Κόσμος

Pfizer: Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και για την ινδική μετάλλαξη

Pfizer: Ο Ογούρ Σαχίν, ένας από τους ιδρυτές της φαρμακευτικής εταιρίας, μίλησε για το εμβόλιο και έκανε εκτιμήσεις σχετικά με τη νέα κανονικότητα μετά την πανδημία.

Κι ενώ το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού έχει «τσακίσει» την Ινδία, η ελπίδα για την επιτυχή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στη χώρα έρχεται από τον Ογούρ Σαχίν, ενός από τους ιδρυτές της BioNTech, ο οποίος υποστήριξε ότι το εμβόλιο της BioNTech/Pfizer θα είναι αποτελεσματικό και για την ινδική μετάλλαξη.

«Μελετούμε ακόμη την ινδική παραλλαγή, αλλά έχει μεταλλάξεις τις οποίες έχουμε ήδη εξετάσει και για τις οποίες το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, οπότε είμαι πεπεισμένος. Το εμβόλιο είναι έξυπνα κατασκευασμένο και είμαι βέβαιος ότι η προστασία του θα αντέξει. Και αν χρειαστεί να την ενισχύσουμε εκ νέου, θα το κάνουμε. Δεν με ανησυχεί», δήλωσε ο κ. Σαχίν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε ξένους ανταποκριτές.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των BioNTech/Pfizer, σημείωσε ότι φθάνει στο ανώτατο σημείο του 95% μία εβδομάδα μετά τη χορήγηση της β’ δόσης. Μετά το πέρας του πρώτου εξαμήνου η αποτελεσματικότητα «πέφτει» στο 91% και μετά από 8 μήνες μειώνεται αισθητά. Η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 100% όταν ληφθεί η τρίτη δόση, η οποία θα πρέπει να χορηγείται εννέα έως δώδεκα μήνες μετά τη δεύτερη.

 Την ίδια στιγμή ο Ουγούρ Σαχίν τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

«Δεν θέλουμε όμως διακρίσεις. Θέλουμε να επιστρέψουμε όλοι σε μια φυσιολογική ζωή και αυτό σημαίνει τμηματικό άνοιγμα και σταδιακή ανάκτηση ελευθεριών», συνέχισε και ανέφερε ότι κυρίως από τις μελέτες στο Ισραήλ είναι γνωστό ότι οι εμβολιασμένοι δεν αρρωσταίνουν, ενώ μεταδίδουν λίγο έως καθόλου τον ιό. Θα είχε λοιπόν νόημα να υπάρξει κάποια χαλάρωση, αλλά δεν θα πρέπει να γίνει πρόωρα, επισήμανε. «Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε κουλτούρα φθόνου, με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να είναι οι άτυχοι», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ανέφερε ότι γύρω στα τέλη Μαΐου ή στα μέσα Ιουνίου το 50-60% του πληθυσμού στην Ευρώπη θα έχει εμβολιαστεί και έτσι θα μπορεί να υπάρξει χαλάρωση σε κάποιο βαθμό. Σε ό,τι αφορά την «ανοσία της αγέλης», η Ευρώπη θα την έχει επιτύχει τον Ιούλιο, το αργότερο τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του.

Σε ερώτημα που του απηύθυνε το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη «νέα κανονικότητα», αν δηλαδή θα θυμίζει σε τίποτα την προ πανδημίας κανονικότητα, ο κ. Σαχίν απάντησε ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή ξεχνώντας τι συνέβη. Στη νέα κανονικότητα, συνέχισε, θα ανήκει και το γεγονός ότι πλέον θα μπορούμε να προστατευτούμε, να κινηθούμε ελεύθερα και το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν μια πολύ καλή προστασία. Στη νέα πραγματικότητα όμως, διευκρίνισε, θα ανήκει και το γεγονός ότι κάποιοι είτε δεν θα θέλουν να εμβολιαστούν είτε, λόγω κακού ανοσοποιητικού, δεν θα μπορούν να επιτύχουν απόλυτη προστασία.

«Πρέπει να σκεφτόμαστε και αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε και ανέφερε ακόμη ότι κατά καιρούς θα διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι κάπου υπάρχει μια εστία κρουσμάτων, η οποία όμως μετά από λίγο θα τίθεται υπό έλεγχο. «Θα συνηθίσουμε τόσο τη νέα κανονικότητα που θα ξεχάσουμε τη συναισθηματική φόρτιση της Covid-19», προέβλεψε ο κ. Σαχίν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο