλώνουν αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες χωρίς κανέναν ενδοιασμό, παράγοντες που θα επιφέρουν κακό στην υγεία τους. Γυναίκες που αρνούνται το εμβόλιο παίρνουν αντισυλληπτικά που συνδέονται σε ποσοστό μισό έως ένα της χιλίοις με θρομβώσεις. Επομένως θα πρέπει να βάλουμε κάτω τη λογική… Σε πολλά άλλα φάρμακα και πολλές άλλες συνήθειες, όπως το κάπνισμα, έχουμε περισσότερες πιθανότητες για παρενέργειες» υπογράμμισε.

«Κάποιος που καπνίζει έχει 1 της χιλίοις, ενάμισι της χιλίοις πιθανότητα να πάθει θρόμβωση τον επόμενο χρόνο. Και όμως συνεχίζουν να καπνίζουν. Γύρω στο 30% αυξάνονται οι πιθανότητες για θρόμβωση σε νοσηλεία με κορωνοϊό.

ΜΕΘ

Ένας στους τρεις που θα νοσηλεύσουμε θα πάθει θρόμβωση. Και για να νοσήσει κάποιος έχει πιθανότητα 1 στα χίλια. Συνεπώς έχουμε τεράστια πιθανότητα κινδύνου από τον κορωνοϊό. Ο ιός αφήνει θέματα στην καρδιά στους πνεύμονες. Ο κόσμος να έρθει στα συγκαλά του να τρέχει και να κάνει τον εμβολιασμό που θα του προσφερθεί».

Για τις έγκυες ο κ. Τζανάκης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία. «Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα πάθουν τίποτα. Οι κυρίες που έμειναν έγκυες με το Pfizer και με το Moderna ανέπτυξαν αντισώματα αυτές και τα μωρά τους. Όμως ποτέ δεν κάνουμε κάτι χωρίς κλινικές δοκιμές από πιστοποιημένους οργανισμούς όπως ο ΕΜΑ με κλινικές δοκιμές».

«Ποια SMS; Νεκρό πράγμα»

Eρωτηθείς για τα SMS ο καθηγητής διερωτήθηκε δηκτικά «ποια SMS; Στέλνει SMS πια κανείς; Ταελέγχει κανείς; Νεκρό πράγμα το οποίο βαυκαλιζόμαστε ότι συμβαίνει. Δε συμβαίνει».

Όπως εξήγησε, οι δραστηριότητες ανοίγουν, αλλά με συγκεκριμένους όρους και υγειονομικά πρωτόκολλα βασιζόμενα και στα σελφ τεστ όχι με λόγική «μπάτε σκύλοι αλέστε». «Δεn νομίζω ότι μπορούν να κλείσουν δραστηριότητες με τον τρόπο που λειτουργούν. Το λιανεμπόριο λειτουργεί πια με όρους ιατρείου δεν έχει αφήσει επιδημιολογικό αποτύπωμα» σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments